Ugašen (očito) neopravdan optimizam

Rijeka ispala iz utrke za Mediteranske igre 2014.

Marko Babić

U utrku za 2014. ulaze Mersin, Tripoli i  Tarragona. Odluka je donesena na temelju činjenice da Rijeka u  svojoj posljednjoj kandidaturi za Igre 2017. nije imala garancije Vlade Republike Hrvatske koje su nužnost



RIJEKA Rijeka nije ušla u uži izbor kandidata za organizaciju Mediteranskih igara 2014. godine! Izvršni odbor Međunarodnog odbora Mediteranskih igara donio je odluku da će u utrku za 2014. godinu ući turski Mersin, libijski Tripoli i španjolska Tarragona.


Odluka je donesena  na temelju činjenice da Rijeka u svojoj posljednjoj kandidaturi za Igre  2017. godine nije imala garancije Vlade Republike Hrvatske koje su  nužnost da bi se ušlo u konkurenciju.


Iz istog razloga iz daljnje konkurencije ispala je i egipatska Aleksandrija.





Priča o tome da će Rijeka biti među  glavnim kandidatima  trajala je  samo jedan dan.  Iz Pariza su došle vijesti koje su brzo ugasile bilo kakav entuzijazam i očito neopravdan optimizam



S druge strane turski Mersin, libijski Tripoli i španjolska Tarragona kandidirale su se za organizaciju  Igara 2017. godine i imaju sva potrebna jamstva i tako su postali trio koji će se boriti za organizaciju Mediteranskih igara 2014. godine nakon  što je Izvršni odbor MOMI-ja oduzeo Volosu domaćinstvo zbog rezova  učinjenih u proračunu i činjenici da su Grci debelo kasnili u izgradnji  potrebnih objekata za ovo natjecanje.


Veljača odluke


 Oduzimanjem Igara Volosu MOMI je ujedno odlučio da će se Igre  održati 2014., a ne 2013. godine, kako je prvotno trebalo biti, sve u  namjeri da bi novi domaćin mogao dobiti priliku da se što bolje pripremi i organizira. Odluku o novom domaćinu Igara 2014. godine Izvršni  odbor MOMI-ja trebao bi donijeti 15. veljače.


– Rijeka je sigurno otpala, to je jedan od zaključaka sastanka u Parizu.


No, to se tek naknadno saznalo da je Rijeka ispala iz utrke tako da  to nismo ni mogli ranije znati. U utrci za organizaciju Mediteranskih  igara tako su ostali Mersin, Tripoli i Tarragona  – ustvrdio je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i jedan od članova Izvršnog odbora MOMI-ja.


Čini se da je ova odluka zatekla i prvog  čovjeka HOO-a koji je samo dan ranije, nakon što je Volosu oduzeto  domaćinstvo, poprilično optimistično govorio o šansama Rijeke da dobije domaćinstvo već 2014. godine.



Mislim da će Rijeka imati više nego dovoljno vremena da pribavi sve potrebne garancije za kandidaturu 2017. – ustvrdio je Zlatko Mateša. 



Priča o tome da će Rijeka biti među  glavnim kandidatima organizaciju tako je trajala samo jedan dan, iz Pariza su došle vijesti koje su brzo ugasile bilo kakav entuzijazam i očito  neopravdan optimizam. Kako stoje stvari Rijeka možda neće ući ni u  konkurenciju za organizaciju Mediteranskih igara 2017. godine budući  da još nije pribavila nužna jamstva Vlade.


Ako Rijeka dobije garancije  za 2017. godinu onda se valja nadati da će Igre 2014. godine igre biti organizirane u Mersinu ili Tripoliju budući da su u zadnja dva  navrata bile organizirane u europskom dijelu (Almeira, Pescara).


Dovoljno vremena


– Mislim da neće biti problema oko kandidature za 2017. godinu i da  će Rijeka na vrijeme dobiti potrebne garancije. Da li će Rijeka sve uspjeti obaviti na vrijeme? Pa MOMI se tek bavi dodjelom domaćinstva  za 2014. godinu, mislim da će Rijeka imati više nego dovoljno vremena  da pribavi sve potrebne garancije – ustvrdio je Zlatko Mateša.  


Na kraju svega ostaje zapravo pitanje na kojim su temeljima Zlatko  Mateša i Vojko Obersnel uopće temeljili svoj optimizam da bi Rijeka  mogla uskočiti 2014. godine kada Rijeka očito nije imala zadovoljen osnovni uvjet kojega traži Međunarodni odbor Mediteranskih igara.


Je li  upravo zato Vojko Obersnel govorio da Rijeku ne zanima organizacija  2014. godine budući da za to očito nije ni bilo potrebnih preduvjeta,  bez obzira na sve navodne hvalospjeve od strane tehničke komisije  MOMI-ja koja se u Rijeci očito osjeća kao doma.