Fotomonografija

“Rijeka otvorena svima” Petra Fabijana i Marka Gracina: Slikovita priča o Riječanima

Damir Cupać

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Specifičnost nove fotomonografije o Rijeci u izdanju Izdavačke kuće Adamić  je da ona prvi put ne svjedoči primarno o monumentalnim građevinama, već o svim građanima koji gradu udahnjuju život



RIJEKA  Fotomonografija »Rijeka otvorena svima«, prva koja je izašla nakon pet-šest godina, autora Petra Fabijana i Marka Gracina u izdanju Adamića prezentirana je u Gradskoj vijećnici. Njezina je specifičnost da ona prvi put ne svjedoči primarno o monumentalnim građevinama, već o svim građanima koji gradu udahnjuju život.


– Autori fotografija su ponajbolji riječki fotografi Petar Fabijan i Marko Gracin, a autor teksta je Edi Jurković. Posljednja fotomonografija izdana je prije pet-šest godina i mi smo u ovaj projekt ušli jer smo bili svjesni da je neophodno osvježiti fotogeničnost ovoga grada. Ponosan sam na krajnji rezultat koji je danas pred nama, izjavio je urednik i direktor izdavačke kuće »Adamić« Dragan Ogurlić.


Ljepota grada


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da se raduje knjizi, kao i svakoj novoj knjizi o Rijeci.




– U zadnjih 17 godina promovirali smo velik broj knjiga koji se bave Rijekom i obrađuju je na različite načine. Zanimanje ne prestaje, a što je dobro. Ovaj put dobili smo istraživanje grada objektivom fotoaparata. Veseli me to zbog toga što su se stvari u pet godina promijenile i trebalo je to ovjekovječiti. Zahvaljujem se izdavaču i autorima. Trenutak izlaženja savršeno se poklopio s proslavom Dana sv. Vida, ali i zbog toga što je posljednjih nekoliko mjeseci u središtu zanimanja titula Europske prijestolnice kulture. A upravo je u ovoj knjizi na slikovit način ispričana priča o životu u Rijeci i ljudima koji u njoj žive. Autori su uspjeli zaustaviti trenutak života u gradu, u svom aspektima grada. A upravo su Riječanke i Riječani najveći kapital grada jer omogućavaju otvorenost i prihvaćanje različitosti. Mnogi će se zapitati kada budu listali fotomonografiju gdje je nešto snimljeno, kako je ovo lijepo, nisam to nikada vidio… Da, ne prepoznajemo ljepotu dok nas na to netko ne upozori, a upravo se to dogodilo s ovom knjigom, naglasio je Obersnel.


Novinar i književnik koji je napisao tekst u fotomonografiji, Edi Jurković, kazao je da je fotografija bilo bezbroj i da ih je trebalo povezati u jednu smislenu cjelinu.


– Ta smislena cjelina su ljudi, njihova energija koja stvara identitet grada. Grad ne čine lijepe palače, čine ga ljudi, nisu važni zidovi, već ono što je između njih. To je posebnost ove fotomonografije jer je ona kolekcija dobrih i dragih ljudi. Nastojali smo dati javnosti jednu kvalitetnu vizit-kartu Rijeke, pojasnio je Jurković.


Emocionalni orijentir


Jedan od autora, Petar Fabijan, poručio je da je počašćen što je dobio priliku biti dio ovoga projekta.


– Da, naglasak je na ljudima, emociji, humanosti. Kolega Gracin i ja smo fotoreporteri i naš rad se zasniva na ljudima. I zbog toga je fotomonografija optimistična, te se nadam da će se ljudima svidjeti, kazao je Fabijan.


Predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić podsjetio je da je Rijeka nezaobilazna kada se priča o fotografiji.


– Fotografija je važna i nezamjenjiva jer ona svjedoči o onome što jest. Svi imamo fotoaparat danas, ali malo je onih koji prepoznaju i razumiju dimenziju fotografske slike. Ovo nije fotomonografija, ovo je mala biblija, emocionalni orijentir u prostoru ovoga grada. Vidljivo je da su autori upućene u život grada i zbog toga je zabilježeno sve što treba biti zabilježeno, zaključio je Božić.