Do 8. listopada

Tenkovi i minobacači osvanuli na Trgu 111. brigade

Siniša Pucić

Hrvatska i danas oprema hrvatskog vojnika od čizama do kacige, i lider je u proizvodnji ratnog naoružanja u ovom dijelu Europe



RIJEKA Različite vrste oklopnih vozila i oružja u prvi su trenutak prilično iznenadili one koji su ih zapazili na Trgu 111. brigade HV-a, gdje je u ponedjeljak otvorena izložba ratne tehnike iz Domovinskoga rata iz fundusa Vojnoga muzeja MORH-a, a koja se može razgledati do 8. listopada. Izložba ratne tehnike iz Domovinskog rata priređena je u sklopu obilježavanja 20. obljetnice osnutka Operativne zone, odnosno Zbornoga područja Rijeka i 20 godina hrvatske neovisnosti, koji su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija organizirali u suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata. Glavninu eksponata na izložbi čini ratna tehnika proizvedena u riječkim tvrtkama, kao i tehnika koju su koristile brigade većinom sastavljene od branitelja iz našega kraja.


Izložbu je otvorio ministar obrane Davor Božinović, istaknuvši kako izložba svjedoči o slavnim danima hrvatske povijesti, u kojoj su sudjelovali i brojni Riječani, ispisavši stranice hrvatske pobjede.


– Možemo biti ponosni na činjenicu da je dio ratne tehnike korišten u Domovinskom ratu proizveden u Hrvatskoj. Hrvatska i danas oprema hrvatskog vojnika – od čizama do kacige, a Hrvatska je i lider u proizvodnji ratnog naoružanja u ovom dijelu Europe, kazao je ministar Božinović, istaknuvši kako je ulazak Hrvatske u NATO i EU prilika za proširivanje tržišta.




Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako na izložbi svi Riječani, pogotovo mlađe generacije, imaju priliku vidjeti ratnu tehniku koja se upotrebljavala u obrani Hrvatske.


– Ponosni smo što je dio te tehnike proizveden u Rijeci, što na najbolji način ilustrira način na koji je Rijeka sudjelovala u Domovinskom ratu – ne samo kroz brojne Riječane koji su Hrvatsku branili na bojištima diljem Hrvatske, već i kao logistika onima koji su se borili na prvoj crti obrane, kazao je gradonačelnik Obersnel, naglasivši kako sva ratna tehnika ne bi imala smisla da nije bilo hrabrosti hrvatskih branitelja koji su se njome koristili. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je kako je ova izložba dobar način da se pokaže kako se na različite načine branila Hrvatska, ne samo na bojištima, već i ugrađujući svoje znanje i domoljublje u izradu oružja.


Sve informacije o eksponatima izloženima do 8. listopada mogu se dobiti od članova riječke podružnice Hrvatskog časničkoga zbora. Također, tijekom izložbe djelatnici Odjela za poslove obrane Rijeka na infoštandu zainteresiranim će građanima davati informacije o mogućnostima ulaska u Oružane snage RH, predstavljajući projekte Kadet, Stipendisti i Dragovoljni ročnici.