Četvrtak, 26. studenog 2015.
Igre bez granica

Smjena u Dječjoj bolnici Kantrida: Goran Palčevski umjesto Igora Prpića?

Foto Sergej DRECHSLER
Foto Sergej DRECHSLER
Autor: Barbara Čalušić
Objavljeno: 8. svibnja 2012. u 7:54

Doc. dr. Goran Palčevski kojeg je Haller prije dvije godine, kad su liječnici s Kantride tražili Prpićevu ostavku u pokušaju premošćivanja njihovog nezadovoljstva već tada imenovao kao zamjenika predstojnika Klinike za pedijatriju, navodno je spreman preuzeti funkciju predstojnika na Kantridi i o tome je već razgovarao s ravnateljem

Predstojnik Klinike za pedijatriju prof. dr. Igor Prpić , kako sada stvari stoje, neće do kraja odraditi svoj mandat na čelu dječje bolnice. Iako to još nigdje nije službeno najavljeno, kuloari Kliničkog bolničkog centra Rijeka ovih dana bruje o smjeni vodstva dječje bolnice na Kantridi. Bolnički izvori tvrde da bi se smjena trebala dogoditi u roku od dva tjedna kad bi Prpićevo mjesto trebao preuzeti doc. dr. Goran Palčevski s Odjela za gastroenterologiju. Ako se ovakav scenarij dogodi, bit će to druga smjena vodstva na Kantridi u razdoblju kraćem od tri godine, a nakon prof. dr. Vladimira Ahela  i prof. dr. Igora Prpića, doc. dr. Goran Palčevski bit će treći predstojnik klinike u kojoj su prethodne smjene i nova imenovanja dočekane s javno izražavanim nezadovoljstvom zaposlenih liječnika.    

Da će smjena u dječjoj bolnici biti, dao je naslutiti uostalom i sam ravnatelj riječkog KBC-a prof. dr. Herman Haller  kad je prije nešto manje od mjesec dana postojala mogućnost zaustavljanja terapije malim onkološkim bolesnicima. Opovrgavajući informaciju da je postojala mogućnost zaustavljanja kemoterapije za djecu, ravnatelj je tada kazao da će za plasiranje takvih informacija roditeljima, ali i javnosti, netko morati odgovarati. Bolnički izvori navode upravo posljednji slučaj na Odjelu hematologije i onkologije kao razlog Prpićeve smjene. Sadašnjem predstojniku – iako je na ovo mjesto došao kao Hallerov čovjek prije dvije i pol godine – sada ravnatelj navodno zamjera krivo postupanje u slučaju dječje onkologije i davanje pogrešnih informacija roditeljima oboljele djece. Prpić koji je na Kantridu došao s Klinike za ginekologiju, gdje je do imenovanja predstojnikom Klinike za pedijatriju radio na Odjelu neonatologije, prema nekim bi spekulacijama nakon smjene trebao ostati na Kantridi, konkretno na Odjelu neurologije. 
    U prilog novih smjena ide i posljednja sjednica Upravnog vijeća bolnice. Iako na sjednici nije bilo riječi o smjenama na Kantridi, usvojena je promjena bolničkog statuta prema kojem ravnatelj sada za imenovanje svojih suradnika – koje je i dosad po statutu imao pravo sam birati – ne treba tražiti suglasnost Upravnog vijeća. 

S druge strane, doc. dr. Goran Palčevski kojeg je Haller prije dvije godine, kad su liječnici s Kantride tražili Prpićevu ostavku u pokušaju premošćivanja njihovog nezadovoljstva već tada imenovao kao zamjenika predstojnika Klinike za pedijatriju, navodno je spreman preuzeti funkciju predstojnika na Kantridi i o tome je već razgovarao s ravnateljem. Osim očite ambicije, Palčevski koji je aktivan i u SDP-u, očito ima i poželjan politički background.  Zbog toga se najave o mogućem izboru Palčevskog za predstojnika riječke Klinike za pedijatriju interperetiraju i kao Hallerov način da politički očvrsne svoju poziciju u svom trećem ravnateljskom mandatu. Pored stranačkog aktivizma, dodatna referenca za izbor Palčevskog na čelo dječje bolnice je i činjenica da je dolaskom nove vlasti izabran i u Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Komentari

6
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • Mirtaflora
  Mirtaflora   Objavljeno: 9. svibnja 2012. u 2:11

  Ideje o preseljenju DB na Kantridi potječu iz devedesetih. Mnogi od nas pisali su razglednice na inicijativu "NL",
  kako bi se ta nakaradna ideja onemogućila, jer su nam se tamo liječila djeca.

  Grad namjerava preseliti DB na lokaciju nove bolnice kada ona bude sagrađena.

  Ravnatelja svakako treba smijeniti, niti jednom čovjeku koji radi svoj posao ne bi se dogodio prošlomjesečni skandal i ispadi povodom nedostatka novca za terapije na onkologiji DB Kantrida, a to mu nije jedini grijeh.

  No bit će po starom, tresla se brda, rodio se miš.
  Tako tipično i tako uobičajeno kod nas u svim sferama društva.

 • suton
  suton   Objavljeno: 8. svibnja 2012. u 21:15

  Hallera treba smjeniti i skoro svo rukovodstvo? To što se radi je nedopustivo. Od krovova, donacija , onkologije -treba svećano ući uskok?

 • lelek
  lelek   Objavljeno: 8. svibnja 2012. u 10:06

  Crvena Rijeka, nema nam pomoći..

 • GLEMBAY
  GLEMBAY   Objavljeno: 8. svibnja 2012. u 8:22

  Zapeo SDP da iseli Dječiju bolnicu Kantrida i za to im treba podoban ravnatelj,koji se tomu neće protiviti,a ujedno će biti idealni reaktalni alpinist Liniću i Halleru te malom Obiju.Očito je da je ponovno "štele" svom investitoru lopovskog glasa-Štroku.

  • Patriot
   Patriot   Objavljeno: 8. svibnja 2012. u 13:56

   Htio napisat pokloni, pa tek onda vidjeh navodnike ...

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 8. svibnja 2012. u 10:20

   Nije zapeo SDP za iseljenje kantride, već Gazda Gazda obožava Hallera koji figurira HDZ, a služi njemu. Sad će Prpić biti kriv, iako je On izbor Hallera. Pa će kao neki SDP-ovac doktor doći u dječju bolnicu Kantrida, da bi se nastavila smišljena agonija, koja će biti "uzrok" da se bolnica preseli na Sušak, a da se atraktivno područje uz more "proda" podobnom.