Trsatsko svetište

SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN GOSPE TRSATSKE Posebnost učenja u ”nazaretskoj školi”

Mirjana Grce

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA – Dostojanstveno i svečano u drevnom Trsatskom svetištu, nazvanom i »hrvatski Nazaret«, danas je proslavljen blagdan Gospe Trsatske – blagdan Blažene Djevice Marije Majke Milosti od časne Nazaretske kućice. Središnje euharistijsko slavlje blagdana i hodočasničku procesiju sa slikom Gospe Trsatske večeras je u Marijinom trsatskom perivoju predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup u zajedništvu s fra Ilijom Vrdoljakom, franjevačkim provincijalom i trsatskim franjevcima, svećenicima Grada Rijeke i drugim riječkim redovnicima.


– U Isusu, Mariji i Josipu, tj. članovima Svete nazaretske obitelji i mi imamo učitelje i pomoćnike u nastojanju da naše misli i naši putovi budu usklađeni s Božjim mislima i putovima. Oni su nam, svatko pojedinačno i svi troje zajedno, učitelji i uzori u tome. U tom se smislu njihova kuća u Nazaretu, ne bez razloga naziva »nazaretskom školom« koja je doista posebna, kako zbog učitelja koji u njoj poučavaju tako i zbog spoznaja i znanja što ih oni koji je pohađaju od njih primaju. Predmet je tih spoznaja i znanja prenošenje načina kako spoznati volju Božju u svome životu, kako je prihvatiti tako da naša volja i Božja postanu jedna volja, kako je to bio slučaj kod svakoga od njih troje, rekao je među ostalim u svojoj propovijedi nadbiskup Devčić potaknuvši na zanimanje za život Svete Obitelji »kako bismo u njihovu životu otkrili ono što je i za nas važno i aktualno te da se onda svim srcem, umom i voljom trudimo to nasljedovati«.





Prema predaji, 10. svibnja 1291. na trsatski je brijeg prenijeta Nazaretska kuća Svete Obitelji, a nakon tri godine s Trsata je prenijeta u talijanski Loreto. Godine 1367. svetištu je papa Urban V. darovao ikonu Gospe Trsatske, Majke Milosti koja je s kućicom Svete Obitelji odredila Trsat kao marijansko hodočasničko mjesto, njegovu duhovnost i teologiju.


Na blagdanskim euharistijskim slavljima okupljali su se mnogi vjernici, a na središnjoj misi bio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. S ovim blagdanom na Trsatu započinje hodočasnička godina, ova posebno u znaku dva suvremena sveca: sv. Ivana Pavla II. koji je u Rijeci boravio te pohodio i Trsatsko svetište prije 15 godina, i sv. Majke Tereze koja je u svetištu bila prije 40 godina. Podsjetivši na te trsatske hodočasnike nadbiskup Devčić je poručio neka »hodočastimo kroz život poput njih, putem Isusa i putem Marije«.



Na Trsat su danas iz svih svojih samostana u Hrvatskoj tradicionalno hodočastili i čuvari svetišta, franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda na čelu sa svojim provincijalom fra Ilijom Vrdoljakom. Sve njih i sve druge hodočasnike je u ime trsatskih franjevaca dobrodošlicom dočekao gvardijan fra Bernard Barbarić podsjetivši da je već odavno blagdan Gospe Trsatske za franjevce ove provincije zavjetni i hodočasnički dan, dan posvete Gospi Trsatskoj. Provincijal Vrdoljak je u propovijedi na zavjetnoj franjevačkoj misi rekao da su franjevci za čuvare ovoga svetišta došli na poziv Martina Frankopana 1453. godine, da je Gospa Trsatska važna u životu svih franjevaca ove provincije, da Mariju smatraju majkom svojih duhovnih zvanja, da je ona čuvarica njihove provincije, a isto tako da su oni čuvari ovog njezinog svetišta. Govoreći o svetištu i kao kući odgoja za duhovna zvanja, spomenuo je mnoge generacije, a izdvojio dvoje ljudi koji su svoje zvanje upoznavali i utvrđivali i na Trsatu, uz Gospu Trsatsku – bl. Alojzija Stepinca i fra Bonaventuru Dudu.