Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 2n
Sutra: 13° 13° 2n
25. travnja 2019.
Djelo njemačkog umjetnika

foto Rijeka dobila "Kamen spoticanja"

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 21. svibanj 2013. u 16:11 2013-05-21T16:11:00+02:00

"Ovo je za mene trenutak mira i sjećanja. Zahvaljujući Gunteru Demnigu sjećanje na nona i nonu, ali i na sve one koji su stradali u holokaustu zbog rasne mržnje u vrijeme Nacizma, živjet će. Kad je moj nono deportiran u Auschwitz imao je 61 godinu. Nona je bila nešto mlađa, a brzo su došli i po nju", podijelio je svoje iskustvo s Riječanima Alberto Heimler

RIJEKA Ispred ulaza u zgradu na adresi Ante Starčevića 5 u središtu Rijeke, danas je njemački umjetnik Gunter Demnig u pločnik Korza »uzidao« četiri »kamena« – to su »Kamena spoticanja« kao spomen obilježje za riječku obitelj Lipschitz koja je stradala u holokaustu.
Dolazak u Rijeku Guntera Demniga, koji je diljem Europe postavio 40 tisuća ovakvih spomenika kako se holokaust ne bi zaboravio, inicirao je Alberto Heimler, 63-godišnji Talijan iz Rima čiji su baka i djed, Fiumani Eugenije i Giannetta Lipschitz živjeli i radili na adresi Via Mameli 5 (današnja Starčevićeva 5). 

Odatle je trgovačka obitelj Lipschitz u ožujku 1944. godine deportirana u najstravičniji nacistički pogon za istrebljivanje Židova – Auschwitz. Rijeka je tako od jučer prvi grad u Hrvatskoj koji ima »Kamena spoticanja« čemu su prisustvovali i brojni uglednici iz židovske zajednice.

– Ovo je za mene trenutak mira i sjećanja. Zahvaljujući Gunteru Demnigu sjećanje na nona i nonu, ali i na sve one koji su stradali u holokaustu zbog rasne mržnje u vrijeme Nacizma, živjet će. Kad je moj nono deportiran u Auschwitz imao je 61 godinu. Nona je bila nešto mlađa, a brzo su došli i po nju. U ovoj kući, na prvom katu 1943 . godine oženili su se moji roditelji, podijelio je svoje iskustvo s Riječanima Alberto Heimler.
Zbog svega toga, postavljanje spomen obilježja ispred kuće njegovih predaka je za Heimlera značajan i emotivni događaj, pa se zahvalio Rijeci i gradonačelniku Vojku Obersnelu što su mu to omogućili.
– Obitelj je već 1939. i 1940. godine sinove poslala u Palestinu, a 1943. godine i moja je majka tamo stigla. Nono i nona tako su ih spasili, zahvaljujući njihovoj hrabrosti, ja sam danas živ. Međutim, oni sebe nisu uspjeli spasiti, kazao je Alberto Heimler.
– Projekt Guntera Demniga govori o užasu i besmislenosti istrebljenja. Gunter je Nijemac i zbog toga on najbolje može prenijeti poruku okrutnosti nacističkog terora i podsjećati na nacistički zločin, poručio je Alberto Heimler.
– Da su se ljudi oduvijek uvažavali, da su se vodili logikom svi smo isti bez obzira na vjeru, nacionalnost i rasu ne bismo imali civilizacijske crne rupe u našoj povijesti, poput holokausta i nacizma. Ujedno, ne bi bilo potrebe ni postavljati ovakva spomen obilježja. Postajalo bi samo sjećanje na vrijednu obitelj Lipschitz koja je živjela i radila u Rijeci, kazao je Vojko Obersnel i napomenuo da su »Kamena spoticanja« važna poruka, posebno mladim generacijama koje moraju znati kuda vode mržnja i netolerancija.

U Muzeju grada Rijeke danas je postavljena i izložba »Od emancipacije do holokausta – Židovi u Rijeci i Opatiji 1867. – 1945.« autorice Sanje Simper.

G215VK11
Postavljanje Kamena spoticanja u Rijeci / Snimio Vedran KARUZA

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja