Zanima ih tehnika

Tehničku školu u Rijeci pohađaju samo četiri učenice, donosimo priču o njima

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Učenice imaju različit put dolaska u školu u kojoj tradicionalno prevladava muška populacija, a sve se slažu da im ništa ne nedostaje među dečkima



RIJEKA Jolanda Ercegović, Roberta Zuber, Enea Rupčić i Selena Pavičić učenice su Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju, a ono što ih čini posebnima činjenica je da su među 265 učenika te škole one jedine učenice. Iako svaka od njih ima različit put dolaska u školu u kojoj tradicionalno prevladava muška populacija sve se slažu da im ništa ne nedostaje, štoviše, kažu, među dečkima je bolje.


– S njima je lakše izaći na kraj. Što se, pak, nastavnika tiče nemamo baš neke privilegije. Prije probleme, jer nam odmah zapamte ime i skuže ako nismo na satu, priča Jolanda.


Ona je učenica drugog razreda i buduća tehničarka za energetiku, a iako je srednjoškolsko obrazovanje započela u Hotelijersko-turističkoj školi vrlo brzo se preselila u Tehničku školu i kaže nije požalila.


Zanima ih tehnika




– To je škola koju je pohađao moj brat pa sam znala što me čeka i da cura baš nema, ali meni to nije nikakav problem jer oduvijek se više družim s dečkima nego s curama. Jednu sam godinu bila jedina cura u razredu i ništa mi nije nedostajalo. Sada smo Roberta i ja u razredu same s dečkima. Dečki nas dobro prihvaćaju, kaže Jolanda.


Njena kolegica iz razreda Roberta kaže kako ju je tehnika uvijek zanimala, a za Tehničku se školu zainteresirala na prezentaciji u osnovnoj školi. Sve do tada nije ni znala da postoji Tehnička škola, a iako u početku nije bila baš sigurna kako će se snaći u muškoj okolini, kaže kako se vrlo brzo naučila na nove okolnosti.


– Ne želi baš svaka cura biti princeza. Kada sam rekla da sam se odlučila za Tehničku školu svi su mislili da se šalim, a onda su roditelji malo proučili školu i shvatili da se radi o dobroj školi pa su se složili s mojom odlukom. Što se društva tiče, bolje je muško nego žensko društvo. Nema dramatizacije kao s curama, atmosfera je opuštena, priča Roberta.


Njen je plan po završetku škole nastaviti školovanje na Tehničkom fakultetu, no kaže ako se to izjalovi i rad u struci bit će super opcija. Enea je u svom drugom razredu brodskih tehničara potpuno sama. Društvo joj prave 23 učenika, a na tu se situaciju brzo naviknula.


– Moja mama je brodski tehničar i išla je u ovu školu pa me to već dugo zanima. Ne nedostaje mi društvo cura, a dečki su veće babe od cura. Ipak kada sam upisivala školu nisam očekivala da ću biti baš jedina cura u razredu, ali brzo mi je to postalo normalno, kaže Enea.



Puno učenika i malo učenica u Tehničkoj je školi za strojarstvo i brodogradnju uobičajena situacija, a prema riječima v.d. ravnatelja Đordana Buccia bilo je generacija u kojima nije uopće bilo učenica. No, zato je među nastavničkom strukturom situacija drugačija.


– Imamo 34 zaposlnika, a među 18 profesora struke 8 je žena. To ipak ukazuje na to da nije riječ o struci koja je isključivo za muškarce, kaže Bucci.



Bolje nego s curama


Selena je također jedina učenica prvog razreda računalnih tehničara za strojarstvo i jedina djevojka koja je ove školske godine upisala Tehničku školu i sjela prvi put u srednjoškolsku klupu zajedno sa 77 učenika prvih razreda. Jedina u cijeloj generaciji i jedina u razredu s 26 učenika Selena kaže da se na to već naučila.


– Kada sam prijateljicama rekla da sam se odlučila za Tehničku školu, svima je to bilo čudno. Sada me pitaju kako je biti sama s dečkima i odmah zaključuju da je to sigurno grozno, a ja im kažem da je puno bolje nego s curama. Već me dugo zanimaju računala i informatika i zato mi se ova škola dopala. Kod kuće su zadovoljni, a zadovoljna sam i ja, jer drugi mi je izbor bila Grafička škola, ali ova mi se više svidjela, priča Selena.


Jedine učenice Tehničke škole slažu se i po pitanju odabira najomiljenijih predmeta, te ističu da su im stručni predmeti daleko zanimljiviji od onih općih i u njima baš uživaju.