Sezona otvara zrakoplovne veze

S Krka u Frankfurt, Bern i – Barcelonu

Alenka Juričić Bukarica

Najavljeni su direktni letovi za Köln, Berlin, Sttutgart i Frankfurt, Göteborg, Oslo, Bern, Barcelonu te ponovo za Stockholm i London



RIJEKA Riječka Zračna luka ove će godine biti povezana s nekoliko novih destinacija. Naime, uz švicarski Bern, uvodi se linija i za Barcelonu, a sa zračne luke na Krku moći će se direktnom linijom i do Berlina ili Frankfurta.


Prema riječima Mladena Pasarića, direktora Zračne luke Rijeka, ove je godine velik iskorak napravljen dovođenjem niskobudžetnog avioprijevoznika Germanwingsa koji prema Njemačkoj uvodi tri direktne linije.


Ova je low-cost aviokompanija tako nadomjestila odustanak AirBerlina koji je lani imao nekoliko veza s njemačkim gradovima. Da podsjetimo, AirBerlin je lani ranije prestao s naletima zbog slabog popunjenja letova, no u riječkoj Zračnoj luci ističu da to nije razlog toga što se ove godine godine njihovi zrakoplovi ne vraćaju na Krk.   


Špica sezone




– Zbog promjene vodstva kompanije došlo je i do promjene politike tvrtke prema kojoj je AirBerlin potpuno odustao od Hrvatske, kazao je Pasarić navevši kako unatoč tome i ove godine ostaju tri aviolinije s Njemačkom. Gremanwings tako već 27. ožujka počinje letjeti za Köln, i to utorkom, četvrtkom i subotom.



Prema procjenama direktora Zračne luke na Krku, ove se godine očekuje povećanje prometa od sedam posto čime bi se trebalo doseći brojku od oko 95.000 putnika. Susjedni aerodrom u Puli pak ove godine očekuje oko 400.000 putnika.    Ipak, ovime je nastavljen trend povećanja broja putnika koji je prije dvije godine pao na katastrofalno nisku razinu. Iskorak u privlačenju aviokompanija napravljen je lani kada su kroz program udruženog oglašivanja, sredstva za aviopromet udružili Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera sa sustavom TZ-a i HTZ-om, jedinice lokalne samouprave te županijsko turističko gospodarstvo, a s čime je nastavljeno i ove godine. Tako su privatni i javni sektor u aviopromet u 2012. zajednički uložili oko pet milijuna kuna.


Ova linija bit će ujedno i najduža jer počinje već u ožujku, a u planu je da će dvije destinacije povezivati sve do 27. listopada. Znatno kraće, tijekom ljetnih mjeseci će pak letjeti Germanwingsovi zrakoplovi za Sttutgart i Berlin. Linija za Sttutgart kreće tek 30. srpnja, s time da je zadnji let u rujnu.


Dva puta tjedno (srijedom i petkom) će pak za Berlin Gremanwings letjeti od 20. lipnja do kraja kolovoza.


Novi avioprijvoznik, koji dolazi na Zračnu luku Rijeka, je i Condor koji leti za glavni aerodrom u Frankfurtu što ovu liniju čini jednom od najznačajnijih jer se preko najvećeg europskog aerodroma može u bilo koju svjetsku destinaciju. Condor počinje letjeti 2. svibnja i leti do 6. listopada.


Direktor riječke Zračne luke također je istaknuo ponovne letove Ryanaira za London i Stockholm. Prvi zrakoplov za švedsku metropolu tako će krenuti već 26. ožujka, 15-ak dana ranije no lani. Linija za London (Stansted) će pak trajati znatno kraće – tek tijekom srpnja i kolovoza, dakle u samoj špici turističke sezone. Švedska će s Kvarnerom biti povezana i linijom kompanije Malmo Aviation čiji će zrakoplovi letjeti za Göteborg. Lani je pak za ovaj grad, kao i za Stockholm letio Scanjet, međutim, u 2012. ova kompanija više ne leti za Krk.   


Čarter letovi


Inače, od niskobudžetnih aviokompanija za Oslo ponovo leti Norwegian.


Novost je i linija za Švicarsku, točnije grad Bern kamo vozi Skywork, kao i nova linija nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa. Naime, Croatia je uz postojeću vezu za London (Heathrow) ove godine uvela i liniju za Barcelonu.


– Zrakoplovi će letjeti utorkom, od 5. lipnja do 23. listopada. Riječ je o međunarodnoj liniji koja počinje u Zagrebu, potom Croatijin zrakoplov slijeće na Krk te ukrcava putnike te dalje leti za Barcelonu – pojasnio je Pasarić.


Uz ove aviolinije, Zračna luka Rijeka imat će i neke postojeće te čartere. Tako će krčki aerodrom ponovo biti povezan s Košicama, potom Moskvom, Innsbruckom, Tel Avivom i Rigom. Moguće je da će se ad hoc ugovoriti i čarter za Ukrajinu te još neki čarteri za Njemačku.