Poznati izvođači za doček 2012. na Korzu

U Rijeci za Novu godinu sviraju Dubioza kolektiv, Gustafi i Diskurz

Vinko Peršić

Otkad je uveden princip više izvođača različitih generacija i glazbenih usmjerenja od kojih najmanje jedan mora biti iz Rijeke, to se svaki put pokazalo kao dobitna kombinacija, pa nema nikakvog razloga, kad  se pogledaju imena ovogodišnjih izvođača, da i ovaj put ne bude tako



Kao i svake godine riječke gradske vlasti su prve u Hrvatskoj najavile tko će za doček Nove godine zabavljati stanovnike i  goste grada na Rječini.


To su, po principu za svakog ponešto, regionalne zvijezde »Dubioza kolektiv«, rasplesani »Gustafi« i mlade riječke punk-rock snage koje se odazivaju na ime »Diskurz«.


Otkad je uveden princip više izvođača različitih generacija i glazbenih usmjerenja od kojih najmanje jedan mora biti iz Rijeke, to se svaki put pokazalo kao dobitna kombinacija, pa nema nikakvog razloga, kad  se pogledaju imena ovogodišnjih izvođača, da i ovaj put ne bude tako.




»Dubioza kolektiv« je bosansko-hercegovački bend osnovan 2003. godine. Njihova je glazba mješavina reggaea, duba, ska i rocka protkana jakim društvenim i političkim porukama. Dosad su izdali pet studijskih albuma (»Dubioza kolektiv«, »Open Wide«, »Dubnamite«, »Firma ilegal« i »5 do 12«) i nastupali na desetak europskih festivala među kojima i na »Exitu« i »Sziget festivalu«.


»Gustafe« prati glas da su u stanju rasplesati i mrtve. Edi Maružin i ekipa u svoje nastupe unose nevjerovatnu količinu zarazne energije kojoj se teško oduprijeti. Njihov će nastup razveseliti i staro i mladona Korzu, jer njihova glazba je najpogodnija baš za ovakve fešte. »Gustafi« su prepoznatljivi po spajanju rock glazbe sa istarskim melosom, bluesom i tex-mexom i jedni su od glavnih predstavnika ča-vala.


»Diskurz«, mladi punk trojac iz Rijeke, 2007. godine je objavio demo »Diskurz«, a 2009. godine službeni debi album »U protivnom«, jedan od najboljih punk albuma zadnjih godina. Izravni su, bez dlake na jeziku i pred njima je, kako kritičari kažu, svijetla budućnost.