Bilanca 2014.

Tek 4. mjesto: Riječka luka teško dostiže konkurenciju

Darko Pajić

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Na prvom mjestu je Kopar, slijedi Trst, pa Venecija. Unatoč povećanju prometa od 14 posto u Rijeci, najvećem među lukama sjevernog Jadrana, ne može se govoriti o značajnijem dostizanju konkurencije



RIJEKA  Završna bilanca prometa najvećih luka na sjevernom Jadranu pokazuje da je riječka luka prošle godine zauzela četvrto mjesto u kontejnerskom prometu, kao i da održava jednako zaostajanje za najvećom slovenskom lukom Kopar.


Na prvom mjestu po učinku u kontejnerskom prometu nalazi se Kopar sa 674.033 TEU-a, što je za 12 posto veći promet u odnosu na 2013. godinu. Slijedi Trst s 476.507 TEU-a, dok je na trećem mjestu Venecija s 456.068 TEU-a.


Unatoč povećanju prometa po stopi od 14 posto, koja je najveća među lukama sjevernog Jadrana, promet jedinog riječkog kontejnerskog terminala na Brajdici iznosio je 149.838 TEU-a te se još uvijek ne može govoriti o značajnijem dostizanju prometa konkurentskih luka.




Statistike također pokazuju kako kontejnerski promet sjevernojadranskih luka u Udruzi NAPA (Kopar, Trst, Venecija, Rijeka) kontinuirano raste, jer je 2010. godine ostvareno 1,28 milijuna TEU-a, dok je prošle godine zabilježeno oko 1,75 milijuna TEU-a, što je oko 9 posto više u odnosu na 2013. godinu. Udio riječke luke u prometu sjevernog Jadrana iznosi skromnih 9 posto, dok preostalih 91 posto kontejnerskog prometa odrađuju Kopar, Trst i Venecija. 


 


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!