Predimenzionirana 30-godišnjakinja

Toplana na Krnjevu bit će srušena, izgradit će se novo suvremeno postrojenje. Evo kako će izgledati

Marinko Glavan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Bit će izgrađena nova suvremena toplana, prilagođena potrebama korisnika na tom području, kao i višenamjenska pumpna stanica za opskrbu vozila klasičnim gorivima, benzinom i dieselom, ali i autoplinom te stlačenim prirodnim plinom



Energova toplana na Krnjevu bit će srušena, a na njenom mjestu bit će izgrađena nova, višenamjenska pumpna stanica, kao i nova suvremena toplana, prilagođena potrebama korisnika na tom području, potvrdio je direktor gradskog distributera toplinske energije Sanjin Kirigin.


Postojeća kotlovnica Krnjevo, izgrađena osamdesetih godina prošlog stoljeća, dimenzionirana je za grijanje cijelog naselja Krnjevo, no kako iz različitih razloga veliki dio naselja nije nikad spojen na toplanu, ona je, sa snagom od 10,6 megavata(MW) znatno predimenzionirana u odnosu na potrebe sustava centralnog grijanja na Krnjevu.


Stoga će, prema Kiriginovim riječima, biti zamijenjena znatno slabijom toplanom, snage tri megavata, koja će biti i neusporedivo manjih dimenzija, a na platou na kojemu se nalazi bit će izgrađena i pumpna stanica za opskrbu vozila klasičnim gorivima, benzinom i dieselom, ali i autoplinom te stlačenim prirodnim plinom.




Projekt je vrijedan desetak milijuna kuna, a kako ističe Kirigin, predstavlja početak Energovog iskoraka u novi segment poslovanja, uz očekivani povrat investicije u roku od šest godina.


Karakteristike nove toplane


Postojeća toplana ne može ostati kao dugoročno rješenje za grijanje naselja Krnjevo. Projekt višenamjenske pumpne stanice prilika je da se toplana Krnjevo modernizira i projektira prema najboljoj praksi sukladno današnjim standardima za plinske kotlovnice. Ugradit će se kondenzacijski kotao optimalne snage od 3 MW koji će imati kaskadno upravljanje kotlovima i potpuno automatizirani sustav upravljanja.


Nova toplana omogućit će 24-satno grijanje za sve korisnike toplinske energije naselja Krnjevo te značajne uštede na održavanju i upravljanju. Iskoristivost kotlova koji se ugrađuju može ići do čak 95 posto, što će pozitivno utjecati na smanjenje troškova proizvodnje, kaže Kirigin, dodajući kako očekuje da će nova toplana i pumpna stanica biti u punoj funkciji za šest mjeseci.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA


Instaliranjem nove toplane očekivane uštede u proizvodnji toplinske energije kreću se oko 15 posto, što znači manju potrošnju plina za 45 tisuća metara kubičnih godišnje. Toplana će imati i niže troškove održavanja kotlova, plamenika i čišćenja dimnjaka što će, u konačnici, prema Kiriginovim riječima, rezultirati uštedom od najmanje 150 tisuća kuna godišnje.



Mobilne kotlovnice


U ovom trenutku u tijeku je evaluacija ponuda pristiglih na natječaj za realizaciju projekta rušenja toplane Krnjevo i izgradnje benzinske postaje.Tijekom gradnje nove toplane Energo će, ističe Kirigin, u potpunosti osigurati isporuku toplinske energije svim korisnicima spojenim na sustav Krnjevo uz pomoć tri mobilne kotlovnice koje će instalirati u blizinu zgrada te ih priključiti na toplovod. Mobilne kotlovnice bit će u funkciji do trenutka puštanja u pogon nove toplane Krnjevo.



Novi kompleks pumpne stanice i toplane zauzimat će prostor od dvije tisuće kvadratnih metara. Pumpa će, sukladno današnjim standardima, pružati i usluge maloprodaje robe široke potrošnje, a u njenom sklopu bit će i ugostiteljski objekt. Koliko se tehnologija u međuvremenu promijenila i napredovala, pokazuje podatak da će novi pogon toplane zauzimati prostor od svega deset četvornih metara, te će biti vanjske izvedbe, kaže Kirigin.


Unosan posao


Ulazak u novi segment poslovanja, benzinskih pumpi, Energu bi, ističe, trebao osigurati značajne nove prihode, ali i daleko stabilniji tijek novca.


– To je unosan posao koji će nam omogućiti da dijelom nadoknadimo gubitke iz proteklih godina, kada je država određivala cijene centralnog grijanja, zbog čega je Energo izgubio gotovo devedeset milijuna kuna, što ne bi bilo moguće samo iz naše dosadašnje djelatnosti, opskrbe toplinskom energijom i prirodnim plinom. Osim toga, naš priljev novca u razdoblju ljeto-zima je sada jedan naprema osam, a ovim ćemo stabilizirati tok priljeva sredstava. Osim ove pumpne stanice, sigurno ćemo otvoriti još jednu u Ulici Milutina Barača, gdje već imamo pumpnu stanicu za opskrbu vozila stlačenim prirodnim plinom, a razmatramo još tri moguće lokacije, odnosno ukupno pet benzinskih pumpi – kaže Kirigin.


Oprema koja se nalazi u postojećoj toplani Krnjevo, dodaje, iskoristit će se, kao i podzemni dio sadašnje zgrade gdje će biti ukopani spremnici goriva.


– Postojeći kotlovi će zamijeniti dva dotrajala kotla na drugim lokacijama, dok će se plinske instalacije iskoristiti za prebacivanje toplane Vojak sa srednjeg loživog ulja na prirodni plin. Na taj način korist od modernizacije toplane Krnjevo imat će i korisnici toplinske energije na drugim lokacijama u gradu Rijeci, kaže Kirigin.


Simulacija nove toplane na Krnjevu


Simulacija nove toplane na Krnjevu