Praznik za oči

Riječka industrijska baština inspiracija za cvjetne gredice

Andrej Petrak

Snažne i jasne linije koje su nositelji industrijskog naslijeđa izvrsna su konceptualna osnova za dizajn neobičnih i upečatljivih cvjetnih partera, pojašnjavaju u KD-u Čistoća



RIJEKA  KD Čistoća ovog je ljeta pripremila sezonske gredice na temu industrijske baštine Rijeke, čime nastavlja niz poveznica s bogatim riječkim kulturnim naslijeđem. Na Trgu Bana Jelačića uređen je cvjetni uzorak u obliku krana lučkih dizalica, a u Krešimirovoj ulici ocrtava se uzorak oblika nekadašnjeg zakretnog mosta s ulaza u Mrtvi kanal. Krovovi hala nekadašnje tvornice Torpedo poslužili su kao inspiracija cvjetnim gredicama na Krnjevu, na kraju Zvonimirove i početku Liburnijske ulice te u parku Mlaka. Uzorak zupčanika moguće je vidjeti, među ostalim, na gredicama na Žabici, u ulici Janka Polića Kamova i Trgu riječkih olimpijaca na Zametu.


Projekte koji odražavaju specifičan senzibilitet za kulturno-povijesno naslijeđe i njegovu revalorizaciju u kreativnom mediju cvjetnih gredica u Čistoći su započeli još u proljeće 2014. kad su se posvetili secesiji. Ovakve projekte vodi  Bia Gec, uz suradnike iz radne jedinice Održavanje zeleniih površina KD-a Čistoća.


Veliko industrijsko naslijeđe grada Rijeke nedavno je objedinjeno i digitalizirano u sklopu projekta čiji je nositelj Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, u obliku platforme za unos podataka o kulturnoj baštini grada Rijeke. 




– Istraživanjem upravo te stranice, kao i konturnih linija pojedinih elemenata riječke industrijske baštine, osmišljen je motiv ljetnih gredica 2015. godine. Snažne i jasne linije koje su nositelji industrijskog naslijeđa izvrsna su konceptualna osnova za dizajn neobičnih i upečatljivih cvjetnih partera. Izraženi kontrasti i dinamične linije izvedene kroz cvjetne plohe stvaraju intenzivan utisak na prolaznike s ciljem da ih se zainteresira za ovo specifično blago riječke arhitekture, pojašnjavaju u KD-u Čistoća.


Dodaju da neke vrste cvijeća pate na vrućinama kojima smo svjedočili proteklih tjedana pa tako begonije i cinerarije tek po padu temperatura možemo očekivati u punom sjaju.



U Čistoći na jesen očekuju pune vaze gomolja crvene ipomee (batat).  Iz tih gomolja, ako se drže zimi na toplom i suhom, na proljeće će niknuti mlada biljka, pa iz riječkog komunalnog društva pozivaju riječke škole i vrtiće da im se jave najesen i slobodno dođu po dio gomolja. Uz malo truda i pravilnog skladištenja, kažu, na proljeće mogu ukrasiti svoje okoliše ovom nezahtjevnom i dekorativnom puzavicom. No, po gomolje mogu doći i svi građani-entuzijasti, koji uživaju u vrtlarenju na svojim balkonima i prozorima, kažu u Čistoći.



– Prošlogodišnje vlažno i hladnije ljeto puno im je više odgovaralo. Za razliku od njih, zelenim i crvenim batatima te margaritama ovakva klima izrazito odgovara, što se vidi po bujnom rastu i kondiciji biljaka – dodaju u Čistoći.


Ovogodišnje viseće vaze na Korzu zasađene su kombinacijom cvjetnih puzavica i puzavica dekorativnog lista. 


– Crveno cvatuće pelargonije patile su na vrućini, ali će nakon prvog pada temperatura krenuti s novim valom cvatnje. U isto vrijeme sve više se izdiže begonija dragon wing koje su posađene u vazama na Titovom i Jadranskom trgu. Na istim trgovima pružaju se i srebrni slapovi dihondre silver falls, koja je tu zbog kontrasta s crvenim ipomeama (batat). Ipomea je trenutno najzadovoljnija. Ljubitelj topline, bacila je svoje zelene i tamnopurpurne listove do glava prolaznika, opisuju u Čistoći.


Knjižica o ljetnim gredicama dostupna je na linku http://issuu.com/cistocari/docs/gredice-prolje__e-2015, gdje se svi zainteresirani mogu uputiti na detaljnije istraživanje samih uzoraka i vrsta biljaka, korištenih za njihovu izradu.