"Vratimo osmijeh u školske klupe"

SOS telefon – Rijeka u projektu prevencije vršnjačkog nasilja

Mirjana Grce

SOS telefon redovito nudi mogućnost besplatnog psihološkog savjetovanja i psihoterapije žrtvama nasilja, nasilnicima i članovima njihovih  obitelji



– Udruga djeluje već 20 godina i u tom vremenu je pružila pomoć  brojnim žrtvama nasilja, ali za pomoć u situaciji vršnjačkog nasilja do  sad još nije bilo interesa



– Naš prijedlog je da u radionicama sudjeluju djeca iz različitih razrednih odjeljenja te da kasnije naučeno prezentiraju svojim razrednim kolegama.


Na taj način obuhvaćamo najveći broj djece. Naravno, konačnu  odluku i procjenu o tome tko će sudjelovati u radionici prepuštamo  stručnim suradnicima u školama. Cilj radionica je potaknuti djecu da  razmišljaju o vršnjačkom nasilju, da ga ne doživljavaju kao normalnu i  bezopasnu pojavu, da počnu primjećivati u svojoj okolini moguće žrtve  vršnjačkog nasilja te pružiti im osnovne informacije o oblicima pomoći  koji se nude, objasnila je prof. Ivana Pleše, voditeljica projekta.


SOS telefon redovito nudi mogućnost besplatnog psihološkog savjetovanja i psihoterapije žrtvama nasilja, nasilnicima i članovima njihovih  obitelji.


Cilj nam je, kaže Pleše, putem preventivno-informativne radionice, ali i kroz medije pružiti što većem broju građana informacije o  oblicima pomoći koji se nude te načinima na koje mogu pomoći djeci  koja su uključena u vršnjačko nasilje.


Smatramo da je razlog za to činjenica da mnogi doživljavaju vršnjačko nasilje kao normativno i bezopasno. Ipak, glavni razlog je vjerojatno činjenica da velik broj djece, ali i građana ne zna  da postoji stručna pomoć i u takvim slučajevima. Iako projekt traje do  28. veljače, Udruga će spremno prihvaćati pozive zainteresiranih  građana te pružati usluge psihoterapije i savjetovanja uključenima u  vršnjačko nasilje i nakon veljače, poručuje Pleše.