MIK 2016.

Još malo do početka raspjevane karavane: Glazbena fešta u četiri grada i jednoj općini

Slavica Mrkić Modrić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Slavlje počinje u subotu 18. lipnja pod riječkom Gradskom urom, dan kasnije stižu u Opatiju, slijede Punat i Kastav, a finale je u Umagu



RIJEKA   Festival Melodije Istre i Kvarnera 52. rođendan ovog će lipnja slaviti u četiri grada i jednoj općini. Slavlje će početi u subotu, 18. lipnja pod riječkom Gradskom urom gdje će prirediti prvu festivalsku večer. Sljedećeg dana karavana kreće put opatijske Ljetne pozornice. U ponedjeljak, 20. lipnja mikovci će pjevati s Puntarima, odnosno svim Krčanima jer neovisno bio MIK u Puntu, Krku ili Malinskoj, jednom gradu i dvjema općinama koje naizmjenično ugošćuju karavanu.


Utorak, 21. lipnja dan je kad mikovci odmaraju, a srijeda, 22. lipnja dan kad pjevaju Kastvu. U 23. i 24. lipnja mikovci su u Umagu. U četvrtak na generalnoj probi, a u petak na finalnoj večeri. U ovogodišnjem izdanju MIK donosi 18 kompozicija čiji su autori i interpreti dobro znani publici, uz napomenu da MIK i dalje ima širom otvorena vrata za debitante, pa će uz već etablirana imena nastupiti i ona nešto manje poznata. Sve to, i još puno više rečeno je na Botelu Marina na presici. Primjerice, direktor Andrej Baša govorio je i o putu kojem MIK u budućnosti stremi.


Multikulturalnost


– Ove godine MIK slavi 52. rođendan. Festivalskih večeri broji 579. Iznjedrio je 880 pjesama, a 11.580 izvedbi tih istih pjesama. Njegova je karavana, gledano po broju kilometara već odavno je obišla Ekvator, snimljeno je 136 tv »Kartulina z MIK-a«, isto toliko radijskih… Niti jedan hrvatski glazbeni festival nema ni približno tako impozantne brojke.



1. TAKNI ME Z DUŠON (A.Valenčić-M.Bobuš) Mirjana BOBUŠ 2. HAPPY END (D.Rapotec Ute-D.Načinović) Duško JELIČIĆ i Anezi3. MALO NAS JE DA SE DILIMO (O.Jakovčev-R.Pilepić) Vesna NEŽIĆ RUŽIĆ i Oliver JAKOVČEV4. BATUDA (D.Načinović-D.Načinović) Daniel NAČINOVIĆ5. DIVAN (N.Barac-N.Barac) Neven BARAC6. MORNARIĆ (R.Pilepić-R.Pilepić) ATOMIK HARMONIK7. AKO TI OPET OROSTIN (I.Prajo-A.Kunštek) Gianluca DRAGUZET8. BIŽIN VA BELI SVIT (I.Prajo-A.Kunštek) Melanija PURIĆ9. SANTA MARINA (E.Acquavita-J.Acquavita) Sergio PAVAT10. JUBAV NAJVEĆA (D.Rapotec Ute-V.Alilović) Mauro STARAJ11. PRIDI ŠLOVEK MUOJ (A.Valenčić-R.Ujčić) Krešimir PEROVIĆ12. RUŽICA (R.Grubišić-Z.Marunić) Joso BUTORAC13. VAL (R.Grubišić-S.Laginja) Rino PETROVIĆ14. CASA MIA (F.Squarcia-F.Squarcia) Francesco SQUARCIA15. PONTI DI BRACCIA (B.Krajcar-G.Scotti) Vivien GALLETTA16. FALIŠ MI (D.Mičetić-C.Zaharija Linić) Katja BUDIMČIĆ SABLJAR17. HABIBI (A.Baša-A.Baša) Antonio KRIŠTOFIĆ18. KAKOJ VITAR (L.Bartoniček-L.Bartoniček) Lado BARTONIČEK


Ovi statistički podaci izazivaju poštovanje prema svima onima koji su zaslužni da MIK traje toliko godina, a pred aktualne organizatore stavlja veliki cilj – imati viziju MIK-a u vremenima koja su pred nama, u vremenima brzih promjena, komunikacija, načina razmišljanja, držati i održati kao kap vode na dlanu ono što je naše, a istovremeno prijeći relativno uske okvire u kojima se do sad djelovalo i shvatiti da je upravo multikulturalnost najjača karta našeg zavičaja.


To znači prenijeti ono što je naše daleko šire, jer svijetu itekako imamo što pokazati. Začudo, Hrvatska se tek sada otkriva kao biser ljepote s posebnim kulturnim naslijeđem. Put se sam po sebi otvara…Aleksandar Valenčić, član mikovske komisije, autor, producent i aranžer kazao je kako posebno treba naglasiti baštinjenje glazbenog izričaja i čakavice koje Festival čuva i promovira, a opet s težištem na novim pristupima glazbi.

Istaknuo je multikulturalnost i promicanje svih segmenata života ovog podneblja koji su se uklopili u sam Festival – gastronomije, promocije turizma, kulture, te povijesti ovih krajeva.


Kao predstavnik izvođača, Francesco Squarcia rekao je kako iz vlastitog iskustva može potvrditi popularnost MIK-a i u Sloveniji, i u Italiji. Istaknuo je kako je posebna čast biti dio karavane i nastupiti pred publikom koja oduvijek cijeni dobru glazbu, kao i biti dio Festivala koji promiče interkulturalnost.


Što se pak tiče voditeljskog dvojca, svi fanovi Maria Lipovšeka Battifiace i Roberta Ferlina mogu odahnuti. I ove godine, eto tog, mikovskoj publici dragog dvojca, na mikovskim pozornicama. Sve izvođače pratit će festivalski orkestar pod ravnanjem prof. Vladimira Babina te već provjerena ekipa pratećih vokala. Festival uvijek prati i ekipa press centra, a u karavani su i hostese tj. četiri kraljice Riječkog karnevala, dok će o karavani brinuti izvršni producent i PR Vjeko Alilović te inspicijent Marko Purić.



Već mikovskoj publici dobro znane »Kartuline z MIK-a« i ovog će mikovskog izdanja stizati do svoje publike pisanom i izgovorenom riječi, kao i slikom. Televizijeke, radijske ili novinske, one uvijek nađu put do onih koji ih željno iščekuju. »Facelifting« su ove godine doživjele one televizijske. Kakav? Kompletan! Od svibnja nadalje na brojnim će lokalnim televizijama o MIK-u pričati DnevMIK, tj. kartulinice u obliku dnevnika koje će pričati o gradovima i općinama domaćinima Festivala, o MIK-u, kao i o brojnim zanimljivim temama. Primjerice, o koktelima koje su za potrebe MIK-a osmislili i spravili učenici opatijske Ugostiteljske škole. »DnevMIK« radi provjerena mikovska ekipa. Samo informacija – vode ga Ferlin i Lipovšek, s pojačanjem na terenu imena Borna Šmer. Dakako, uz brojna iznenađenja.



Dobro znane »Kartuline z MIK-a« opet će stizati do svoje publike pisanom i izgovorenom riječi, kao i slikom. »Facelifting« su ove godine doživjele one televizijske. Od svibnja nadalje na brojnim će lokalnim televizijama o MIK-u pričati DnevMIK, tj. kartulinice u obliku dnevnika koje će pričati o gradovima i općinama domaćinima, o MIK-u, kao i o brojnim zanimljivim temama. DnevMIK radi provjerena mikovska ekipa. Vode ga Ferlin i Lipovšek, s pojačanjem na terenu imena Borna Šmer.