Bespovratna sredstva

Sveučilištu u Rijeci još 178 milijuna kuna iz EU fondova: Prvi stanari u Kampusu već u srpnju

Ingrid Šestan Kučić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Doda li se tom iznosu 180 milijuna kuna bespovratnih sredstava dobivenih za projekt kojim je nabavljena znanstveno-istraživačka oprema za laboratorije Kampusa, samo u posljednje dvije godine Sveučilište je uspjelo  povući 360 milijuna kuna



RIJEKA Projektni prijedlog Sveučilišta u Rijeci »Studentski smještaj na kampusu Sveučilišta u Rijeci, 1. faza« uspješno je prošao fazu provjere prihvatljivosti izdataka te je upućen u fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava, a riječ je o 178 milijuna kuna Europskog fonda za regionalni razvoj kojima će se financirati već započeta izgradnja tri studentska paviljona u Kampusu na Trsatu. Najavljući kako se u vrlo kratkom roku očekuje odluka o financiranju i potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije prorektorica za investicije i razvoj riječkog Sveučilišta prof.dr. Nevenka Ožanić ističe da je projektni prijedlog prijavljen na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj – Modernizacija, unapređenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju, a utvrđeno je da ukupan iznos prihvatljivih izdataka projektnog prijedloga iznosi 178.629.017 kuna. Doda li se tom iznosu 180 milijuna kuna bespovratnih sredstava dobivenih za projekt »Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci« kojim je nabavljena znanstveno-istraživačka oprema za laboratorije Kampusa, samo u posljednje dvije godine Sveučilište u Rijeci za područje Kampusa iz EU fondova uspjelo je povući 360 milijuna kuna, što nije pošlo za rukom  ni jednom hrvatskom sveučilištu, ali ni drugim ustanovama.


–  Radi ilustracije veličine i kompleksnosti provedbe projekta navodimo kako su cjelokupna sredstva Programa za cjeloživotno učenje (LLP) na raspolaganju Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2009. – 2013. godine u iznosu od oko 177 milijuna kuna bila 3 milijuna kuna manja od sredstava našeg projekta »Razvoj istraživačke infrastrukture za laboratorije na Kampusu Sveučilišta u Rijeci«, što znači da smo u tom razdoblju povukli više sredstava nego cijela Hrvatska. Pored toga znanstvena oprema koju smo nabavili kroz infrastrukturni projekt vrijedi više nego što je vrijednost sve kupljene opreme na riječkom Sveučilištu u posljednjih 40 godina. Svi projekti koje smo do sada prijavili prošli su, a to je zahvaljujući tome što imamo ljude koji znaju i žele raditi, navodi prorektorica.


Iznosu od 360 milijuna kuna bespovratnih sredstava u posljdenjem dvogodišnjem razdoblju treba dodati i dobivenih 6 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za Centar za translacijska istraživanja koji će također biti smješten na Kampusu. Posljednji iznos od 178 milijuna kuna, prema riječima prof.dr. Ožanić, rasporedit će se na način da će se nešto više od 117 milijuna kuna utrošiti za izgradnju samih zgrada, a preostali iznos za prateću infrastrukturu, izgradnju šetnice, uređenje okoliša, kao i izgradnju fotonaponske elektranu te dviju novih prometnica radnog naziva Studentska ulica 1 i Studentska ulica 2.




– S obzirom da nam se bliže Europske sveučilišne igre čiji smo domaćini uz Zagreb gradnja tri studentska paviljona počela je i prije nego što smo dobili bespovratna sredstva, a tu nam je uskočilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kako bi izgradnja mogla na vrijeme početi, pojašnjava prorektorica.


Izgradnja tri studentska paviljona sa 750 ležajeva bit će okončana u svibnju, a prvi stanari uselit će već u srpnju kada će se u Kampusu smjestiti sudionici Europskih sveučilišnih igara.