Nakon 20 godina počinje uređenje

Riječka Kostabela budućnosti: luksuzni resort za bogatu klijentelu

Alenka Juričić Bukarica

Nakon dva desetljeća bezuspješnog traganja za investitorima, početkom 2014. počinje izgadnja Luxury Resort & Spa Costabella – hotel s 4 plus zvjezdice i 21 vila s 54 apartmana, bazeni i wellness, a planirano je i uređenje obalnog područja, s vlastitim privezištem za jahte 



Prvi gosti u Luxury Resort & Spa Costabella trebali bi ući u turističkoj sezoni 2016. Dakle, već za dvije godine, dok bi prvi kramp u zemlju trebao biti zabijen već za koji mjesec, točnije početkom iduće godine. Najavili su to Dijana Pažin, predstavnica investitora, te Borjan Brnčić, direktor tvrtke Tre-invest, koja je dio JTH Grupe iz Češke, investitora u novi turistički kompleks na Kostabeli. Realizacijom ovog projekta trebala bi se promijeniti turistička slika Rijeka, ali prije svega promijenit će se lice izuzetno atraktivnog terena uz samo more koji godinama stoji neiskorišten. Riječ je o prostoru za koji Grad Rijeka godinama nije pronalazio rješenje, a samim time niti kupca i investitora.


   Ipak perspektiva


Priča je duga dva desetljeća, obzirom da je Kostabela u zakup dana već 1996. godine i to Edinu Delibegoviću. Ta je priča neslavno završila s nekoliko milijuna kuna potraživanja Grada prema Delibegoviću. Nakon toga govorilo se kako će u Kostabelu uložiti bivši hotelijer Goran Štrok koji je novouređeni kompleks trebao otvoriti još 2005. godine. Međutim, odustao je jer mu nije omogućena gradnja novih objekata. Za teren od oko 18 hektara ni nakon Štroka se nije našlo interesenta kroz model prava građenja, jer vlast se klela da prodaje terena neće biti. No interesa nije bili ni kada je cjelokupan teren dan na prodaju. Na kraju se našlo rješenje kroz prodaju dijela tog prostora Tre-investu, odnosno JTH Grupi.


   Punih dvadeset godina, nakon što je zemljište na Kostabeli dano u zakup, 2016. tamo bi trebao niknuti luksuzni hotel s 4 plus zvjezdice, pripadajuće samostalne vile te niz ostalih sadržaja. Lokacijska dozvola je pred izdavanjem. Također, proširena će biti šetnica uz more, izgrađeno novo stubište i uređena obalu, najavljuju investitori.




   – Planiramo gradnju hotela i vila ukupnog kapaciteta 154 smještajne jedinice. Od toga bi u novom wellness hotelu bilo nešto više od 70 soba, a ostalo se radi o apartmanima u vilama. Sve smještajne jedinice će imati pogled na more. Tu je i kongresni dio kapaciteta 500 osoba, restorani i barovi.


   Posebno smo ponosni na kompleks bazena i wellnessa koji će se prostirati na oko 3.500 metara četvornih. Uz ostalo, u planu je gradnja velikog vanjskog bazena s morskom vodom koji će biti grijan tijekom čitave godine. Taj će bazen biti povezan s unutarnjim hotelskim bazenom u jednu cjelinu koja će gostima pružati potpuno opuštanje.


   Vile uz more


Samo fitness planiramo na oko 500 »kvadrata«, kazao je Brnčić, navodeći kako bi uređenje kompleksa za sobom vuklo i uređenje plažnih prostora. Plaže bi trebalo dati u koncesiju, a ono što je u planu je i manje privezište za jahte gostiju gdje će se, ujedno, moći unajmiti brodice.


   Planirana je i gradnja tri tipa vila. Prvi su takozvane Ville Cascade. Riječ je o kaskadnim vilama s pogledom na more. Sveukupno se planira izgraditi 12 ovakvih vila u kojima se nalazi 24 apartmana površine od 68 do 150 metara četvornih. Tu su i Ville Exclusive, kako i samo ime kaže, ekskluzivnije vile prvi i drugi red do mora. Njih će biti 7 s ukupno 24 apartmana površine od 73 do 123 četvornih metara. Najluksuznije će, pak, biti Ville de lux, prvi red do mora. Sveukupno će na raspolaganju biti dvije ovakve vile s ukupno 6 apartmana površine od 140 do 185 metara četvornih.


   Ulaganje se procjenjuje na oko 40 milijuna eura, a kompleks bi u sezoni zapošljavao oko 150 djelatnika.   

Zdravstveni turizam


Što se tiče gostiju koje investitori planiraju privući u luksuzni turistički kompleks, riječ je o gostima iz europskih zemalja, ali i Rusije i Bliskog istoka.


   – Ovo će, u svakom slučaju, biti luksuzna, nestandardna ponuda namijenjena gostima više platežne moći. Bitno je da želimo da kompleks bude otvoren tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnoj sezoni. Radi toga je akcent stavljen i na kongresnu ponudu. Ne radi se o velikim dvoranama, međutim, kapacitet će biti dovoljan za srednje skupove, prezentacije i sastanke. A obzirom na spa i wellness ponudu te kompleks grijanih bazena s morskom vodom, razmišljamo kako bismo u ponudu uključili i proizvode zdravstvenog turizma, no o tome smo za sada u pregovorima, kazao je direktor Tre-investa.


   Ako se ova investicija realizira u predviđenim rokovima, Rijeka bi trebala dobiti doista značajne kapacitete. Tim više što u posljednjih nekoliko godina ustvari nije bilo nikakvog iskoraka po pitanju hotelskog smještaja. Za sada su tu četiri gradska hotela, od kojih najvišu kategoriju ima Grand hotel Bonavia s 4 zvjezdice, inače dio Plave lagune. Ipak, sva četiri hotela, tipični su gradski hotelski objekti i nisu toliko vezani za klasičan ljetni odmor. Sa spa i wellness ponudom, budući bi se riječki wellness hotel ustvari dobro uklopio i u širi kontekst opatijskog razvoja lječilišnog turizma u koji, na ovaj način, značajnije ulazi i Rijeka. Iako, ne treba zaboraviti da su zdravstvene usluge, osobito stomatološke, već sada dobrim dijelom zaslužne za sve veći broj privatnih iznajmljivača i hostela.