Mjesto dobre vibre

Riječki hostel na Pećinama proslavio peti rođendan

Alenka Juričić Bukarica

Kroz prvi hrvatski omladinski smještajni objekt u prvih pet godina prošlo je oko 30 tisuća turista, uglavnom Francuza, ali i mladih iz Velike Britanije, Njemačke, Italije, SAD-a, Australije, Novog Zelanda, a sve ih je više i iz Španjolske, Švicarske i Mađarske



RIJEKA Mjesto dobre vibre i okupljanja mladih turista sa svih strana svijeta – Omladinski hostel Rijeka, proslavio je svoj peti rođendan. Na prigodnoj su svečanosti njegovi djelatnici, zajedno s gostima iz Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza te Grada Rijeke, obilježili obljetnicu rada ovog smještajnog objekta kroz koji je u prvih pet godina prošlo oko 30 tisuća turista te ostvareno oko 50 tisuća noćenja. Oko dvije trećine prometa otpada na strane goste, a prvi na listi korisnika usluga riječkog hostela jesu – Francuzi. 


Zanimljiv i agencijama


– Među brojnijim gostima su i mladi iz Velike Britanije, Njemačke, Italije, SAD-a, Australije i Novog Zelanda dok se u posljednje dvije godine bilježi povećan broj dolazaka turista iz Španjolske, Švicarske i Mađarske,  rekla je na proslavi Jasna Mažar, direktorica riječkog Omladinskog hostela, napominjući kako su prednosti kvalitetnog, a relativno jeftinog smještaja uočili i mnogi sportski klubovi, udruge, škole, ali i turističke agencije koje grupe smještaju u ovaj objekt. – Prvi ovakav objekt koji je s radom započeo u Hrvatskoj, riječki je hostel dobar primjer suradnje Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza (HFHS) i lokalne samouprave, izjavio je Marijan Polašek, predsjednik Saveza podsjećajući kako je Grad Rijeka ustupio na korištenje i svoju zgradu u Velom Lošinju koja je također pretvorena u hostel. Plašek je također najavio kako se planira otvaranje hostela na Plitvičkim jezerima, u Vukovaru, Osijeku i Varaždinu. Rad hostela pohvalio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ističući kako je ovaj objekt u potpunosti opravdao očekivanja.

Među najboljima u svijetu


– Hostel je postao nezaobilazan dio turističke ponude grada i što me osobno veseli privlači najvećim dijelom upravo mlade ljude. Ako se pokaže potreba za dodatnim kapacitetima ovakvog tipa razmislit ćemo o mogućnostima da se za tu funkciju namijeni i još koji objekt – najavio je riječki gradonačelnik te direktorici hostela na Pećinama uručio prigodan poklon. 


Inače, hostel raspolaže sa 61 krevetom, a kapaciteti se sastoje od osmokrevetnih do dvokrevetnih soba. Ima i svoju kuhinju te restoran, ali i pravi dnevni boravak te sobu s TV-om. Vrijedi dodati i kako je Omladinski hostel na Pećinama prvi u Hrvatskoj dobio međunarodni certifikat kvalitete HI-Quality što za goste znači dodatnu kvalitetu usluge i smještaja. Dobivanjem ovog vrijednog certifikata uvršten je na prestižnu listu 250 visokokvalitenih hostela u svijetu najveće globalne hostelske mreže – Međunarodne federacije omladinskih hostela (Hostelling International).