Nagrada Microsofta

Riječki učenik Tomislav Ilić smislio čip na ruci umjesto osobnih dokumenata

Andrej Petrak

Građani više ne bi trebali nositi novčanik, kartice, osobne i druge iskaznice, jer sve potrebne informacije i podaci bili bi smješteni na čipu koji bi im bio potkožno ugrađen ispod podlaktice, kaže Ilić



RIJEKA  Učenik Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Tomislav Ilić osvojio je nagradu Microsofta za softver »Digital Future« na zagrebačkoj Inovi Mladi, najvećoj hrvatskoj izložbi inovacija mladih, a ova riječka srednjoškolska ustanova dobila je posebnu nagradu kao najbolja škola gost iz Hrvatske. Najuspješniji je to dosadašnji nastup ove riječke srednje škole na izložbi Inova Mladih, a Ilić je za softver nastao pod mentorstvom profesorice Ružice Kamenjašević, osim novčane nagrade u iznosu od 2.000 kuna, zaradio i pohvale predstavnika Microsofta za svoje inovativno rješenje. 


 Veliki Brat


– Projekt »Digital Future« sastoji se od čipa i softvera, a na poticaj profesorice Kamenjašević zamislio sam ga kao buduću zamjenu za sve osobne dokumente. Građani više ne bi trebali sa sobom nositi novčanik, kartice, osobne, zdravstvene i druge iskaznice, jer sve potrebne informacije i podaci bili bi smješteni na čipu, koji bi im bio potkožno ugrađen ispod podlaktice od najranije dobi. Podaci iz čipa bi se skeniranjem očitavali, a pojedinim ustanovama ili trgovinama bili bi dostupni samo oni podaci o osobi koji im i trebaju da izvrše uslugu odnosno transakciju. Bolnicama bi tako bili dostupni samo odobreni zdravstveni podaci o osobi, a bankama i trgovinama samo oni financijski podaci koji su nužni za obavljanje usluge, objašnjava Ilić. 


Premda Ilić priznaje da bi mnogima ideja o ugrađivanju potkožnog čipa u ljude odmah prizvala priče o “Velikom bratu” i kontroli nad građanima, uvjeren je da je cijeli projekt moguće izvesti tako da bude na korist čovječanstvu. 


 Tajni serveri




– Iako bi se i ova inovacija, kao uostalom i svaka druga, mogla iskoristiti na loš način, svi bi se takvi pokušaji mogli eliminirati. S obzirom na to da bi čip bilježio sve životne funkcije, samo jedna osoba može odgovarati tom čipu. Dio podataka konstantno bi se nalazio u čipu kao lokalna memorija, a ostatak bi se cijelo vrijeme sinkronizirao sa servera, koji bi se nalazili na tajnoj lokaciji kako bi se spriječile bilo kakve zlouporabe. Napajanje je izvedeno bez baterije, pomoću niskih frekvencija, što znači da bi se čip mogao puniti i putem zvučnih valova koje ispušta glazba koju korisnik čipa sluša. Softver je izveden modularno, tako da se stalno može nadograđivati dodatnim funkcijama, kaže Ilić, koji se i ubuduće planira baviti razvojem programa koji bi ljudima olakšali svakodnevni život. 


Osim Ilića, Srednju školu za elektrotehniku i računalstvo na »Inovi Mladi« predstavljali su učenici Dino Štefanac i Alen Žlimen, svi pod mentorstvom Ružice Kamenjašević, čiji učenici već godinama redovito osvajaju nagrade na domaćim i međunarodnim izložbama mladih inovatora.


– Škola svake godine na izložbama ostvaruje odlične rezultate što je dokaz kvalitete programa i rada u cijeloj školi. Uspjeh Ilića i njegovih školskih kolega dokaz je da se ulaganje u znanje isplati, kaže Kamenjašević.