Trag u vremenu

Slika pogona danas uz zvuk nekadašnje veće aktivnosti

Ivana Kocijan

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Instalacija predstavljena sinoć u Filodrammatici ogledava riječku industrijsku baštinu u sadašnjosti, a kroz prošlost



RIJEKA » Zvučna instalacija »Trag u vremenu« Ive Vičića predstavljena je sinoć u galerijskom prostoru Filodrammatice gdje će je svi zainteresirani moći poslušati i pogledati do 28. veljače. U pitanju je instalacija koja ogledava riječku industrijsku baštinu u sadašnjosti, a kroz prošlost.


   Kako objašnjava autor, zvučnu instalaciju sačinjavaju snimke »uhvaćene« na magnetnim trakama poslaganima na ploči u nasumičnom redoslijedu. Prolaskom magnetnog čitača pobuđuje se i čita zapis i nakratko vraća u život pohranjene informacije/zvuk. Poput vode slapa koja je nakratko zadržana u jezeru ispod njega, magnetni zvučni zapisi, čestice magnetnog oksida toliko slične željeznoj hrđi, zadržane su u instalaciji pohranjujući zvuk industrijskih pogona, dizalica, lokomotiva ili brodskih sirena – karakterističnu zvučnu sliku Rijeke koja polako nestaje.


   Na videoprojekcijama se prikazuju aktualni motivi industrijskih kompleksa kao gradskih cjelina uz reproduciranje zvučnih zapisa snimljenih na istim lokalitetima u vrijeme veće industrijske aktivnosti. Kontrast industrijskim motivima predstavljaju motivi mikrolokaliteta Žakalj u kanjonu Rječine koji podsjećaju na monumentalnu industrijsku prošlost grada i prolaznost industrije koja pregažena vremenom postaje suvišna i čiji se relikti stapaju u pejzaž odnosno postaju njegov dio.




   Autor instalacije, Riječanin Ivo Vičić bavi se snimanjem zvuka, zvučnim instalacijama i autorskom glazbom – glazbenom produkcijom i jedini je »terenski tonac« iz Hrvatske čije su snimke uvrštene na prestižnu svjetsku mapu zvukova prirode.


   Izložbu »Trag u vremenu« organizirala je Galerija Drugo more, a podržali su je i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH te Grad Rijeka – Odjel za kulturu.