Obnova kolnika

Sutra počinju radovi u centru Rijeke: Promet Zajčevom ulicom u dva traka iduća tri mjeseca

Marinko Glavan

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Planirani radovi odvijat će se u ukupno pet faza, na tristotinjak metara dugoj prometnici, izmedu raskrižja kod zgrade Transadrije i raskrižja kod HNK Ivana pl. Zajca



RIJEKA Sutra započinju radovi na obnovi kolnika u Ulici Ivana Zajca u Rijeci, najavljeno je iz Hrvatskih cesta i Rijeka prometa. Pripremni radovi na postavljanju privremene prometne signalizacije i pripreme gradilišta započet će već danas, a od petka u 7 sati ujutro počet će primjena novog, ograničenog prometnog režima u ovoj iznimno prometnoj riječkoj ulici u središtu grada.


Planirani radovi izvodit će se u ukupno pet faza, na tristotinjak metara dugoj prometnici, između raskrižja kod zgrade Transadrije i raskrižja kod HNK Ivana pl. Zajca, a trajat će čak 90 dana, ne bude li većih vremenskih neprilika. U slučaju obilnijih kiša koje su u Rijeci u jesen više pravilo nego iznimka, radovi bi se mogli otegnuti, što je loša vijest za sve vozače koji prolaze središtem grada, gdje će ih za vrijeme rekonstrukcije Zajčeve ulice zasigurno čekati prometne gužve i zastoji.


Prvom fazom obuhvaćeni su radovi na uređenju i sanaciji završsnog sloja asfalta duž sjevernog dijela ulice, u širini od šest metara, druga faza uključuje radove u zoni raskrižja s Wenzelovom, Ribarskom i Bačićevom, dok treća obuhvaća sanaciju južnog dijela kolnika i željezničkog kolosijeka. U posljednje dvije faze rekonstruirat će se raskrižje kod zgrade Transadrije, te polagati završni sloj asfalta u cijeloj širini ceste.




U Rijeka prometu, zbog iznimnog intenziteta prometa Zajčevom i suženja s četiri na dva prometna traka očekuju značajne gužve i zastoje u prometu, pa vozačima preporučuju korištenje takozvanog sjevernog koridora za prolaz centrom grada, odnosno Krešimirovom, Manzonijevom, Fiorello la Guardia, Pomeriom do Žrtava fašsizma i Fiumare. S obzirom na ionako slabu propusnost navedenih ulica, brojne semafore i inače zakrčenost sjevernog koridora, teško je očekivati da će i tamo gužve biti išta manje, pa će vozačima, kao i obično u ovakvim slučajevima, preostati jedino da se naoružaju strpljenjem i izbjegavaju dolazak u centar, barem u vršnim prometnim opterećenjima.


Stajalište gradskih autobusa kraj Tržnice privremeno će biti izmješteno u Ribarsku ulicu, uz Mrtvi kanal, a za županijske autobusne linije uspostavit će se privremeno stajalište na Rivi.



Radovi u sklopu 1. faze radova izvoditi će se na sjevernom dijelu prometnice na kojemu će se privremeno ukinuti parkiranje vozila pod naplatom, te na dijelu krajnjeg sjevernog prometnog traka. Za vrijeme izvođenja radova promet će se u zoni gradilišta preusmjeravati južnim dijelom prometnice. Tijekom trajanja radova u sklopu 1. faze, za sav promet će se zatvoriti dio Veslarske ulice, od raskrižja sa Ulicom Matije Gupca do raskrižja sa Ulicom Ivana Zajca. Semafori na raskrižju ulica Riva – Riva Boduli – I. Zajca – Hencekova te na raskrižju ulica I. Zajca – Wenzelova – Ribarska – Hinka Bačića biti će u funkciji dok će se semafor na raskrižju Ulice I. Zajca i Veslarske ulice staviti izvan funkcije. Za vrijeme trajanja 1. faze radova zabraniti će se upotreba pješačkog prijelaza na raskrižju Ulice Ivana Zajca i Veslarske ulice, a pješaci će se usmjeravati na prijelaz kroz pješački pothodnik ispod Ulice Ivana Zajca, ali se za prijelaz može koristiti pješački prijelaz na raskrižju ulica I. Zajca – Wenzelova – Ribarska – Hinka Bačića. TD Rijeka promet posebno se naglašava i apelira na sve sudionike u prometu  da poštuju prometnu signalizaciju te koriste preporučene obilazne pravce. 

Izvođač radova na obnovi kolnika je tvrtka GP Krk d.o.o., a očekivani rok završetka radova je prosinac 2016. godine.