Svečanost u zgradi Sabora

Savez inovatora Primorsko-goranske županije dobio prestižnu nagradu Faust Vrančić

Sanja Gašpert

Dok Primorsko-goranska županija još od 1995. godine putem javnog natječaja odabire najbolje inovacije s područja PGŽ-a te dodjeljuje bespovratna poticajna sredstva za razvoj inovacija, članovi Saveza inovatora PGŽ-a aktivni su članovi udruge kojima su posebna priznanja ujedno i dodijeljena, istaknuto je na svečanosti



RIJEKA Na prigodnoj svečanosti u zgradi Hrvatskog Sabora, Savez inovatora Primorsko-goranske županije primio je nagradu Faust Vrančić. Veliko je to priznanje radu svih članica Saveza, stručne službe Saveza, suradnicima i volonterima, a najviše predsjedniku Saveza Darku Rogliću.


– Dvadeset godina djelovanja Saveza inovatora Primorsko-goranske županije nastavak je na tradiciju inovatorstva u Primorsko-goranskoj županiji koja je stara nekoliko desetljeća. Dok Primorsko-goranska županija još od 1995. godine putem javnog natječaja odabire najbolje inovacije s područja PGŽ-a te dodjeljuje bespovratna poticajna sredstva za razvoj inovacija, članovi Saveza inovatora PGŽ-a aktivni su članovi udruge kojima su posebna priznanja ujedno i dodijeljena, istaknuto je na svečanosti.


Savez inovatora Primorsko-goranske županije objedinjuje stvaralaštvo inovatora organiziranih kroz udruge i klubove od Matulja, preko Praputnjaka do Kastva. Od same inicijative i formiranja Saveza, 1996. godine, radi se na objedinjavanju aktivnosti i osmišljavanju zajedničkih projekata kroz koje članice mogu promovirati sebe i svoje članove, ali uvijek uz edukaciju i profesionalan odnos prema projektima.





Iz Primorsko-goranske županije na sajmovima i natjecanjima u zemlji i inozemstvu i tuzemstvu sudjelovalo je oko 250 inovatora seniora i 350 juniora. Od toga je osvojeno 217 zlata, 197 srebra, 170 bronci i 34 posebne nagrade. Zlatnu kunu 2001. godine dobio je Dragutin Babić, 2008. Euromodul d.o.o. za najbolje trgovačko društvo, a 2009. Alarm automatika d.o.o. Ove je godine uspješno organizirana izložba Mladi@Inovacije, 11. po redu, čiji je domaćin bio Grad Bakru, a domaćini ove izložbe naizmjenično su i Grad Kastav i Općina Matulji.



Na području PGŽ-a Savez je jedini pravni subjekt koji u svojem članstvu ima tvrtku Teh-Novu d.o.o. koja je patentni zastupnik i koja ima ovlaštenja zastupanja prema EU.


S druge strane, Savez ima u članstvu i dvije najveće udruge inovatora u tvrtkama – Udruga inovatora INA – Prerada nafte Rijeka i Udruga inovatora BI 3. Maj Rijeka, čije tradicije su i starije i značajnije za inventivni rad od samog Saveza. Posebna pažnja se poklanja mladima i jedna od članica, IN klub inovatora Rijeka, u svom radu ima cijeli niz projekta baš za mlade koji su jedinstveni u Republici Hrvatskoj.


Neki od tih projekata su Moje sutra i Ljetna škola elektronike. Prije nekoliko godina u sustavu Saveza pokrenuta su dva nova projekta – Škola za dizajn i Učeničko poduzeće (proizvodno).


U svrhu razvoja inovatorstva među mladima, Savez provodi radionice i edukacije. U provedbu projekata redovito uključuje volontere iz redova svojih članova, koji znanjem i iskustvom doprinose stručnosti i kvalitetnoj organizaciji najvažnijih projekata. Sve navedeno čini Savez vodećim u Republici Hrvatskoj, a dokaz je i organizacija Hrvatskog salona inovacija INOVE 2006. u HKD-u na Sušaku.