Stop zagađivačima

Akcija mladih pokrenula peticiju protiv novih postrojenja u Urinju i Plominu

Marinko Glavan



– Protiv izgradnje nove Koksare u sklopu rafinerije u Urinju i termoelektrane Plomin 3 borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima. Nedopustiv je način na koji se građanima ove regije nameću ovakva postrojenja, iako se lokalno stanovništvo žestoko protivi realizaciji ovih projekata na predviđeni način. Deklarativna podrška Vlade Republike Hrvatske, nadležnih ministarstava, pa čak i lokalnih političara koji svojom podrškom ili »mudrom« šutnjom jasno pokazuju da su u službi krupnog kapitala i da nisu voljni raditi u interesu građana koji su ih svojim glasovima izabrali i za čiju budućnost bi se trebali boriti, kaže Alempijević. 


Skandaloznija od ponašanja političara, ocijenio je, sama je priprema projekata, od izrada Studija utjecaja na okoliš do informiranja javnosti koja ne raspolaže vjerodostojnim informacijama o projektima, dok investitori i ministarstva istodobno prikrivaju podatke i zamagljuju činjenice u javnosti. 


– Pogled na sivo nebo nad nama, bez obzira na svakodnevne manipulacije s podacima iz mjernih postaja, otkriva nam nepobitnu činjenicu da je zrak koji udišemo onečišćen. Službeno udišemo treću kategoriju zraka i prema Zakonu nitko ni zbog kakvih interesa i u službi bilo čijeg kapitala nema pravo ni razmišljati o gradnji novih zagađivača a kamoli graditi iste, ističe Alempijević. 




Potpise građana članovi Akcije mladih prikupljat će svakodnevno na štandu na Korzu, do ponedjeljka 9. svibnja, a prikupljanje će biti organizirano i u ostalim gradovima i općinama kojima prijeti opasnost od novih zagađivača. Podršku akciji građani mogu izraziti i online peticijom na web stranicama Akcije mladih.