Upisi u srednje škole

Srednjoškolce u PGŽ-u čeka 2.918 slobodnih mjesta

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Neznatno umanjena kvota u odnosu na traženu trebala bi biti dostatna za sve primorsko-goranske osmaše kojih ove godine ima 2.334. Najviše je ponuđeno četverogodišnjih strukovnih programa, za koje svake godine vlada najveći interes te gimnazijskih programa



RIJEKA Prođe li na javnom savjetovanju Nacrt prijedloga Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2016./2017., primorsko-goranske srednje škole na ovogodišnjim će upisima raspolagati s upisnom kvotom od 2.918 mjesta.


Javno je savjetovanje otvoreno do 19. svibnja, a u Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije ističu kako je prijedlog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta po pitanju ukupne upisne kvote nešto manji u odnosu na ono što su planirale škole i njihov osnivač, jer ukupno je traženo odobrenje od 2.929 mjesta. Do odstupanja u kvotama došlo je iz razloga što je Ministarstvo u ukupno četiri škole umanjilo broj planiranih upsinih mjesta, a riječ je o Tehničkoj školi za strojarstvo i brodogradnju, Prirodoslovnoj i grafičkoj školi, Građevinskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja te o Ugostiteljskoj školi Opatija.


No, i ova neznatno umanjena kvota trebala bi biti dostatna za sve primorsko-goranske osmaše kojih ove godine ima 2.334. Njima će se kao i prijašnjih godina ponuditi stotinjak gimnazijskih, strukovnih četverogodišnjih i trogodišnjih te umjetničkih programa, a za ovogodušnje upisne ni jedna škola nije ponudila nove programe.





Početak prijava kandidata u sustav je 2. lipnja, dok će početak prijava obrazovnih programa biti 27. lipnja



Najveći broj ponuđenih programa, njih 49 posto, odnosi se na četverogodišnje strukovne programe. Riječ je o programima za koje svake godine vlada najveći interes učenika. Na gimnazijske programe otpada 30 posto upisne kvote, a na trogodišnje strukovne programe 18,5 posto, dok umjetnički programi zauzimaju 2,5 posto upisne kvote.


Prema planu Ministarstva, u Primorsko-goranskoj županiji oformit će se 128 razrednih odjela, a kao i prošle godine, učenici će se za upis prijavljivati elektroničkim načinom na mrežnoj stranici Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole www.upisi.hr.


Početak prijava kandidata u sustav je 2. lipnja, dok će početak prijava obrazovnih programa biti 27. lipnja. Provođenje dodatnih ispita i provjera te unos rezultata bit će od 29. lipnja do 5. srpnja, a početak ispisa prijavnica predviđen je za 6. srpnja, dok će objava konačnih ljestvica poretka biti 11. srpnja. Dostava potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole bit će između 11. i 15. srpnja, a škole će same odrediti točne datume za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije unutar tog razdoblja.


Objava okvirnog broja slobodnih mjesta za jesenski rok bit će pak 18. srpnja, a službena objava slobodnih mjesta za jesenski upisni rok 14. kolovoza. Jesenji upisni rok započet će 22. kolovoza, a ove se godine planira provedba i trećeg upisnog kruga koji će trajati od 5. do 9. rujna.