Zadovoljeni svi uvjeti

Sada je i službeno: Rijeci europski milijuni za Galeb i zgradu šećerane u Benčiću

P. N.

Brod Galeb, Foto: S. DRECHSLER

Brod Galeb, Foto: S. DRECHSLER

Riječ je o reprezentativnim zaštićenim spomenicima kulture koji će biti dio projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, Upravna zgrada kao Muzej grada Rijeke, a brod Galeb će postati svojevrsna podružnica ovog Muzeja, navode u Gradu Rijeci



Za obnovu broda Galeb i jedne od najljepših baroknih plača na ovim prostorima građene za Upravnu zgradu nekadašnje riječke šećerane, danas dijela tzv. kompleksa Benčić, Gradu Rijeci je na natječaju bespovratno odobreno 69 milijuna kuna iz fondova Europske unije, priopćeno je iz Grada Rijeke, što bi značilo da je Rijeka i službeno dobila sredstva za ta dva projekta.


Nedavno smo pisali kako je Rijeka na korak do dobivanja tih sredstava, a sad je očito prijeđena i posljednje stepenica.


“Naime, na natječaju za dobivanje bespovratnih sredstava, Integrirani program “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ koji se bavi obnovom i stavljanjem u funkciju dva reprezentativna zaštićena spomenika kulture – motornog broda Galeb i Palače Šećerane, a kojeg je prijavio Grad Rijeka, prošao je svih sedam krugova evaluacije i tražena sredstva su odobrena.




Riječ je o reprezentativnim zaštićenim spomenicima kulture koji će biti dio projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, Upravna zgrada kao Muzej grada Rijeke, a brod Galeb će postati svojevrsna podružnica ovog Muzeja. Naime, sam brod bio je dio svih režima 20. stoljeća i zato postaje muzej u kojem će imati glavnu ulogu.”, navodi se u priopćenju.