Uplovljavanje 65-metarske jahte "Trident" popraćeno najavama Lučke uprave o dolascima sličnih plovila

Rijeka se sprema postati »prava« luka za megajahte

Marinko Glavan

Već neko vrijeme razrađujemo ponudu upravo za primanje megajahti u Rijeci i vjerujem da ćemo ih uskoro viđati u daleko većem broju, kaže ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak ne želeći još o detaljima 



RIJEKA Uplovljavanje 65 metarske megajahte »Trident« u riječku luku privuklo je jučer pažnju brojnih šetača i znatiželjnika koji su došli razgledati atraktivno plovilo privezano na Gatu Karoline Riječke. 


   Megajahta u vlasništvu ukrajinskog biznismena čiji identitet ni brodski agent ni Lučka uprava nisu željeli otkriti, izgrađena je prije četiri godine, za nizozemsku tvrtku Feadship, u tamošnjem brodogradilištu Royal Van Lent.


Zanimljivo, brod nije izgrađen po narudžbi, za poznatog kupca, već je po izgradnji stavljen na tržište. Početna mu je cijena, prema podacima s internetske stranice www.boatinternational.com bila oko 95 milijuna eura. Prodan je 2010. godine, a zadnja oglašena cijena bila je 85 milijuna eura. 




   Ovaj je brod jučer bio glavna zvijezda riječkog lučkog bazena, ali nipošto i jedina. Uz njega su u Rijeci jučer bile još tri velike jahte, od kojih je druga po veličini poslije »Tridenta« bila Riječanima već dobro poznata »Follow me V«, inače relativno čest gost u luci. 


   Pomalo suzdržano, iz Lučke uprave i agenta svih četiriju luksuznih plovila najavljuju kako bi prizor megajahti uskoro mogao postati svakodnevica u riječkoj luci. 



»Trident« je u Rijeku uplovio bez putnika, potvrdio je Šimić, a koliko će se zadržati još nije poznato.    – Vez je rezerviran do 25. rujna, iako postoji mogućnost da isplovi i ranije, ako bude potrebno. Inače, očekujemo da će Rijeka ubuduće biti i polazišna luka za megajahte, čiji se vlasnici mogu ukrcati na brod ovdje, ili u Omišlju, nakon slijetanja na tamošnji aerodrom, rekao je agent.

 



    – Glavni razlog dolaska ove i drugih jahti u Rijeku je što smo im ovdje ponudili najbolji i najsigurniji vez. Posada će se ovdje osjećati sigurno, a to je bio jedan od najvažnijih uvjeta. Osim toga, ovo je predivna luka, koja posadi nudi i brojne sadržaje, što je također iznimno važno kod odabira luke u kojoj će brod biti vezan. Ono što članovi posade očekuju u luci je blizina mjesta za izlaske, restorane, barove, shopping, blizina tržnice, te druželjubive domaćine, a Rijeka im osigurava sve to, zajedno s mogućnošću odlaska na izlete na brojne atraktivne lokacije u okruženju. Potvrdili su nam to i ljudi s drugih jahti koje su ovdje dolazile ili su tu, poput posade »White Queen« koji naprosto kažu da se ovdje osjećaju dobro, kazao je agent broda Andrija Šimić, koji najavljuje dolaske većeg broja megajahti. 


– Bit će ih još. Lučka uprava ima jako lijep projekt osiguravanja uvjeta za primanje megajahti. Razgovarali smo o tome još početkom ove godine i veliki sam optimist. Rekao bih da su u riječkoj luci zapuhali neki novi vjetrovi, kazao je Šimić, ne želeći za sad izlaziti u javnost s preciznijim detaljima. 


   Jednako optimistični, ali i zakopčani bili su u Lučkoj upravi, čiji ravnatelj Vlado Mezak također nije htio govoriti o detaljima planova za privlačenje većeg broja megajahti. 


   – Imamo najave dolazaka još brodova tog tipa u riječku luku, ali ne bih htio o brojkama prije nego li dolasci budu potvrđeni. Već neko vrijeme razrađujemo ponudu upravo za primanje megajahti u Rijeci i vjerujem da ćemo ih u skoroj budućnosti viđati u daleko većem broju. Ono što se kod velikih jahti u prvom redu traži je sigurnost, i tu smo spremni ponuditi posebne mjere. Traže se i posebni, pojačani priključci struje i slično. Spremni smo poduzeti sve kako bi privukli čim više ovakvih brodova u Rijeku, kazao je Mezak.