Ključ u bravu

Transadria odlazi u povijest, upitna radnička potraživanja

Marinko Glavan

Transadria je trebala biti prodana strateškom partneru, no dio planova u stečaju nije realiziran, pa slijedi gašenje. Bivši i sadašnji zaposlenici do 2012. godine nisu dobili ni lipe od preostalog potraživanja



RIJEKA  Transadria u stečaju do kraja godine će prekinuti s poslovanjem, najavio je stečajni upravitelj Zdravko Čupković.


Prema njegovom stečajnom planu, s kojim su se prilikom pokretanja stečaja složili i vjerovnici, u prvom redu poslovne banke, društvo je trebalo nastaviti s poslovanjem, te u konačnici biti prodano strateškom partneru, no sada je očito da Transadria odlazi u povijest.


  Time neslavno završava agonija nekad najveće špediterske tvrtke, ne samo u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji nego i u široj regiji, koja je u stečaj otišla 2011. godine, nakon što je tvrtka nagomilala više od 180 milijuna kuna dugova priznatih u stečajnom postupku.




  Od tog iznosa oko 35 milijuna kuna odnosilo se na potraživanja oko četiri stotine radnika, na ime neisplaćenih plaća i drugih prava.


U dosadašnjem tijeku stečajnog postupka isplaćeno im je oko dvije trećine tog iznosa, prvenstveno sredstvima od prodaje pedeset postotnog vlasničkog udjela u Luci Šibenik za 24 milijuna kuna prije dvije godine.


Dio sredstava bio je osiguran i prodajom nekoliko nekretnina u vlasništvu Transadrije, također tijekom 2012. no od tada bivši i sadašnji zaposlenici nisu dobili ni lipe od preostalog potraživanja, zbog čega su nedavno od stečajne sutkinje Trgovačkog suda u Rijeci Ljiljane Ugrin tražili sazivanje Skupštine vjerovnika.    

Više možete pročitati u tiskanom izdanju!