Šok i neizvjesnost

TURIZAM S KORONAVIRUSOM Hoteli su prazni! U predsezoni su stizali umirovljenici, a oni su rizična skupina

Alenka Juričić Bukarica

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Već je sada jasno da je Uskrs po pitanju turizma upitan, a najavljeno je i odgađanje akcije Tjedan odmora vrijedan kojom se pokušalo manjkove sa stranih tržišta kompenzirati domaćim gostima. U pitanje dolazi isplata plaća, kao i servisiranje obveza. Na udaru se prvi nalaze srednji i mali turistički subjekti



RIJEKA – Da je situacija ozbiljna te da su potrebne mjere za prevladavanje posljedica koje koronavirus počinje ostavljati i na hrvatski turizam, ovih se dana opetovano poručuje iz turističkog sektora. Već je sada jasno da su dolasci turista za Uskrs upitni, a najavljeno je i odgađanje akcije Tjedan odmora vrijedan kojom se pokušalo kompenzirati manjkove sa stranih tržišta domaćim gostima. U pitanje dolazi isplata plaća, kao i servisiranje obveza. Na udaru se prvi nalaze srednji i mali turistički subjekti.


Kruno Kapetanović, predsjednik Sekcije hotelijera Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, kazao je kako je situacija vrlo ozbiljna te da je vrlo važno kako će dalje izgledati epidemiološka slika u Sloveniji, Austriji, ali i u ostatku Europe i svijeta.


– Trenutno su najugroženiji oni subjekti koji rade kroz cijelu godinu, a to su većinom mali obiteljski hoteli, restorani i kafići, pogotovo oni kojima inače stranci čine većinu prometa. Upravo u ožujku su financijski najiscrpljeniji, što zbog duge zime, što zbog ulaganja, i upravo sada u trenutku kada bi se prihodi trebali povećavati, događa se suprotno. Sada je najvažnije dobrim mjerama stabilizirati drugi kvartal, to znači da se svi, dakle poslodavci, banke, dobavljači, zaposlenici i država ujedine u rješavanju nastalog problema, kazao je Kapetanović, dodajući kako se Hrvatska i Kvarner za sada drže bolje od zemalja u okruženju kada je u pitanju broj oboljelih od COVID 19, pa ako se tako nastavi, smatra da se prvi možemo vratiti na scenu zbog blizine nama najvažnijih emitivnih zemalja.


Velika neizvjesnost




– Treba vjerovati u dobru posezonu, pogotovo zato što su brojne firme svoja događanja samo odgodile, a ne u potpunosti stornirale, zaključio je predsjednik županijske Sekcije hotelijera.


Predsjednik Ceha ugostitelja Primorsko-goranske županije Josip Brusić kazao je kako će se teško bez većeg, sveobuhvatnog paketa mjera moći ublažiti posljedice do kojih će sigurno doći.


– Trenutno je jako puno nepoznanica, neizvjesnost je velika. Izvjesno je da će se i ono što za Uskrs nije otkazano, uslijed zatvaranja državnih granica ipak otkazati. Najveće probleme imaju oni koji imaju cjelogodišnje poslovanje, pogotovo stoga što se tijekom zime u tom slučaju u pravilu radi s minusom ili na nuli. Ako se nešto po pitanju koronavirusa ne popravi, u pitanje dolazi i dobar dio ostatka predsezone, rekao bih do 1. ili 15. svibnja. Naravno da su svi zabrinuti, sada je već i vrijeme kada se počinje tražiti zaposlenike i zapošljavati ih kako bismo bili ekipirani za sezonu. U ovakvoj situaciji je teško uzimati nove ljude, a u sezoni pak nema radne snage, pa je i tu dilema. Mnogi su za Uskrs planirali otvoriti svoje objekte, međutim, sada ne znaju što uopće napraviti. Jasno je da će se mali poduzetnici prvi naći u problemima, ionako je većina poslovala na rubu profitabilnosti, tako da nisu imali snage stvoriti financijsku rezervu kakvu imaju veliki sustavi. No jasno je da će se i veliki naći u problemima, većina njih radi u predsezoni s autobuserima, dakle mahom gostima umirovljenicima koji su rizična skupina.


Model spasa


Činjenica je da manji subjekti u ovakvoj situaciji mogu dva mjeseca financirati poslovanje, ali više od toga neće moći bez dodatnih prihoda, kazao je Brusić. Dodao je kako će i država i banke morati naći modalitet da se ova situacija premosti te da se spase radna mjesta.


– I poručio bih svim kolegama neka se drže, prebrodili smo i teže situacije, rekao je predsjednik primorsko-goranskog Ceha ugostitelja.


Predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK-u Boris Žgomba je, pak, izjavio da je situacija u turizmu vrlo teška i zahtjevna. Kazao je kako očekuje da Vlada turizmu bude partner i da se zajednički odrede mjere za pomoć, prije svega za održavanje likvidnosti i radnih mjesta. Pritom je, smatra, važno da u ovoj situaciji svatko ponese svoj dio tereta, kao i da Vlada bude partner sektoru.


– Očekujemo prije svega da se mjerama spasi zaposlenost, odnosno radna mjesta i likvidnost u turizmu i to moraju zajednički napraviti vlada i sektor, rekao je Žgomba, ocijenivši kako je u turizmu ugrožen velik broj radnih mjesta.


– Teško je sada reći koliko je radnih mjesta u turizmu ugroženo, jer situacija se mijenja iz dana u dan, ali svakako mogu reći da je u pitanju velik broj radnih mjesta, istaknuo je.