Glazbeno-radijski kolektiv na cesti

Radio na Rijeci

Ivana Kocijan



RIJEKA U sklopu turneje »Radio na cesti vol. 2« prvog hrvatskog community web-radija KLFM.org, danas je održan »Radio na Rijeci«, drugi ovogodišnji izlazak ovog glazbeno-radijskog kolektiva na cestu. Ideja projekta predstavljanje je nezavisnih, novih i izvanserijskih izvođača sa domaće scene koji nastupaju uživo u dnevnom gradskom ambijentu, bez velike pozornice i glasnog razglasa, uz prijenos putem live streaminga, demonstrirajući jednostavnost i pristupačnost koje današnje tehnologije omogućavaju radiju kao mediju te bogatstvo domaće glazbene scene. Nakon zagrijavanja u Palachu uz KLFM Soundsystem, jučer je središnji dio riječkog programa održan na Kontu. Nastupili su: PJ Over, Vladimir Kuzman, Gracin, The Marshmallow Notebooks, Marinada, The Chweger i The Orange Strips te pjesnik Vid Jeraj.



– KLFM.org emitira program 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu putem interneta. Program stvara 30-ak ljudi, a glazbeno smo tagirani kao »eclectic«. Nadamo se da će »Radio na cesti« zaživjeti i dogodine u drugim gradovima, rekao je glavni urednik radija KLFM Ante Frankić dodavši kako im se sa svojim idejama i prijedlozima mogu javiti svi koji su zainteresirani za sudjelovanje u kreiranju programa.


Radio KLFM okuplja entuzijaste koji žive urbanu kulturu. Kao internetski radio nema geografskih ograničenja, a jedino mu je ograničenje to što nije priznat u hrvatskom zakonodavstvu.




– Community radio je radio u zajednici. Ja kažem da je to radio za zajednicu ili radio zajednice, odnosno radio koji je otvoren za slušatelje, u kojem slušatelji participiraju u kreiranju sadržaja. Naš radio nije za lokalnu zajednicu, nego za zajednicu koja prati urbanu kulturu – volimo reći da smo radio za kulturnu manjinu, objasnio je Borjan Batagelj, jedan od suradnika radija KLFM i član labinske grupe The Orange Strips.


Kunst und Liebe Frequency Machine – klfm.org prije nešto manje od dvije godine pokrenula je splitska ekipa, a radio sad već ima suradnike iz cijele Hrvatske pa čak i SAD-a. Događanje u Rijeci organizirano je s ciljem promocije radija, ali i prikupljanja novih suradnika. U sklopu riječkog predstavljanja u prostorijama udruge Drugo more održana je radionica o community radiju koja je bila namijenjena svim radioentuzijastima, odnosno svima koji žele znati više o tome što je internetski radio, kako funkcionira zajednica… – Sudionici su mogli doznati kako je nastao radio KLFM, kako se digao iz pepela. Naime, nastao je iz ostataka jednog urbanog radija u Splitu koji se morao ugasiti zbog financijskih problema, otkrio je Batagelj dodavši kako je dugoročni cilj stvaranje mreže nezavisnih community radija u Hrvatskoj ili jednog velikog community radio na razini države. Ivana KOCIJAN