Dodjela nagrada

Okončano 13. izdanje dječjeg festivala: Na Kvarneriću su svi pobjednici

Ivana Kocijan

Na ovogodišnjem Kvarneriću publika je imala prilike poslušati čak 22 pjesme u čijim je izvedbama sudjelovalo više od 250 izvođača



RIJEKA » Dodjelom nagrada preksinoć je u Matuljima završila druga, ujedno i finalna večer 13. izdanja Kvarnerića, festivala dječjeg stvaralaštva koji je ove godine okupio rekordan broj osnovnoškolaca iz Primorsko-goranske županije. Prema ukupnim glasovima publike iz Rijeke i Matulja, 1. mjesto u kategoriji udruga pripalo je pjesmi »Ma je lipo se igrat« Petra Pavličić i Gaia Wruss iz Plesne udruge Ri Dance Rijeka.


Mentorice su im bile Natalija Banov i Dolores Bugarin, glazba je nastala u Mjuzikl radionici, autorica teksta je Tatjana Maljković (Čakavčići pul Ronjgi br. 2), a aranžman potpisuje Aleksandar Valenčić.


   – Prvi put smo nastupile na Kvarneriću. Super je, baš jako lijepo! Nagrade nismo očekivale, rekle su cure koje obje pohađaju šesti razred. Gaia je učenica OŠ Dolac, a Petra OŠ Trsat. Osim toga, obje pohađaju i glazbenu školu – Petra svira flautu, a Gaia klavir.




   Drugo je mjesto zauzela pjesma »Moj nonić« Antonele Dizdar iz zbora Zvona Viškova. Njezina je mentorica bila Ivana Marčelja. Pjesma je nastala u Glazbenoj radionica dječjeg zbora Zvona Viškova, na tekst Jurje Rubčić (Čakavčići pul Ronjgi br. 17), dok se za aranžman pobrinuo Aleksandar Valenčić.


Brojne kategorije


U kategoriji do 12 godina prema ukupnim glasovima publike prvo je mjesto pripalo pjesmi »Lovranska črešnjica« koju su otpjevali Martina Vidović i Toni Mataić iz lovranske OŠ Viktora Cara Emina. Mentorice su bile Natalija Banov, Ingrid Baljak, glazba je nastala u Glazbenoj radionici, tekst je napisao Toni Mataić (5 r.), a aranžman Aleksandar Valenčić.


   – Nismo očekivali nagrade, ali to nam je došlo izvanredno. Oboje smo prvi put nastupili na Kvarneriću. Martina ide u četvrti razred, a ja u šesti. Lijepo je na Kvarneriću, ima puno novih ljudi, dobrih pjesama i dobra je zabava, otkrio nam je Toni.


   U istoj kategoriji 2. mjesto pripalo je pjesmi »Komać čekan« u izvedbi Nine Gregorović iz OŠ Drago Gervais (Brešca – Jurdani). Glazba za ovu pjesmu nastala je u Glazbenoj radionici, tekst u Literarnoj radionici, aranžman potpisuje Aleksandar Valenčić, a mentorice su bile Ivana Marčelja i Mirela Tuhtan.


   Među starijima od 12 godina publici su favoriti bili Melani Ujčić i Karlo Barjaktarić iz OŠ Dr. Andrija Mohorovičić – Matulji, odnosno njihova pjesma »Lungomare«. Prvoplasiranom dvojcu mentorice su bile Ivana Herman i Romina Raspor, glazba za pjesmu nastala je u Glazbenoj radionici, tekst u Čakavskoj radionici, a aranžman je napisao Mauro Staraj. Drugo mjesto u starijoj kategoriji prema zbroju svih glasova osigurala je pjesma »Škura bura« koju su otpjevale Emily Brumnić i Zelda Bašić iz OŠ Viktora Cara Emina, Lovran, PŠ Eugen Kumičić, Moščenićka Draga. One su autorice glazbe, mentorice su bile Natalija Banov i Maja Barković, tekst koji je prije Kvarnerića sudjelovao u literarnom natjecanju u Žminju napisala je Bernarda Franković, a aranžman Aleksandar Valenčić. Istoj pjesmi pripala je i nagrada za najbolji tekst koju dodjeljuje Novi list.


   – Ovo nam je prvi nastup na Kvarneriću, a vjerojatno i zadnji budući da smo osmi razred. Jako smo sretne zbog nagrada, nismo ih očekivale. Najviše nam se svidjelo lijepo druženje, nije nam bitno tko će pobijediti, rekle su Emily i Zelda.


   O najboljim pjesmama odlučivao je i stručni sud u sastavu: Dorotea Štifanić Mislej, Helga Dukarić Dangubić, Branko Fućak, Hrvoje Hegedušić i Tea Jurčić. Prema njihovom mišljenju u kategoriji udruga najbolja je pjesma »Moj nonić« koju je izvela Antonela Dizdar iz Udruge za kulturu dječjih zborova Zvona Viškova iz Viškova. U kategoriji do 12 godina stručni je žiri nagradio pjesmu »Komać čekan« u izvedbi Nine Gregorović iz OŠ Drago Gervais (Brešca – Jurdani). Među pjesmama izvođača starijih od 12 odabrali su »More«, u izvedbi Lucije Grba, Antonije Glumac, Jane Ropac i Dore Jerković iz OŠ Vežica. Njihovi su mentori bili Vedran Gergorić i Miljenka Rumora, glazbu je napisala Lucia Grba, tekst Literarna radionica (4. r.), a aranžman Robert Grubišić.


Najljepše je na pozornici


Curama je ovo bio drugi, iznova slavljenički nastup na Kvarneriću.


   – Odlično je, nadamo se da ćemo doći i sljedeće godine, rekle su Dora i Jana koja sada idu u sedmi razred.


   Antonia i Lucija ove su jeseni krenule u srednju školu tako da će ubuduće na Kvarneriću biti samo u ulozi navijačica.


   – Na Kvarneriću je najljepše kada nastupamo, volim to raditi i u tome uživam, otkrila nam je Antonija.


   Prema izboru stručnog suda dodijeljena je i nagrada najboljem kantautoru. Ovog puta slavio je Borna Čabrijan iz Centra za odgoj i obrazovanje iz Rijeke, autor glazbe za pjesmu »Litrati s Kvarnera«. Izveo ju je zajedno s Jelenom Linardić i Anom Depikolozvane. Mentorica im je bila Ilgen Pavačić, autorica teksta je Matea Mrša (Čakavčići pul Ronjgi br.17), a aranžman je napravio Aleksandar Valenčić. Stručni žiri odlučivao je i o dobitniku nagrade za najbolji aranžman. Priznanje je dobio upravo spomenuti Aleksandar Valenčić, za aranžman pjesme »Škura bura«. Najboljima prema izboru stručnog suda i slavljenicima u kategoriji »ukupne nagrade publike« nagrade je dodijelila Udruga Melodije Kvarnera.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista….