Upozorenje pravobraniteljice

Tečaj za male manekene i aparat za slatkiše i gazirana pića uznemirio roditelje riječkih školaraca

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Pravobraniteljici za djecu obratio se roditelj s pritužbom da se u školi u kojoj njegovo dijete pohađa prvi razred nalazi aparat za slatkiše i gazirana pića, kao i da je na ulazu u školu izvješen plakat kojim se djecu od 6. godine poziva na tečaj manekenstva



Grad Rijeka svim je osnovnim školama čiji je osnivač proslijedio prigovor pravobraniteljice za djecu na sadržaje u osnovnoj školi u kojem pravobraniteljica upozorava na zaštitu dobrobiti djece.


Naime, pravobraniteljici za djecu obratio se roditelj iz jedne riječke škole s pritužbom da se u školi u kojoj njegovo dijete pohađa prvi razred nalazi aparat za slatkiše i gazirana pića, kao i da je na ulazu u škole izvješen plakat tvrtke Tijara, kojim se djecu od 6. godine poziva na tečaj manekenstva. O pritužbama roditelja vezano za uvid na web stranicu tvrtke Tijara pravobraniteljica je obavijestila i Agenciju za zaštitu osobnih podataka, dok je Grad jučer svim školama uputio dopis kojim ih upozorava da u prostorima riječkih osnovnih škola učenici ne bi trebali biti izloženi bilo kakvom pritisku promidžbenih poruka, već samo sadržajima koji su u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja i koji su pomno razmotreni i odobreni da se mogu ponuditi u školi.


Automati s pićem i hranom


Istovremeno je školama upućen i upitnik na koji moraju odgovoriti do kraja ovog tjedna, a u kojem se od ravnatelja traži da se izjasne jesu li u školi izvjesili sporni plakat te imaju li u ponudi namirnice koje predstavljaju primjer loše prehrane.



Djeca ne žele mlijeko u tetrapaku


Gotovo su sve riječke škole imale susret s predstavnicima tvrtke Tijara, no većina ih tvrdi da plakat nisu izvjesile te da ne znaju koje su škole to učinile. Jedna od škola koja je imala ponudu za oglašavanje spornog tečaja manekenstva je i OŠ Nikole Tesle, no ravnateljica Tatjana Bandera Mrakovčić kaže kako je ponudu odbila.– Jedino je moguće da je ta tvrtka sama postavila plakat, ali je onda sigurno netko reagirao i skinuo ga. Što se automata tiče, mi ga imamo, ali nastojimo ponuditi zdravije namirnice poput energetskih pločica, vode, voćnih sokova i slično. Gazirane smo napitke odavno izbacili, a imali smo jedno vrijeme u ponudi i mlijeko u tetrapaku, ali djeca to nisu željela uzimati – kaže ravnateljica.


– Dopisom su ravnatelji pozvani da još jednom provjere što se nalazi kao promidžbeni materijal u njihovim školama i da uklone materijale za koje se procijeni da nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja. Naveli smo da je svakako poželjno o tome raspraviti na Vijeću roditelja, ali i zatražiti  mišljenje stručnih suradnika i učitelja. Ujedno, što se tiče ponude namirnica u automatima u školskim hodnicima koji predstavljaju primjer loše prehrane i prijetnja su zdravlju učenika, gradski Odjel za odgoj i školstvo je u više navrata davao preporuku da nije prihvatljivo da se u riječkim školama nalaze automati sa slatkišima, grickalicama i slatkim pićima, a sukladno preporuci Nacionalnih smjernica za prehranu učenika u osnovnim školama.


 Također, preporuka je uključivala da ukoliko škola iz nekog opravdanog razloga ne može ukloniti automat, naprimjer do rješavanja eventualno ugovornih odnosa, da ga se puni zdravim namirnicama kao što su: mlijeko i mliječni proizvodi, voćni sokovi, sušeno voće, orašasti plodovi, sjemenke i grickalice od integralnih žitarica. Navedenim dopisom još jednom je preporučeno školama koje imaju automate da preispitaju mogućnosti njihovog uklanjanja, a do tog trenutka da automati budu punjeni zdravim namirnicama – ističu u Gradu.


Projekt zdrave prehrane


Također dodaju da su u cilju pripreme preciznijeg očitovanja pravobraniteljici za djecu uz navedeni dopis ravnateljima uputili i formular s ciljem prikupljanja podataka o tome u koliko škola se nalaze navedeni automati za piće i hranu, te što se u njima nalazi, odnosno o tome u koliko škola se nalazi plakat koji poziva na tečaj manekenstva.


Obzirom na to da školske institucije imaju jednu od ključnih uloga u procesu usvajanja zdravih prehrambenih navika, Grad Rijeka u Strategiji razvoja Grada Rijeke za razdoblje 2014. – 2020. godine planira unapređenje prehrane riječkih školaraca kroz projekt »Zdrava prehrana u riječkim osnovnim školama« koji će se provoditi u idućem razdoblju.