Formula Student

Novi bolid Riteh Racing Teama: do 100 km/h za samo 3 sekunde

Andrej Petrak



    Riječki studenti sljedećeg tjedna putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje će se u konkurenciji timova iz cijelog svijeta natjecati na čuvenoj F1 stazi u Silverstoneu. Iduća postaja bit će im natjecanje Formula Student Italia u rujnu, a ljetne mjesece između dviju utrka iskoristit će kako bi detaljno testirali svoj RRC2evo. U svakom slučaju, jedan od većih aduta u predstojećoj Formula Student sezoni bit će im iskustvo vozača Roberta Blažića, prvog vođe tima i jednog od rijetkih pilota u ovom svjetskom natjecanju koji utrke vozi već tri godine. Novi je bolid, objašnjava vođa tima Igor Felc, evolucijska verzija prošlogodišnjeg RRC11. 


    – U odnosu na prošli bolid dodatno smo radili na povećanju pouzdanosti ključnih komponenti, kao što su pogon i elektronika, a posebnu pozornost posvetili smo poboljšanju ergonomije i smanjenju ukupne mase. Bolid za samo tri sekunde dostiže stotinu kilometara na sat, kaže Felc. 


    Dodaje kako tim ove godine broji više članova te ga u pravilu čine mlade snage. 




    – Prvi cilj u novoj sezoni je naučiti nove članove obavljanju posla, kao bi osigurali da se cijeli projekt nastavi odvijati kvalitetno, te poštujući rokove. I ove godine, naravno, želimo u što boljem svjetlu prezentirati Tehnički fakultet, Sveučilište u Rijeci i svoju zemlju, napominje Felc. 


    Članove Riteh Racing Teama u ime matičnog Tehničkog fakulteta podržao je prodekan za poslovne odnose prof. dr. Zlatan Car. 


    – Ponosni smo na napore naših studenata koji su proteklih dana danonoćno radili kako bi novi bolid pripremili za sezonu. Nadam se da će ove godine postići još kvalitetnije rezultate i da će utrke odvoziti sa što manje problema. Tehnički fakultet nastavit će ih zdušno podržavati, kako financijski tako i infrastrukturno. Osigurali smo im nove prostore za rad, jer smatramo da se radi o vrlo bitnom projektu za cijelo Sveučilište. To što oni rade odličan je primjer primjene znanja koja se uče na Tehničkom fakultetu, kaže prodekan Car. 


    Novi je bolid cijele noći ostao izložen ispred ugostiteljskog lokala Boa na Korzu, a svi oni koje zanima projekt Riteh Teama mogu posjetiti web ritehracingteam.com, na kojem se nalaze sve informacije o timu, bolidu i natjecanju.