Peek&Poke

TUC – TUC Na Uskrsni ponedjeljak u Rijeci svjetsko prvenstvo u tucanju Polićevih jaja

Slavica Mrkić Modrić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Od deset sati nadalje, u organizaciji Humanitarne udruge »Koga briga«, u »Muzeju djetinjstva« kreće nesvakidašnje tucanje jaja, zabavna manifestacija prihod s koje je namijenjen Utočištu za beskućnike »Ruže sv. Franje«



RIJEKA Ovog uskrsnog ponedjeljka u Rijeci će se zbiti događanje na svjetskoj razini. Organizatori, članovi Humanitarne udruge »Koga briga«, spominju i njegov edukativni, ekološki, kulturni i zabavni karakter. Dakle, prvi put u našem gradu Svjetsko prvenstvo u tucanju Polićevih jaja. I to tucanje za vlastiti gušt ali i za boljitak drugih jer sav prihod ostvaren na ovom nesvakidašnjem sportskom događanju bit će uručen Utočištu za beskućnike »Ruže sv. Franje«.


Od organizatora ovog nesvakidašnjeg zbivanja, za koje odmah kažu kako žele da poprimi tradicionalni karakter, a intencija je i da s vremenom postane olimpijski sport, doznajemo da će se Polićeva jaja tucati u Muzeju djetinjstva Peek&Poke, a može ih tucati tko god poželi, neovisno o godinama, vjerskim, političkim i inim uvjerenjima. Prijave i kuhanje jaja, u kojem sudjeluju i štićenici Utočišta »Ruže sv. Franje« počinju u 10 sati, a nakon što jaja budu skuhana, tko želi može pristupiti i bojenju, pa u boj krenuti s vlastoručno oslikanim jajem. Cijena jednog jajeta iznosi 10 kuna, pa kome prva, kome, druga, kome treća nagrada, ali svima dobra zabava.



I što reći nego, u ponedjeljak trkom u Muzej djetinjstva Peek&Pokea, pa kuc-kuc, na tuc-tuc. Tamo se u organizaciji humanitaraca iz Udruge »Koga briga« od 10 sati nadalje i kuha, i boja, i tuca, i druži, i uči, i prisjeća djetinjstva, i pleše uz glazbu koju bira DJ Sale For Love.





– Nagrade su vrijedne, spomenut ću prvu, a to je stilizirano jaje što ga je izradio Luka Brnčić, dopredsjednik Udruge, čovjek zlatnih ruku i velikog srca. No, iako je ovo sportsko natjecanje na svjetskoj razini, želim istaknuti kako nam nije cilj nikad bio niti skupiti velike novce, niti mijenjati svijet, već širiti dobre vibracije i pomoći ljudima u okviru svojih mogućnosti. Nikad nismo i nećemo biti megalomani, ali uvijek smo voljni pomoći. Poznati smo po organizaciji plivačkog maratona »Od Prasca do Prasca« kojim je i počeo naš humanitarni rad. Mi smo i oni veseljaci koji na Badnjak pjevaju na Korzu prikupljajući slatkiše za »slatkice« kojima ih nema tko kupiti, a ovim smo uskrsnjim zbivanjem htjeli zaokružiti priču, kaže Kristian Sirotich, dopredsjednik Udruge »Koga briga«, te napominje kako je na Uskrsni ponedjeljak ulaz u Muzej »Peek&Poke« besplatan.


Članovi Udruge koriste priliku da zahvale Svetozaru Niloviću Tozi, alfi i omegi Muzeja koji im je ustupio prostor za ovo neobično svjetsko natjecanje, kao i Alenu Poliću koji je »svoja jaja« donirao u dobrotvorne svrhe bez suvišnih zašto, ali uz riječi – za svašta je do sad već korišteno moje ime, ma za tucanje, prvi put, nek van je sa srićun!– Svakako se želim zahvaliti Alenu i njegovim »djelatnicama« jer su svjetskom prvenstvu u tucanju jaja dali ekološki karakter, udahnuli su mu ono naše, aut