Umrežavanje

Na Filozofskom predstavljen projekt »Izgradnja sustava za mlade istraživače«

Andrej Petrak

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



Projekt »Izgradnja sustava za mlade istraživače«, za koji je Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci dobio financijsku potporu iz Europskog socijalnog fonda, predstavljen je na konferenciji održanoj na ovom riječkom fakultetu. Cilj konferencije je osvješćivanje potrebe za umrežavanjem i suradnjom mladih istraživača i doktoranada Sveučilišta u Rijeci. Konferencijom ih se informiralo o mogućnostima valorizacije znanstveno-akademskog znanja, a pokrenuta je inicijativa za povećanje razine međusobne suradnje. Ujedno su identificirani problemi i prepreke s kojima se mladi istraživači susreću, posebno kad je riječ o doktorandima koji financiraju studij iz vlastitih sredstava.


Ovim je temama i posvećen projekt ISPMI »Izgradnja sustava za mlade istraživače«, što ga je 1. srpnja 2015.  na riječkom Filozofskom fakultetu pokrenuo sadašnji ministar znanosti Predrag Šustar, a vođenje projekta od njega je preuzeo prof. dr. Elvio Baccarini. Projekt pokušava riješiti uočene probleme mladih istraživača, prije svega to što djeluju zasebno te zbog nemogućnosti kvalitetnog interdisciplinarnog pristupa stvaraju nedovoljno vidljive znanstvene radove.  Suočavaju se i sa socijalizacijskim preprekama u radu, poput prevelike radne oprerećenosti, nedostatku sredstava za rad, te niskog stupnja mobilnosti i umreženost.


Projekt stoga potiče praksu coworkinga, gdje mladi znanstvenici mogu dijeliti znanja i vještine. Coworkingom upravlja novoosnovani Ured za suradnju čija je glavna uloga olakšati znanstvenu suradnju u svrhu povećanja znanstvene izvrsnosti te predstaviti dosege projekta široj javnosti kroz predavanja i tribine. Uz Ured, umrežavanje će biti olakšano i Bazom podataka u kojoj se mogu pronaći svi mladi istraživači Sveučilišta u Rijeci, kao i osnovne informacije o njihovim znanstvenim uspjesima i interesima te njihovi kontaktni podaci. Drugi cilj projekta jest znanstveno istraživanje iz polja socijalne filozofije znanosti, čiji bi se rezultati iskoristili u uklanjanju navedenih poteškoća pri radu mladih istraživača, ali i na temelju kojeg bi se znanstvenoj zajednici predstavio ovaj, zasad nedovoljno zastupljen, pristup analizi samog znanstvenog istraživanja.




Dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč Konestra istaknula je da je kroz ovaj projekt zaposleno pet mladih istraživača, a najdragocjenijim u projektu ističe razmjenu iskustava. Prorektorica Snježana Prijić Samaržija drži da je projekt sjajan, jer konstruktivno rješava uočeni deficit, posebice nedovoljnu potporu koju osjećaju mladi istraživači. Sadržaj projekta predstavili su prof. dr. Elvio Baccarini i doktorandica Martina Blažić, dok je Predrag Šustar kao primjer dobre prakse predstavio Utrecht Science Park, a konferencija je obuhvatila niz drugih predavača. ISPMI traje do 30. rujna 2016. godine, a ukupna vrijednost ovog projekta je 930.859 kuna, pri čemu EU udio u financiranju projekta iznosi sto posto.