Osamdesetak radnica tekstilne tvrtke na Kukuljanovu ostalo bez posla

Šok u Pletenini Iris: S godišnjeg na cestu, Talijan preselio pogon u Srbiju

Marinko Glavan

Nitko nam ništa nije rekao, obavijestio nas, barem da znamo što nas čeka. Vlasnik nam je samo u ponedjeljak poručio da zatvara firmu. Ne znamo niti jesmo li još u radnom odnosu, kažu ogorčene radnice koje su smjesta pozvale Državni inspektorat 



RIJEKA Hrvatska armija nezaposlenih uskoro će, po svemu sudeći, biti »jača« za osamdesetak novih regruta – radnica tekstilne tvrkte Pletenina Iris s Kukuljanova.


Nesretne radnice po povratku s kolektivnog godišnjeg odmora dočekao je potpuni šok i nevjerica – pogon gdje su svakodnevno izrađivale odjeću za Benetton, Playlife i druge renomirane marke, dočekao ih je gotovo potpuno prazan. 


  Strojevi za šivanje su preko blagdana, dok su one, ništa ne sluteći, bile na odmoru, odvezeni u nepoznatom pravcu, a direktoru, Talijanu Robertu Scapinellu – od ponedjeljka se gubi svaki trag. 




  – Nitko nam ništa nije rekao, obavijestio nas, barem da znamo što nas čeka. Vlasnik nam je samo u ponedjeljak poručio da zatvara firmu. Ne znamo niti jesmo li još u radnom odnosu. Neke od nas su još službeno na godišnjem odmoru, no mi koje smo se vratile nemamo ni što ni kako raditi. Odvezli su gotovo sve strojeve, materijal i ostalo, a direktora nema pa ne znamo jesmo li na godišnjem, na čekanju, ili smo već ostale bez radnih mjesta, ogorčene su bile radnice koje su odmah pozvale Državni inspektorat, a jučer su se okupile u prostorima tvrtke kako bi inspektorima dale svoje iskaze. 



 Prema podacima sa internetskih stranica Fine, iz registra godišnjih financijskih izvješća, Pletenina Iris je prošlu poslovnu godinu završila s gubitkom od milijun i pol kuna, dok je 2010. minus iznosio nešto više od tristo tisuća kuna.



 


Duguju dvije plaće


Niti jedna od njih nije željela javno otkriti svoj identitet, u strahu od još većih nevolja s poslodavcem, no ipak su nam ispričale kako im je tvrtka dužna dvije neisplaćene plaće. 


  – Bojimo se da ćemo i bez toga ostati. Gazde nema, valjda će doći idući tjedan pa ćemo tada valjda znati više. U zadnje vrijeme stalno je ponavljao da nema novca, iako smo mi cijelo vrijeme posla imale i preko glave, a sve što smo šivale išlo je u izvoz. Ne znamo što učiniti. Očito je da ćemo sve zajedno završiti na cesti, a pitanje je kada ćemo i hoćemo li uopće vidjeti zaostale plaće i otpremnine koje nam po ugovoru pripadaju, jadale su se izigrane radnice dok su čekale svoj red za davanje iskaza inspektorima. 


  Napušteni pogon pokušali smo obići i sami, ali su nas dočekala čvrsto zaključana vrata proizvodnog prostora, a vrlo brzo su se pojavili i predstavnici tvrtke koja iznajmljuje prostor Pletenini Iris, te nas ljubazno zamolili da napustimo prostorije. I od njih smo pokušali saznati nešto više o cijelom slučaju, no nisu bili raspoloženi za davanje izjava. 


  Neslužbeno ipak saznajemo kako je vlasnik strojeve prebacio u Srbiju, gdje namjerava nastaviti proizvodnju, očito zbog manjih troškova. Istom informacijom, također nepotvrđenom, raspolažu i u Sindikatu radnika trgovine Hrvatske, u čijem su članstvu radnice Pletenine Iris. 


  – Najviše zabrinjava to što su strojevi već odvezeni iz pogona, što znači da vlasnik očito više ne namjerava nastaviti proizvodnju, a sitacija s radnicima je potpuno nerazjašnjena, ističe predsjednica Sindikata Zora Radetić, koja je odmah po dojavi radnica pozvala Inspektorat kako bi se utvrdile sve činjenice u ovom slučaju. 



Kao dodatni razlog za zabrinutost oko sudbine radnice Pletenine Iris u Sindikatu radnika trgovine Hrvatske ističu sličan slučaj koji se nedavno dogodio u Tower centru u Rijeci. 


  – Riječ je o tvrtki Brigitte d.o.o. koja je imala prodajni prostor u trgovačkom centru. Vlasnik tvrtke, također Talijan, jednostavno je preko noći odlučio zavoriti, ne isplativši zaostale plaće radnicima i sada do njega više nitko ne može doći, kaže predsjednica Sindikata Zora Radetić. 




Pletenina Iris osnovana je 1998. godine, a riječkoj je javnosti postala poznata prije gotovo dvije godine, kada je u eksploziji stroja u prostoriji za doradu tekstila poginula 51-godišnja radnica.


U eksploziji je bila ozlijeđena i jedna tada tridesetogodišnja radnica 



Nepopravljiva šteta


– Dio radnica još je na godišnjem odmoru, a dio se vratio na posao, no njihovih radnih mjesta, očito, više nema. Stupili smo u kontakt s vlasnikom, preko posrednika, te je najavljeno da će on doći u ponedjeljak, 14. siječnja, kada bi trebala biti definirana sudbina radnika. Nažalost, ne preostaje nam drugo nego da se u ovakvoj situaciji svim raspoloživim sredstvima izborimo za isplatu zaostalih plaća i otpremnina radnicama, budući da je više nego izvjesno da će biti proglašene tehnološkim viškom, zaključuje Radetić. 


  Bile plaće isplaćene ili ne, šteta je nepovratno učinjena – osamdeset ljudi ostalo je bez posla i osigurane egzistencije za sebe i svoje obitelji. Ta su radna mjesta vjerojatno izgubljena zauvijek, što bi samo po sebi bilo dovoljno poražavajuće, da strani vlasnik nije prema svojim radnicama postupio na krajnje ponižavajući način. No ni to nije najgore, jer beskrupuloznih nitkova ima posvuda – najgore je što poslodavcima, bili strani ili domaći, institucije sistema u Hrvatskoj takve stvari dopuštaju, u pravilu bez ikakvih sankcija.