Pozitivne vibracije

ESI: Sportaše Zagreb jako zanima, ali vidjet će što nudi i Rijeka

Ivana Vaupotić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ



ZAGREB Svi oni koji misle da Europske sveučilišne igre ne predstavljaju ništa posebno trebali bi odvojiti malo vremena i posjetiti neko od brojnih borilišta, a mogu i prošetati u blizini studentskih domova u kojima su smješteni sportaši. Tamo se, u gomili dobronamjernih mladih ljudi bez problema mogu osjetiti pozitivne vibracije koje nosi ovo multisportsko natjecanje.


Na primjer, šetnja pokraj Studentskog doma Stjepan Radić na Savi može ponuditi slučajni susret s mladim sportašima iz svih kutaka Europe. Nije ih teško prepoznati, jer najčešće nose odjeću s obilježjima svojih sveučilišta i osmijehe.


Tako smo u ranim poslijepodnevnim satima utorka naišli na skupinu odlično raspoloženih studenata u majicama Sveučilišta u Almeriji (Universidad de Almeria). Kontakt je uspostavljen bez ikakvih problema, a vrlo brzo se ispostavilo da su dečki »veterani« Europskih sveučilišnih igara.




– Uvijek uživamo u druženju s ostalim ekipama i drugim studentima sa svih strana Europe. Ambijent na ovom natjecanju je stvarno prekrasan. Volimo ovu atmosferu i radujemo se prilici da upoznamo nove ljude i družimo se sa svojim kolegama – rekao nam je jedan od njih, koji se predstavio kao Pedro Lopez Garcia.


Vrlo brzo se pokazalo da su oni nogometni ponos Sveučilišta u Almeriji. I ne samo to.


– Ovo smo već osvojili u dva navrata, a sada smo došli po treći naslov. Druženje s drugim studentima je super, ali na terenu nema zafrkancije. Kada igramo, želimo pobijediti – objasnio je susretljivi Pedro.


Doduše, nije mu bilo pretjerano smiješno kada smo mu rekli da njegovoj ekipi želimo da prođe bolje nego Španjolska na nedavnom Euru. Opet, nije nam ni zamjerio. Vrlo brzo nam je objasnio da ekipa ima međunarodni karakter.


– S nama igra jedan dečko iz Rumunjske koji studira u Almeriji. Međutim, on je toliko dugo pod našim utjecajem da je već odavno postao pravi Španjolac, ha, ha… – dodao je Pedro, dok su sa strane djevojke sa Sveučilišta Erasmus iz Rotterdama na asfaltu demonstrirale svoju nogometnu vještinu.


Dečki iz Almerije nisu trošili energiju na taj način, oni će, kako tvrde, na terenu pokazati koliko su dobri. U međuvremenu će, pak, dodatno upoznati Hrvatsku s kojom su »kliknuli« prije godinu dana.


– Lani smo bili na Europskom sveučilišnom prvenstvu u Osijeku. Sigurno ćemo iskoristiti priliku da vidimo što sve grad poput Zagreba ima za ponuditi, a za subotu planiramo izlet u Rijeku. Moramo to napraviti, jer o Rijeci smo čuli puno lijepih stvari – zaključio je Pedro.