U virtualnom svijetu sve je više zlouporaba osobnih podataka

Riječanki prijeti ovrha zbog ukradenog identiteta

Damir Cupać

Netko je na moje ime putem weba sklopio ugovor i uzeo vrlo skupi aparat. Broj je aktiviran, ali se ne koristi, a ugovor vrijedi 24 mjeseca, kaže Deizi Štimac koja je podnijela i kaznenu prijavu



RIJEKA » Deizi Štimac od 27. kolovoza 2014. godine živi u potpunom strahu od pogleda na svoj tekući račun zbog toga što ne zna hoće li joj i kada leći ovrha zbog duga za neplaćanje mobilnog uređaja i korisničkog ugovora koji nikada niti je naručila niti ga je ikada dobila.


  – Krajem kolovoza ove godine otišla sam odjaviti fiksni telefon koji je glasio na ime moje pokojne majke i prijaviti ga na svoje ime. U T-com centru su tražili moj kontakt broj telefona, a kada sam im ga dala, rekli su mi da na moje ime imaju evidentiran dug veći od tisuću kuna. Najprije sam mislila da se šale, ali vrlo brzo sam shvatila da nije riječ o šali, ogorčena je Deizi Štimac. Pokušala je odgonetnuti o kakvom je dugu riječ, a informacije koje je dobila su je u potpunosti zaprepastile.


 


 Dug tisuću kuna




– Ispalo je da je netko na moje ime putem weba sklopio ugovor i u sklopu toga ugovora vrlo skupi aparat. To se dogodilo 8. travnja 2014. godine. Broj je aktiviran, ali se ne koristi, a ugovor vrijedi 24 mjeseca. Nikakav uređaj nisam uzela niti sam potpisala ugovor na 24 mjeseca. Rekli su mi da je uređaj isporučen na adresu Bože Vidasa, a ja tamo ne živim. Prije mjesec dana dug je iznosio preko tisuću kuna. Tražila sam isključenje broja i otpis računa, a u prigovoru koji sam poslala Hrvatskom telekomu navela sam da je očito riječ o krađi identiteta. Dva dana kasnije sam podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja u policiji. Na moju žalost i nesreću povratnu informaciju nisam dobila, rekla je Štimac.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…