Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. siječnja 2020.
Mirno i bez polemike

IZBORI 2013 Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Rijeke: Švorinić i Burić nisu došli

Foto Livio ČERNJUL
Foto Livio ČERNJUL
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2013. u 18:46 2013-05-11T18:46:47+02:00

Iako su dolazak najavili Danko Švornić i Hrvoje Burić, njihova su mjesta ostala prazna, odnosno ono Švorinićevo je zauzeo njegov kandidat za zamjenika Sandi Basić. Tribinu su organizirali Platforma 112 i Regionalni info-centar za mlade

RIJEKA  Četiri kandidata za riječkog gradonačelnika, Zvonko Čapko, Nikola Ivaniš, Vojko Obersnel i Predrag Šustar, sučelili su se na javnoj tribini koju su organizirali Platforma 112 i Regionalni info-centar za mlade, a sučeljavanje je proteklo mirno i bez polemičkih tonova. Iako su dolazak najavili Danko Švornić i Hrvoje Burić, njihova su mjesta ostala prazna, odnosno ono Švorinićevo je zauzeo njegov kandidat za zamjenika Sandi Basić koji se nije najbolje snašao kao leteća zamjena. Kandidati su odgovarali na šest pitanja moderatora, a nakon toga uslijedilo je nekoliko pitanja iz publike. 

Grad servis

Prva je tema bio odnos prema nacionalnim manjinama. Na pitanje podržavaju li uvođenje glasačkih listića na jeziku nacionalnih manjina, potvrdno je odgovorio Čapko dok su ostali kandidati rekli da ne vide nekog posebnog razloga za to. Mišljenja su se uglavnom poklopila i na odgovorima treba li Rijeci Povorka ponosa, a jedino je Čapko poručio da on nema ništa protiv bilo kakve seksualne orijentacije, ali da Rijeci to ne treba. 

Na pitanje kada će Grad rijeka prestati biti grad poduzeće, a postati grad servis, te kako izbjeći političku korupciju, Šustar se založio za uvođenje poznatih modela kojima se može pratiti tijek novca, kazavši da Grad Rijeka mora postati servis, između ostalog civilnom sektoru kako bi mu pomogao u apliciranju za novac iz europskih fondova. Obersnel je poručio da je, kada se priča o korupciji, riječ o tračevima, iznijevši podatak da je Rijeka izabrana za najtransparentniji grad u istraživanju nevladinine udruge u projektu koji je financiran sredstvima Europske unije. Njegovo je mišljenje da Rijeka nema problem s političkom korupcijom i nepotizmom, a najavio je da će i dalje otvarati sve komunikacijske kanale kako bi građani imali uvid u sve djelatnosti gradske uprave. Kao primjer korupcije u Rijeci Ivaniš je naveo primjedbe malih firmi koje ne mogu dobiti posao na gradskim natječajima jer je on rezerviran za uvijek ista poduzeća. On je procijenio da će zapošljavanja po političkoj liniji biti i dalje jer je radnih mjesta malo. Čapko je ocijenio da treba racionalizirati gradsku upravu, te da nije nešto značajno biti najtransparentniji u jednoj od najkorumpiranijih država. 

Kandidati za riječog gradonačelnika izdvojili su nekoliko glavnih projekata kojima bi dali prioritet. Čapko je naveo dolazak Toyote, IBM-a i gradnja Spalionice otpada, Ivaniš je naglasio važnost razvoja riječke luke s prometnom infrastrukturom, obranu 3. maja i reindustrijalizaciju grada, Obersnel također misli da je razvoj riječke luke jedan od najvećih prioriteta, izdvojio je početak realizacije druge faze Sveučilišnog kampusa i gradnju Sveučilišne bolnice, te integraciju svih građana kroz socijalne programe, dok se Šustar založio za osnivanje fonda za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, potporu mjesnim odborima koji imaju kvalitetne projekte kako bi se naglasila važnost mjesne samouprave, te pozitivnu diskriminaciju prema mladima.

Danski model

Jedno od pitanja je bila potreba teritorijalnog preustroja grada kako bi se ispravila nepravda koja je učinjena Rijeci administrativnom podjelom 1993. godine. Svi se kandidati slažu da bi to trebalo riješiti na način sličan funkcioniranju Rijeke i riječkog prstena do administrativne podjele kojom je od Rijeke odvojeno njezino prirodno zaleđe. Šustar je podsjetio da je riječ o pitanjima koja se tiču odnosa središnje vlasti prema lokalnoj samoupravi, založivši se za danski model reforme jedinica lokalne samouprave. Čapko je uvjeren da je okrupnjavanje gradova jedino rješenje, dok je Ivaniš poručio da se i u sadašnjim administrativnim okvirima može razvijati industrija jer bivših industrijskih kompleksa ima dosta. Obersnel je podsjetio da je administrativni preustroj pitanje političke volje na razini vlade i Sabora, također se zalaže za danski model reforme, a koji podrazumijeva široki konsenzus politike, akademske zajednice i jedinica lokalne samouprave. 

Kandidati za riječkog gradonačelnika odredili su se i prema sudbini romskog naselja na Rujevici. Svi su mišljenja da se to područje mora urbanizirati, te da zakon mora za sve biti isti. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.