Istraživanje za rujan potvrdilo trend

Rijeka okreće leđa SDP-u: Holy najveću prednost pred Milanovićem ima upravo u primorskoj regiji

Tihana Tomičić

OraH u regiji Istra-Primorje trenutno dobiva 24 posto, a SDP 20 posto podrške birača. HDZ najbolji rezultat bilježi u Dalmaciji – čak 34 posto, dok u regiji Istra-Primorje bilježi doista mizernih 8 posto



RIJEKA » Vijest tjedna u Hrvatskoj bila je Crobarometrova anketa koja je pokazala da je OraH na razini Hrvatske prestigao SDP, čime je vladajuća stranka pala tek na treće mjesto po podršci građana, dok HDZ i dalje drži vodstvo sa 25,7 posto glasova.


No, analiza tih rezultata pokazuje da je OraH, i nakon kolovoza, sada i u rujnu zadržao veliku prednost pred SDP-om i u bazi ljevice Hrvatske, Istri i Primorju – OraH u ovoj regiji, naime, trenutno dobiva 24 posto, a SDP 20 posto podrške birača. To je ujedno regija u kojoj OraH ima najveću prednost pred SDP-om općenito.


   Takav rezultat po prvi puta je zabilježen u kolovozu, kad je OraH imao 25 posto, a SDP 21 posto u regiji Istra-Primorje, a sada je kao tromjesečni trend nastavlja, sa potpuno istom razlikom.


Uzeti neodlučne




Iako su SDP-ovci prošloga mjeseca tvrdili da je »SDP tvrd orah« i da ga nitko neće pobijediti u regiji u kojoj dominira godinama, činjenica je da se ponovio isti trend. Podsjećanja radi, na izborima prije tri godine SDP-ova koalicija je u 8. jedinici (koja upravo obuhvaća Rijeku i Istru) osvojio 42,2 posto i osam od 11 mandata.


   Treba naravno napomenuti da se ovom anketom rejting vladajuće stranke u Istri, IDS-a, bilježi pojedinačno samo na nacionalnoj razini, gdje IDS ima respektabilnih i natprosječnih 2,4 posto ovoga mjeseca, tako da je nemoguće ustvrditi koliko je OraH glasova odnio SDP-u, a koliko IDS-u u regiji Istra-Primorje, jer je riječ o istraživanju prilagođenom parlamentarnim izborima, a IDS-ovi birači su zapravo neizmjereni u regiji Istra-Primorje, u rubrici »ostale stranke«.


   Prema Crobarometrovom istraživanju provedenom ukupno na 968 ispitanika početkom mjeseca, HDZ najbolji rezultat bilježi u Dalmaciji – čak 34 posto, dok u regiji Istra-Primorje bilježi doista mizernih 8 posto.


Nove analize rada


U ovoj regiji dobro prolaze i Laburisti – 6 posto, a i HNS ima 2 posto, što znači da ukupan zbir lijevih glasova (naravno, bez neodlučnih kojih je također natprosječno mnogo, te onih koji biraju ostale stranke – a to u ovom slučaju vjerojatno u najvećoj mjeri obuhvaća IDS) doseže 52 posto »na bianco«. Stoga SDP-u očito ostaje zadatak da iz ogromne mase od 40 posto neodlučnih za sebe ipak pokuša izvući maksimum.


   Što se SDP-a tiče, fenomen OraH-a kao izrazito moderne, urbane i gotovo alternativne stranke rezultirao je činjenicom da SDP danas bilježi najbolji rezultat – u Slavoniji, gdje je obično slabo stajao, a što je jasan dokaz da tradicionalistički orijentirani birači te regije i dalje na lijevom polu radije biraju SDP nego Mirelu Holy. 


Opširnije pročitajte u tiskaom izdanju Novog lista