Žene SDP-a upozorile na problem

Riječko sklonište odbilo 75 žrtava obiteljskog nasilja zbog nedostatka prostora

Mirjana Grce

Saborski odbor za ravnopravnost spolova će, zajedno s autonomnim kućama, sljedeći tjedan predložiti zakon o njihovom financiranju, najavila je predsjednica Odobra Gordana Sobol



Objasnila je da su sada ugovori na razini države potpisani sa sedam skloništa, no da je problem i dalje u tome što ne postoji zakonska obveza da se ugovori na iste iznose potpisuju na razini županija i gradova. Zato je najavila da će saborski Odbor za ravnopravnost spolova, kojemu je predsjednica, zajedno s autonomnim kućama sljedeći tjedan predočiti prijedlog zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa. Njime bi se zakonski uredilo da se skloništa financiraju u stopostotnim potrebama tako da tu obvezu podijele država, gradovi i županije i to je, rekla je, jedini način da se osigura sigurnost opstanka skloništa. Isto tako, uputila je apel gradovima i županijama da se već sada uključe u sufinanciranje skloništa na svojim područjima. 


Ana Komparić Devčić, članica Predsjedništva Foruma, ukazala je na problem nefunkcioniranja, odnosno nefinanciranja programa psihosocijalnih tretmana obiteljskih nasilnika, što je u Hrvatskoj predviđeno i kao sudska mjera. Provodi se samo u Rijeci, što je Grad Rijeka lani financirao s 300 tisuća kuna, te u Zagrebu, a troškovi provođenja toga programa u cijeloj Hrvatskoj godišnje bi stajali dva milijuna kuna.


O Skloništu za žene žrtve nasilja koje je 2007. godine otvorio grad Rijeka te ga u cijelosti sa 350 tisuća kuna godišnje financirao do lani, govorila je Ivana Jurčić, predsjednica riječkog Foruma žena SDP-a. U svom kapacitetu od 10 kreveta do sada je to sklonište bilo privremeni dom za 101 osobu, a zbog nedostatka prostora bilo je prisiljeno odbiti 75 osoba. Lani se u financiranje skloništa uključilo Ministarstvo obitelji sa 162 tisuće, a PGŽ sa 40 tisuća kuna, rekla je apelirajući na PGŽ, koja je za ovu godinu za to sklonište ponudila samo 23 tisuće kuna, da se u njegovo financiranje uključi s većom svotom.