Rektorski izbor

Tiha utrka za prvog čovjeka Sveučilišta: Zasad je osam kandidata za riječkog rektora

Ingrid Šestan Kučić

Aktualni rektor prof.dr. Pero Lučin tu će funkciju morati prepustiti nekom drugom / arhiva NL

Aktualni rektor prof.dr. Pero Lučin tu će funkciju morati prepustiti nekom drugom / arhiva NL

Na listi onih koji bi, prema (ne)potvrđenim informacijama, željeli preuzeti rektorsko mjesto našli su se svi aktualni prorektori Snježana Prijić Samaržija, Nevenka Ožanić, Zlatan Car, Jože Perić, bivši dekani Gordan Turkalj, Serđo Kos, Tonči Mikac te bivši gradonačelnik Opatije Amir Muzur



Na idućoj sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci, koja bi se trebala održati 20. prosinca, jedna od točaka bit će odluka o raspisivanju natječaja za rektora, a nakon dva uzastopna mandata aktualni rektor prof.dr. Pero Lučin tu će funkciju morati prepustiti nekom drugom. Sadašnjem rektoru mandat završava sredinom travnja, a prema Statutu Sveučilišta nakon dva odrađena mandata aktualni rektor više se ne može kandidirati te se natječaj za izbor novog rektora mora raspisati četiri mjeseca prije isteka njegovog mandata. Iako službeno procedura izbora još nije pokrenuta u akademskoj zajednici, ali i izvan nje, na veliko se špekulira tko će se kandidirati za to mjesto. Tako kuloarske priče kažu da će predstojeći izbor za rektorsku funkciju biti najneizvjesniji do sada, ali i s najvećim brojem zainteresiranih kanididata, njih čak osam. Čini se da rektorska fotelja nikad nije bila poželjnija, a na listi onih koji bi, prema pričama, željeli preuzeti rektorsko mjesto našli su se svi aktualni prorektori, nekoliko bivših dekana te jedan bivši gradonačelnik.


Ukoliko se nagađanja pokažu istinita u utrci za rektora sudjelovat će: prorektorica za studije i studente prof.dr. Snježana Prijić Samaržija, prorektorica za investicije i razvoj prof.dr. Nevenka Ožanić, prorektor za informatizaciju prof.dr. Zlatan Car, prorektor za poslovanje prof.dr. Jože Perić, bivši dekan Tehničkog fakulteta prof.dr. Gordan Turkalj, donedavni dekan Pomorskog fakulteta prof.dr. Serđo Kos, nekadašnji gradonačelnik Opatije prof.dr. Amir Muzur te, ako je vjerovati pričama, još jedan bivši dekan Tehničkog fakulteta prof.dr. Tonči Mikac.



Pred potencijalnim kandidatima još je cijeli prosinac za donošenje konačne odluke, a sam natječaj za rektora trajat će dvadeset dana. Nakon toga Senat će utvrditi listu kandidata koji će imati također dvadeset dana za predstavljanje programa. Novog rektora izabrat će članovi Senata tajnim glasovanjem, a bit će izabran onaj kandidat koji dobije natpolovičnu većinu glasova svih članova Senata. Ukoliko ni jedan od kandidata u prvom krugu ne dobije natpolovičnu većinu glasova ukupnog biračkog tijela, u drugom krugu birat će se između one dvojice koji su u prvom krugu dobili najveći broj glasova, a ukoliko ni u drugom krugu ni jedan od dvojice kandidata ne dobije natpolovičnu većinu postupak kandidiranja i izbora će se ponoviti.





Poštovanje procedure


Uz činjenicu da se radi o najvećem broju potencijalnih kandida do sada predstojeći izbori za rektora bit će obilježeni i najvećom zastupljenošću sastavnica Sveučilišta pri čemu čak troje kandidata dolazi s jedne ustanove, a riječ je o Tehničkom fakultetu. Iako službeno isticanje kandidatura još nije počelo te se sve svodi na nagađanja u slučaju troje kandidata koji se spominju kao potencijalni sasvim je izvjesno da će se prijaviti na natječaj za rektora, jer to su nam i potvrdili. Riječ je o prof.dr. Kosu, prof.dr. Muzuru i prof.dr. Periću. Njih su troje potvrdno odgovorili na naš upit hoće li se prijaviti na natječaj, dok su odgovori svih ostalih kandidata nedorečeni, ali nisu ni negativni, s iznimkom prof.dr. Mikca koji na upit nije ni odgovorio.


Aktualni prorektor za poslovanje prof.dr. Perić svoju namjeru prijave na natječaj objašnjava činjenicom da je Sveučilište danas na ključnoj razmeđi.


– S jedne strane Sveučilište je ostvarilo veliki napredak u prostoru, opremi i dijelu vrhunskih kadrova, posljedično uz enormno narasle troškove poslovanja. S druge strane, neodgodiv je program samoodržvosti, prvenstveno financijske, istraživačkog uzleta i prihodovnih odnosa s gospodarstvom i zajednicom. Takav program, konkretan, dijelom hitan, ponudit ću Senatu Sveučilišta u Rijeci, kaže prof.dr. Perić.


Za razliku od njegove otvorenosti ostali su prorektori po pitanju prijave na natječaj prilično suzdržani, a sve što nude diplomatski su odgovori. Tako se prof.dr. Prijić Samaržija poziva na pridržavanje procedure.


– Još nije započeo postupak prijava i podnošenja kandidacijske dokumentacije i programa za izbor rektora. Prema mojim saznanjima, natječaj će biti raspisan na sjednici Senata u prosincu. Smatram da je ispravno da slijedim proceduru te da pričekam s mogućom objavom kandidature dok formano ne započne postupak, kaže prorektorica.


Suradnja s drugim sveučilištima


Sličan je odgovor stigao i od prof.dr. Ožanić koja kaže da se namjerava izjasniti vezano uz svoju kandidaturu nakon što započne legalna procedura, a daleko nije ni odgovor prof.dr. Cara koji se za razliku od svojih kolegica ne poziva na proceduru već obaveze koje trenutno ima.


– Trenutno sam koncentriran isključivo uz moj prorektorski angažman na Sveučilištu u Rijeci, a pogotovo moj rad na poslovima za unaprjeđenje poslovanja sveučilišta, te kvalitetne suradnje s drugim akademskim institucijama i privredom. Međutim ono što bi svakako htio istaknuti da ću kao i uvijek do sada ma u kojoj ulozi bio svu svoju energiju, znanje i iskustvo uložiti u unaprjeđenje Sveučilišta i to svih njenih sastavnica bez iznimke kao i svih djelatnika stručnih suradnika i studenata kako bi naše sveučilište bilo primjer svim drugim sveučilištima u Hrvatskoj ali i šire, kaže prof. dr. Car.


Njegov kolega s Tehničkog fakulteta prof. dr. Turkalj kaže pak kako još uvijek razmišlja o toj mogućnosti, no još nije donio konačnu odluku. Bez obzira koliko potencijalni kandidati za rektorsko mjesto o svojim namjerama za kandidaturu otvoreno govore ili ne, ali i bez obzira što službena utrka za rektorsku fotelju nije počela, upućeni kažu da se tihautrka za to mjesto na riječkom aveučilištu odavno zahuktala.