Na natječaj riječke bolnice javilo se 1300 kandidata

Riječkom KBC-u nedostaju liječnici, a zapošljava strojare i kuhare

Robert Frank

Ministar zdravlja Rajko Ostojić iznenađen je natječajem i tražit će pojašnjenje od ravnatelja riječkog KBC-a



RIJEKA Unatoč najavljenim uštedama i utvrđivanju viškova zaposlenih u javnim službama, KBC Rijeka krajem ove godine raspisao je natječaj za zapošljavanje čak sedam osoba.


Od toga, potpuno nejasno iz kojih razloga, čak šest nemedicinskog osoblja, a samo jednog doktora medicine, i to specijalista oftamologa. Uglavnom, KBC Rijeka traži tri magistra ekonomije, jednog djelatnika više ili visoke stručne spreme ekonomskog ili upravnog usmjerenja, jednog magistra inženjera strojarstva i jednog magistra inženjera građevinarstva.


Prema neslužbenim informacijama, prijem pošte u KBC-u zatrpan je s oko 1.300 molbi, koliko ih je dosad pristiglo za nova radna mjesta. Namjera ravnatelja KBC-a Hermana Hallera da u teškoj gospodarskoj situaciji zaposli brojno nemedicinsko osoblje izazvala je krajnje negativne reakcije u liječničkim krugovima unutar bolnice.




Poznato je, naime, da KBC Rijeka ima manjak medicinskog kadra, dok istodobno zapošljava ekonomiste, pravnike, građevinare i strojare. Naši izvori iz KBC-a Rijeka ukazuju na niz nelogičnosti u samom natječaju: od toga da se radni odnosi zasnivaju na neodređeno vrijeme, da se zapošljava nemedicinsko osoblje do toga da se ne traži nikakvo radno iskustvo i dodatni uvjeti.


Zabrana zapošljavanja  



Ministar zdravlja Rajko Ostojić, kada smo ga pitali za komentar najblaže rečeno čudnog zapošljavanja u KBC Rijeka, kazao je da mu je to prva informacija, jer zadnja četiri dana riješava probleme koncesija, hitne medicinske pomoći i svega ostalog što njegov prethodnik nije riješio.


– Iznenađen sam da je naša druga najveća i vodeća medicinska kuća, a to je KBC Rijeka, objavila ovakav natječaj. Očekivao bih, naime, natječaj ovakvog ili sličnog sadržaja za zdravstvene radnike svih profila koji su sigurno potrebni radi razvoja struke, kaže Ostojić.


Definitivno, dodao je ministar zdravlja, ovako veliko zapošljavanje, i to nemedicinskog osoblja, krajnje je neuobičajeno pa će, u najmanju ruku, tražiti očitovanje ravnatelja Hallera.


Bez dodatnih uvjeta  


Ministar Ostojić kaže da postoji i dalje je na snazi Odluka o zabrani zapošljavanja u svim zdravstvenim ustanovama koju je bivši ministar Milinović donio radi zabrane nepotrebnog zapošljavanja u zdravstvenom sustavu, poglavito nezdravstvenih djelatnika.


   liječnik oftalmolog    tri magistra ekonomije    inženjer strojarstva    inženjer građevinarstva    upravni referent    kuhar    vodoinstalater    kotlovničar    psiholog    dva radna terapeuta    tri tajnice    četiri vozača



 – Zabrana zapošljavanja i dalje je na snazi. Ako je KBC Rijeka i dobio suglasnost ministra Milinovića za zapošljavanje nemedicinskog osoblja, to ne mijenja meritum stvari, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.


Donedavni šef Odjela energetike KBC-a Maks Kosjek, široj javnosti već poznat i kao otvoreni kritičar ravnatelja KBC-a Hermana Hallera kojeg je prozvao za preplaćivanje računa za promjenu krova na nekim bolničkim zgradama, tvrdi da u KBC definitivno postoji višak nemedicinskog osoblja.


– Mislim da unutar KBC-a ima dovoljno nemedicinskog kadra koji se kvalitetnom reorganizacijom i preraspodjelom mogao postaviti na mjesta za koja je nedavno raspisan javni natječaj, kojim se nepotrebno zapošljavaju novi ljudi i samo se povećavaju rashodi KBC-a.


U ovom teškom trenutku u državi, kao i u KBC-u, svi rukovoditelji na čelu s ravnateljem Hallerom trebali bi voditi brigu o racionalizaciji poslovanja i smanjenju troškova gdje god je to moguće, čime bi se eventualno stvorili uvjeti za zapošljavanje nužno potrebnog medicinskog osoblja, a ne građevinara, strojara, pravnika ili ekonomista, kaže Kosjek.


Prema njegovim podacima, koje je pronašao na web stranici KBC-a Rijeka, u trenutku Hallerovog dolaska na mjesto ravnatelja 2001. bilo je 3.029 zaposlenih, a trenutno ih je 3.461, što znači da je povećao broj zaposlenih za više od 10 posto.



U poslanom dopisu, na samom kraju, ravnatelj Herman Haller najavio je, može se samo naslutiti iz kojih razloga, nagli preokret u jednom dijelu natječajnih postupaka koje sada provodi.    – Zbog velikog broja zaprimljenih prijava i nemogućnosti provedbe postupka odabira, 29. prosinca 2011. godine donesena je odluka o poništenju natječaja za sva objavljena radna mjesta, osim za liječnika specijalistu oftalmologa, napisao je dr. Haller.


Komentirajući aktualnu situaciju sa zapošljavanjem nemedicinskog osoblja, Kosjek kaže da je neuobičajeno da se za visoku stručnu spremu, osim završenog fakulteta, za zapošljavanje na neodređeno ne traže nikakvi posebni i dodatni uvjeti, što otvara prostor sumnji u manipulaciju radnim mjestima


Nema namještanja  



Ravnatelj KBC-a Rijeka Herman Haller odlučno demantira bilo kakvu sumnju u namještanje natječaja, te poručuju da je natječaj za prijem u radni odnos raspisan temeljem suglasnosti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.


– Suglasnost je izdana za prijem ukupno 16 zaposlenika u radni odnos na neodređeno vrijeme. Za zapošljavanje diplomiranog inženjera strojarstva suglasnost Ministarstva ishodovana je još u lipnju 2010. godine, ali navedeno radno mjesto nije popunjeno. Dobijena je suglasnost za zapošljavanje inženjera građevinarstva, budući da je trenutno u Službi za opće i tehničke poslove zaposlen samo jedan, što je nedostatno obzirom na obim poslova.


Natječaj je također raspisan i za tri magistra ekonomije, što je potreba budući da se ustrojava Odjel kontrolinga u Službi za gospodarsko financijske poslove. Jedan djelatnik više ili visoke spreme ekonomskog ili upravnog usmjerenja bit će raspoređen na mjesta tajnica dvaju predstojnika klinike, budući da su dvije tajnice predstojnika klinika otišle u mirovinu. Za radna mjesta za koja se planira zapošljavanje na neodređeno vrijeme potrebna je suglasnost Ministarstva, a zaposlenici koji budu primljeni biti će zaposleni uz uvjet probnog roka, što je i navedeno u objavljenim natječajima.


Radi potpunog i objektivnog informiranja javnosti ističemo da je u istim Narodnim novinama objavljen i natječaj za prijem kuhara, vodoinstalatera i rukovatelja parnih kotlova, a u drugim Narodnim novinama natječaj za prijem u radni odnos na određeno vrijeme psihologa, dva radna terapeuta, tri tajnice na klinici i četiri vozača, kaže ravnatelj Herman Haller iz čega proizlazi da je broj nemedicinskog osoblja koji se namjerava ugurati u KBC još veći od onoga što se mislilo.