Sport, ljepota, protest...

Shining pobjednik s novim brzinskim rekordom Fiumanke

Srđan Brajčić

Osim prve Fiumanke po vjetru će se tako pamtiti i 15. regata koja je, osim bure, ponovo privukla brojne jedriličare. Organizator regate Davor Perović kaže da je sudjelovalo 170 brodova koji su jedrili u idealnim uvjetima, po buri između 15 i 25 čvorova



RIJEKA Šuma jarbola i jedara, koje je bura dobro nagnula, ne viđa se često u riječkoj luci, tek jednom u nekoliko godina, pa se može reći da je ova, 15. jedriličarska regata Fiumanka završena atraktivno.


U tom naguravanju i nadmudrivanju između lukobrana i rive, nije bilo lako i bezopasno manevrirati, ali osim jednog ranije slomljenog jarbola, većih oštećenja ipak nije bilo.


Osim prve Fiumanke po vjetru će se tako pamtiti i 15. regata koja je, osim bure, ponovo privukla brojne jedriličare. Organizator regate Davor Perović kaže da je sudjelovalo 170 brodova koji su jedrili u idealnim uvjetima, po buri između 15 i 25 čvorova.




Regatu je i ove godine s motornog jedrenjaka Kraljica mora pratio hrvatski predsjednik Ivo Josipović pod čijim se sponzorstvom Fiumanka održava.


– Hrvatska je turistička zemlja i moramo puno raditi na turizmu. Čestitam Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na ovom događaju koji podiže turistički interes za Rijeku, ali i za Hrvatsku, komentirao je ovogodišnju regatu predsjednik Josipović.


Vjetrovita Fiumanka svoj klimaks doživjela je brzo, već za jedan sat i 41 minutu nakon označenog starta. Naime, toliko je trebalo nedostižnom i brzom Shiningu da završi regatu dugu 14 nautičkih milja. To je novi brzinski rekord Fiumanke!