Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
20. siječnja 2020.
Već deseti sporazum

Riječki projekt osvaja cijelu Hrvatsku: I Osijek od Rijeke preuzeo model Građanskog odgoja

Žana Gamoš i Vojko Obersnel / Foto: S. JEŽINA
Žana Gamoš i Vojko Obersnel / Foto: S. JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 7. svibanj 2018. u 14:33 2018-05-07T14:33:07+02:00

Građanski odgoj uveden je u riječke osnovne škole kao izvannastavna aktivnost koji se, prve godine, provodio jednom tjedno, a već od ove školske godine provodi se dva puta tjedno i to na traženje učenika

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš potpisali su Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama.

Grad Osijek deseti je u nizu koji od Grada Rijeke preuzima program Građanskog odgoja i obrazovanja. Do sada su ga preuzeli Sisak, Poreč, Rovinj, Pula, Umag, Pazin, Opatija, Istarska i Primorsko-goranska županija.

– Ispunjeni smo zadovoljstvom interesom za program koji smo uveli u naše osnovne škole. To je poruka da smo na dobrom putu. Žao mi je da ne postoji volja da se Građanski odgoj riješi na državnoj razini kroz kurikularnu reformu, ali to je neka druga priča.

Na lokalnoj razini dokazujemo odgovornost i efikasnost i reagiramo brže od države kada su u pitanju potrebe građana. Gradu Osijeku, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, ustupit ćemo bez naknade program, udžbenik, program za edukaciju nastavnika i sve drugo što je potrebno za implementaciju, izjavio je Obersnel.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš izrazila je zadovoljstvo zbog toga što će potpisani sporazum omogućiti provedbu projekta uvođenja Građanskog odgoja u osječke osnovne škole.

– Zahvaljujem Gradu Rijeci na podršci, pomoći i iskustvu koje dijeli s nama i olakšava nam put. Poslali smo poziv za uvođenje Građanskog odgoja u 20 osnovnih škola, a u sljedećoj pedagoškoj godini krenut će nastava u njih pet, najavila je Gamoš.

Foto: S. JEŽINA

Grad Rijeka će u svrhu provođenja izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama čiji je osnivač Grad Osijek, Osijeku ustupiti materijal priručnika »Učenik građanin« koji je namijenjen učenicima petih i šestih razreda osnovne škole, pripadajuće mape te popratne smjernice za provođenje priručnika namijenjene učiteljima provoditeljima.

Po izlasku iz tiska priručnika za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola i taj će materijal ustupiti Gradu Osijeku ako za njega bude zanimanja.

Građanski odgoj uveden je u riječke osnovne škole kao izvannastavna aktivnost, odnosno kao zaseban predmet koji se, prve godine, provodio jednom tjedno, a već od ove školske godine provodi se dva puta tjedno i to na traženje učenika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.