Senat Sveučilišta

Riječki Ekonomski fakultet drastično reže upisne kvote

Andrej Petrak

Na sveučilišni preddiplomski studij upisat će se 150 redovitih i 200 izvanrednih studenata, od čega se stotinu mjesta odnosi na studij u Bjelovaru



 Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci drastično će srezati upisne kvote za sljedeću akademsku godini 2012./2013., a umjesto prošlogodišnjih 710 studenata, upisivat će 150 redovitih i 200 izvanrednih studenata na sveučilišnom preddiplomskom studiju. Pritom će u Rijeci biti raspoloživo stotinu upisnih mjesta za izvanredne studente, dok se ostatak odnosi na studij u Bjelovaru. Rezanje kvota logična je posljedica pisma očekivanja koje su svi hrvatski ekonomski fakulteti dobili od Agencije za znanost i visoko obrazovanje, prema kojem u roku od tri godine moraju ispuniti minimalni uvjet omjera studenata i nastavnika u odnosu od trideset prema jedan.    


 Dekani svih hrvatskih ekonomskih fakulteta i pročelnici sveučilišnih odjela za ekonomiju na sastanku u Rijeci, održanom sredinom ožujka prihvatili su pisma očekivanja agencije, poručujući kako će u suradnji s nadležnim Ministarstvom ispuniti zahtjeve u skladu s pismima, u cilju postizanja očekivane kvalitete. 


– Ekonomski fakutet u Rijeci je, u okviru Akcijskog plana za podizanje kvalitete, predvidio smanjenje upisnih kvota u prvu godinu preddiplomskog i diplomskog studija kako bi se u predviđenom roku postigao traženi omjer od trideset studenata na jednog nastavnika. Kako je Ministarstvo ograničilo zapošljavanje novih djelatnika, smanjenje upisnih kvota jedina je mogućnost dostizanja uvjeta iz Pisma očekivanja, kaže dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Heri Bezić.




    Senat Sveučilišta u Rijeci na jučerašnjoj je sjednici prihvatio sve prijedloge o broju mjesta za upis u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih, integriranih i stručnih studija na svojim sastavnicama u akademskoj godini 2012./2013., na temelju kojih će se raspisivati natječaj. Troškovi upisa u prvu godinu i više godine svih studija, kao i dodatne provjere znanja koje provode pojedine sastavnice, odnosno troškovi razredbenih postupaka, za one kandidate starije od 24 godine, ostaju na razini prošlogodišnjih.