poduža rasprava

Riječko Gradsko vijeće prolongiralo datum: Mandat Marina Blaževića počinje 1. prosinca 2016

Marinko Glavan

Odluka je usvojena s 27 glasova za i tri protiv, na prijedlog gradonačelnika Vojka Obersnela, koji očekuje da će do tog datuma ili Upravni sud poništiti Hasanbegovićevu odluku, ili će na mjesto ministra kulture zasjesti, kako je kazao, »odgovornija i razumnija osoba«



RIJEKA Riječko Gradsko vijeće odlučilo je da će mandat izabranog intendanta HNK Ivana pl.Zajca Marina Blaževića započeti 1. prosinca ove godine, a ne 1. rujna, kako je stajalo u odluci Gradskog vijeća o njegovom izboru, koju je odbio potvrditi tehnički ministar kulture Zlatan Hasanbegović. Blažević će do tog datuma ostati na mjestu v.d. intendanta, sukladno odluci Kazališnog vijeća.


Odluka o prolongiranju datuma početka Blaževićevog mandata usvojena je, nakon poduže rasprave, s 27 glasova za i tri protiv, na prijedlog gradonačelnika Vojka Obersnela, koji je zatražio prolongiranje, objasnivši kako očekuje da će do tog datuma ili Upravni sud kojemu je podnio tužbu poništiti Hasanbegovićevu odluku ili će na mjesto ministra kulture zasjesti, kako je kazao »odgovornija i razumnija osoba«.


U uvodnom objašnjenju prijedloga odluke Obersnel je ustvrdio da je Hasanbegovićevo odbijanje izbora Blaževića za intendanta pogrešno kako iz formalnih, tako i iz suštinskih razloga. 


Atavizam u Zakonu




– Odluka Gradskog vijeća o izboru intendanta upućena je ministru kulture, jer u Zakonu o kazalištima stoji atavizam po kojem ministar potvrđuje intendante, bez obzira na to što Republika Hrvatska nije osnivač, niti financira rad ijednog kazališta, osim zagrebačkog HNK. Tehnički ministar Hasanbegović odbio je imenovanje gospodina Blaževića, uz nesuvislo i netočno objašnjenje. U toj njegovoj odluci postoje dva problema; kao prvo, tzv. ministar kulture donio je odluku nakon što su raspisani parlamentarni izbori, čime je prekršio Zakon o primopredaji vlasti, u kojemu jasno stoji da Vlada nakon raspisivanja izbora više ne može donositi odluke o imenovanjima, već to treba prepustiti novoj vladi kada ona bude formirana, rekao je Obersnel.


Suštinski problem Hasanbegovićeve odluke, prema njegovim je riječima, u nelogičnosti odredbe da ministar potvrđuje intendante u kazalištu koje ministarstvo ne financira, odnosno financira ga u promilima.


– Problematično je i njegovo objašnjenje da je program koji je predstavio Blažević regionalnog karaktera, te da nije dovoljno zastupljena ni europska ni hrvatska komponenta. Štoviše, ministar je doslovce prepisao jednu rečenicu, kojom Kazališno vijeće objašnjava razloge odabira intendanta, te joj samo dodao negaciju i iskoristio kao objašnjenje zašto odbija potvrditi odluku riječkog Gradskog vijeća. Iz svih navedenih razloga ne mogu se pomiriti s ovakvom odlukom tzv. ministra, te sam pokrenuo upravni spor za njeno poništenje, rekao je Obersnel. 


Nakaradni primjer


Njegov prijedlog u ime kluba vijećnika PGS-a podržao je Nikola Ivaniš, istaknuvši pri tom kako nije riječ o programu koji je ponudio Blažević, o kojemu svatko ima pravo misliti što hoće, ovisno o afinitetima.


– Držimo nakaradnim da ministar potvrđuje intendante. To je samo još jedan od primjera centralizacije. Došlo je vrijeme da državna vlast prestane upravljati onime čime ne bi trebala ni smjela, te da se provede ozbiljna decentralizacija, kazao je Ivaniš. 


Sličan stav u ime kluba vijećnika Liste za Rijeku i Akcije mladih iznio je Danko Švorinić, koji je ministrovo upletanje nazvao bizarnim.


– To je centralizam na hrvatski način, uzmu ti novac, ne daju ti ništa ili samo mrvice, i još oni upravljaju ustanovom koju ne financiraju, kazao je Švorinić.


U ime kluba vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević Teo Božanić pozvao je vijećnike na spuštanje tenzija, a gradonačelnika prozvao zbog izjave da ministar nema ingerencija.


– Ne bih se složio s ocjenom da je naše kazalište regionalno, samo je malo više orijentirano na region, ali to nema veze s ovom raspravom. Ako tehnički ministar nema ingerencije, zašto ste tražili da potvrdi Blaževića na mjestu intendanta. Ne stoji ni vaša tvrdnja da je ministar Hasanbegović uvrijedio Riječane, a mi iz kluba HDZ-a i HSP AS-a više smo puta ovdje govorili o vođenju HNK od strane dvojca Frljić-Blažević, koje je bilo ideološki obojeno i jednostrano. Jednako kao i o neistinama o Frljićevim uspjesima u inozemstvu, plaćenoj publici na predstavama i tako redom, kazao je vijećnik HDZ-a.


Burić: Politička poruka


Nezavisni vijećnik Hrvoje Burić je prozvao Obersnela i vladajuću većinu u Gradskom vijeću, zbog prijedloga odluke kojim se prejudicira sudska presuda.


– Ne želim biti odvjetnik ministra Hasanbegovića, još manje gospodina Blaževića, a najmanje gradonačelnika Obersnela. No kako i on i predsjednica vijeća Dorotea Pešić Bukovac stalno tumače zakon, učinit ću to i ja. Slažem se s gradonačelnikom da se radi o atavizmu u Zakonu, ali Zakon je takav kakav je. Ni HDZ-ove ni SDP-ove vlade nisu ga mijenjale. Tvrdite da Hasanbegović nije imao pravo donositi odluku, a vi ovdje danas odlučujete da Blažević stupa na dužnost 1. prosinca, iako nema odluke Upravnog suda, kojom će možda sve biti vraćeno na početak, novi natječaj i tako redom. Prije odluke suda predlažete da prihvatimo taj prijedlog. Ja sam sasvim siguran da sud neće uvažiti vašu žalbu, tako da će odluka koju donese ovo Gradsko vijeće biti ništetna. Ovime samo šaljete političku poruku i protupravno se ponašate, a odluka je ništetna. Svakoga tko digne ruku za ovakav prijedlog može biti sram, zaključio je Burić.


Nakon nekoliko replika na njegov istup, uglavnom iz redova vladajuće većine, Gradsko vijeće je većinom glasova ipak prihvatilo gradonačelnikov prijedlog.