Čista petica za Riječanina

Aleksandar Bulj briljirao na državnoj maturi iz matematike i fizike – učinak 100%

Ingrid Šestan Kučić

Ne bih htio da zvučim »napuhano«, ali očekivao sam takav uspjeh. Zadaci su bili isti kao na satu i sve što je bilo potrebno je koncentracija, govori sada već bivši gimnazijalac Gimnazije Andrije Mohorovičića 

RIJEKA  Ono što je za većinu njegovih vršnjaka bauk, za sada već bivšeg maturanta Gimnazije Andrije Mohorovičića Aleksandra Bulja je razbibriga, jer kako sam kaže matematika je njegov apsolutni prioritet. U svom dosadašnjem školovanju riječki gimnazijalac ima osvojen cijeli niz državnih prvenstava, sudjelovanja na inozemnim matematičkim olimpijadama, a posljednji je uspjeh ostvario na državnoj maturi postigavši stopostotni rezultat ne samo iz matematike, već i iz fizike. Doda li se tom rezultatu činjenica da se za ispite iz tih predmeta gotovo uopće nije pripremao, već je samo kako kaže malo »bacio« oko na fiziku, Aleksandrov uspjeh još više fascinira. Međutim, njemu je to nešto sasvim normalno, jer takav rezultat na državnoj maturi bio je očekivan.   

Izravan upis





 Iako se na prvi pogled čini da matematika i glazba baš ne idu ruku pod ruku, Aleksandar tvrdi da nije tako, što svojim primjerom i dokazuje jer završio je osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje, koje bi da je imao više vremena i nastavio, ali ljubav prema matematici je prevagnula. 


   – Sviram gitaru. Htio sam nastaviti s glazbenom školom, ali bilo mi je to previše obaveza i oduzimalo mi je previše vremena, ipak mi je matematika primarna, navodi Aleksandar. 


   Svoju ljubav prema matematici Aleksandar je pretočio i u knjigu zadataka za natjecanja koja se nalazi na recenziji, a napisao ju je u suradnji s rumunjskim profesorom s kojim je stupio u kontakt putem interneta. 




 Na Aleksandrov uspjeh na državnoj maturi ponosna je i njegova sada već bivša škola, ali poput njega ni Gimnaziju Andrije Mohorovičića nije previše iznenadio njegov rezultat, jer kako kaže koordinatorica državne mature Višnja Pešut, ta škola na državnoj maturi svake godine ostvaruje jako dobre rezultate. 


   – Aleksandrov je rezultat izniman, ali ne i iznenađujući, jer učenici naše škola svake godine postižu jako dobar uspjeh na državnoj maturi. Ove je godine stopostotni uspjeh iz matematike u cijeloj Hrvatskoj ostvarilo dvadesetak maturanata, a isto je bilo i s fizikom, međutim malo je onih učenika koji su ostvarili stopostotni rezultat iz oba predmeta, kaže Pešut.



– Ne bih htio da zvučim »napuhano«, ali očekivao sam takav uspjeh. Zadaci na državnoj maturi bili su isti oni koji su rađeni na satu i sve što je bilo potrebno je koncentracija. Bio sam smiren, jer već sam odavno ostvario pravo izravnog upisa na fakultet. Tako da nije bilo stresa i treme koja bi možda utjecala da napravim neku glupu grešku u zbrajanju. Međutim, nisam ja jedini u razredu koji sam imao dobar rezultat, jer dosta mojih kolega ispit iz matematike rješilo je 98 posto, što je gotovo jednak rezultat mome, objašnjava Aleksandar. 


   Na pitanje kako objašnjava stopostotni rezultat iz fizike, Aleksandar pojašnjava kako su matematika i fizika srodni predmeti te da je u fizici dovoljno znati kako postaviti problem, nakon čega nije teško doći do točnog rješenja. Dodajući kako je stopostotni zaljubljenik u matematiku kojom se počeo baviti još u vrijeme vrtićke dobi, Aleksandar kaže da se prvi put na natjecanju iz matematike okušao u 4. razredu osnovne škole, a prvi ozbiljniji uspjeh, pod čime podrazumijeva osvajanje prvog mjesta na državnoj razini natjecanja, ostvario je u 8. razredu. Nakon toga, osvojena prvenstva nastavila su se nizati, a jedan od rezultata njegovih uspjeha pravo je direktnog upisa na Prirodoslovno-matematički fakultet koji će početi pohađati ove jeseni. 


  Među najboljima u Europi


Uz državna natjecanja riječki gimnazijalac iza sebe ima i dva sudjelovanja na europskim olimpijadama iz matematike i dvije osvojene brončane medalje, pojedinačno i ekipno, a za tjedan dana putuje u Kolumbiju kao član hrvatskog tima na međunarodnoj olimpijadi iz matematike. 


   – Pripreme za takva natjecanja su ozbiljne. Traju dnevno po punih 8 sati, a nekada i više. Zadaci na tim natjecanjima nikada se ne ponavljaju, a iako se čini da je četiri i pol sata koliko traje natjecanje dovoljno i previše za rješavanje tri zadatka, nije baš tako. Svaki zadatak može se riješiti različitim metodama i stoga treba uvježbati brzinu pronalaženja prave metode, kaže Aleksandar. 


   Iako napominje da nema matematičkog područja koje ne voli, ipak kaže kako su mu zadaci iz nejednakosti najdraži, a upravo je u tom području među najboljima u Europi. 


   – Ti su mi zadaci najmiliji iz sasvim praktičnog razloga. Mogu se bilo gdje rješavati. Nije potrebno sjedenje na mjestu, o njima mogu razmišljati dok stojim u redu i čekam nešto, pojašnjava Aleksandar. 


   Dodajući kako se matematikom bavi svugdje i u svako doba, Aleksandar kaže da još nije prošlo pet dana za redom a da nije riješio neki zadatak. Njemu je to lijek za dosadu, a iako ga ulazak u akademski svijet tek čeka, Aleksandar već ima razrađen dugoročan plan, jer nakon diplomskog, kaže, slijedi poslijediplomski studij – naravno, iz matematike.