Čista petica za rođendan

Rijeka Tattoo Expo: Tetoviraju se prsti, stopala, unutarnja strana usta, kapci, genitalije

Ivana Kocijan

Foto S. JEŽINA

Foto S. JEŽINA

 Do sad najveći broj tattoo majstora, odličan odaziv posjetitelja i bogat popratni program – jubilarno su izdanje riječke tattoo konvencije učinili najvećim i najboljim do sada 



RIJEKA Trideset i osam artista iz 28 studija iz 8 europskih zemalja – Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Češke, Danske i Švedske – sudjelovalo je u petom Rijeka Tattoo Expu što se protekla tri dana održavao u bivšem prostoru Bernardija. Do sad najveći broj tattoo majstora, odličan odaziv posjetitelja i bogat popratni program – jubilarno su izdanje riječke tattoo konvencije učinili najvećim i najboljim do sada.


Jedna od najboljih konvencija 


Tijekom sva tri dana birale su se najbolje tetovaže u kategorijama kao što su Best of Black & Gray, Best of Ornamental, Best of Realism, Best of Traditional, Best of Color, Best of small, a na kraju jučerašnjeg programa proglašena je i najbolja tetovaža konvencije. 


Mnogo razloga za zadovoljstvo imao je cijenjeni makedonski artist Goran Micić koji je u petak imao najbolju tetovažu dana, a u subotu je slavio u kategoriji Best of Realism. Budući da smo ga zasmetali dok je izrađivao tetovažu Ani Fućak iz Rijeke, samo nam je kratko rekao:


Foto Silvano JEŽINA


Foto Silvano JEŽINA





– Nagrađivan sam i prije, a očekivao sam i ove nagrade. Bio sam na puno konvencija širom Europe i mislim da je ovo jedna od najboljih konvencija u zadnje vrijeme. 


Na riječku je konvenciju drugu godinu za redom došao Robert Turković, vlasnik Turko Tattooa iz Kočevja kojeg smo jučer »zaskočili« dok je izrađivao tetovažu Niki iz Ljubljane. 


– Super je ovdje, dobro se družimo, odlična je ekipa. Niki radim dark art tipičan za mene, klauna iz filma »Slagalica strave«. Ovo će joj biti već osma moja tetovaža, otkrio nam je.Među tattoo majstorima koji su predstavljali svoje radove na riječkoj konvenciji bio je i Duško Dokmanović Dule iz zagrebačkog studija Godina zmaja koji je s još dvojicom artista bio začetnik tattoo scene u Hrvatskoj, a osim njega, za oko nam je zapeo i Dino Helvida, Zeničanin sa zagrebačkom adresom specijaliziran za piercing i scarification.


– Prvi sam put na riječkoj konvenciji i jako mi se sviđa ovdje, zanimljiv je prostor, a posebno mi se sviđa izbor glazbe. Što se tiče scarificationa, u Rijeci sam napravio četiri rada. Inače potražnja nije ni blizu tetoviranju. Tržište bi trebalo biti prezasićeno tetoviranjem da bi ovo postalo mainstream. Scarification je umjetnost koju tijelo stvara samo. Mi možemo donekle utjecati na to kako će zarastati ožiljak, ali ovisi o genetici kako će se on formirati. Proces je sličan tetoviranju: koža se dezinficira, potom se zalijepi šablona, a onda se kirurškim skalpelima rade tanki rezovi na koje se stavlja anestetik i potom proširuje linije. Kažu da boli manje od tetoviranja, jedino je kasnije kompliciranija njega, objasnio je Dino.


Pozitivna atmosfera 


Jedina riječka tattoo artistica na konvenciji bila je Mia Kulić iz Freya Tattoo Studija. 


– Kolega Valentino Corleone odlučio se na tetovažu poljupca, da mu ostane sjećanje na riječku konvenciju, pa sad radimo na tome. Ja inače dolazim samo na riječku konvenciju i drago mi je što od drugih čujem puno komplimenata za nju. Atmosfera je jako pozitivna i više je prisutan prijateljski, a manje natjecateljski duh. Po tome je ova konvencija posebna. Posla ima dosta, i drugi artisti zamijetili su da ima dosta klijenata koji su već dolazili prošlih godina. Što se tiče ideja za tetovaže, ima svega, dolaze nam ljudi s različitim željama… Tetoviraju se prsti, stopala, unutarnja strana usta, kapci, genitalije, iako se na konvencijama uglavnom rade tetovaže na većoj površini koje mogu sudjelovati u natjecanjima, rekla nam je Mia.


Baš poput nje i drugih artista koji nisu skrivali pohvale za tradicionalnu riječku tattoo manifestaciju, zadovoljstvo nisu skrivali ni organizatori.


– Ove godine slavimo 5. obljetnicu i imamo konvenciju koja je do sada najveća po broju artista, studija, posjećenosti i popratnom pogramu. Nadmašili smo sva očekivanja. Ova je konvencija bila prvi u regiji, a nakon Rijeke organizirana je u Splitu, Zagrebu, Ljubljani, Mariboru, Novom Sadu… Konvenciju planiramo godinu dana unaprijed, tako da već sad imamo prijave za sljedeću godinu. Bitno je prijaviti se na vrijeme. Primjerice, ove smo godine bili puni već u travnju, a konvencija se održava u prosincu. Postoje i drugi načini ulaska, npr. Danci su pobijedili na konvenciji u Novom Sadu i time su osvojili sudjelovanje na ovoj konvenciji. Tako će i pobjednik ove konvencije za nagradu osvojiti besplatno sudjelovanje u beogradskoj konvenciji, otkrio nam je Josip Fućak, jedan od organizatora Rijeka Tattoo Expa.


Brojni zaljubljenici u ukrašavanje tijela od petka do nedjelje mogli su uživati i u bogatom popratnom programu, nastupima žonglera, gutača vatre, burleskne plesačice, izboru Miss Pin-up, plesu na šipki i glazbenim nastupima… Zbog svega je toga 5. riječka tattoo konvencija zaslužila čistu peticu.


Robert Turković Turko iz Kočevja i model Nika Tko kaže da tetovaže bole Lijepo oslikana Mia Kulić iz riječkog Freya Tattoo studija radi tetovažu kolegi Valentinu Corleoneu Duško Dokmanović Dule iz studija Godina zmaja jedan je od začetnika tattoo scene u Hrvatskoj To ćeš mi naslikati! Ne smetaj – Ana Fućak i Makedonac Goran Micić Dino Helvida, specijalist za scarification Teoviraj me nježno