Stiže 30-ak tisuća đaka

Raste broj prvašića u PGŽ: U OŠ Sveti Matej Viškovo ponovo pet prvih razreda

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Sa 125 upisanih prvašića viškovska je škola i ove godine županijski rekorder. U Rijeci jedino škole Srdoči sa 112 i Zamet s 96 prvašića imaju po četiri odjeljenja prvih razreda, a sve ostale po tri i imanje



RIJEKA  Za točno tjedan dana put 57 osnovnih i 31 srednje škole krenut će 30-ak tisuća primorsko-goranskih učenika, jer počinje nova školska godina, a najveći broj školaraca, dvadesetak tisuća, sjest će u osnovnoškolske klupe. Po prvi put u te će klupe sjesti i 2.493 prvašića, što je na razini županije za dva prvašića više nego lani.


Broj učenika koji prvi put ulaze u školski  sustav, kao i ukupan broj primorsko-goranskih školaraca, još uvijek je podložan promjenama, a u Uredu državne uprave PGŽ-a napominju da će se točan broj znati tek nakon početka školske godine.


Prema sadašnjim podacima, gotovo pola učenika prvih razreda, njih 1.111, krenut će put jedne od riječkih škola, no najživlje će zasigurno biti u OŠ Sveti Matej Viškovo koja je tradicionalno primorsko-goranski rekorder po broju prvašića.




Škola s najviše učenika prvih razreda i najvećim brojem razrednih odjeljenja ove će godine imati 125 prvašića raspoređenih u pet razrednih odjeljenja, po čemu je jedinstvena u PGŽ-u, gdje škole najčešće broje dva do tri razredna odjeljenja novih učenika.



Najveći broj riječkih škola ove će školske godine raditi u jednoj smjeni i to njih 17: Belvedere, Brajda, Centar, Centar za odgoj i obrazovanje, Dolac, Gelsi, »Ivan Zajc«, Kozala, »Nikola Tesla«, Pećine, Podmurvice, San Nicolo, Srdoči, Škurinje, Trsat, Vežica, »Vladimir Gortan« i Osnovna waldorfska škola. U dvije smjene u potpunosti će raditi OŠ Pehlin i OŠ »Fran Franković«, a djelomično u dvije smjene radit će pet škola: »Eugen Kumičić«, Gornja Vežica, Kantrida, Turnić i Zamet.



Pustoš na Istoku


Na riječkom pak području najveći broj prvašića ima OŠ Srdoči, njih 112, a zajedno s OŠ Zamet, koja je upisala 96 učenika prvih razreda, te dvije »zapadne« riječke škole ujedno su jedine na riječkom području koje imaju po četiri nova razredna odjeljenja.


Škole s tri razredna odjeljenja na riječkom području mogu se nabrojati na prste jedne ruke, jer svega ih je četiri, a riječ je o OŠ »Nikola Tesla« koja ima 69 prvašića, OŠ »Fran Franković« koja ih broji 59, OŠ Pehlin koja ih je upisala 61 te OŠ Vežica u čijim će klupama sjediti 60 prvašića. Većina ostalih škola imat će dva odjeljenja i između 30 i 50 učenika prvih razreda.


Tako OŠ Belvedere broji 27 prvašića, Brajda 44, Dolac 42, »Eugen Kumičić« 50, Gelsi 47, Gornja Vežica 52, »Ivan Zajc« 58, Kantrida 37, Kozala 44, Podmurvice 38, San Nicolo 31, Škurinje 30, Turnić 52, a »Vladimir Gortan« 48 učenika prvih razreda.


Iznimka su škole u istočnom dijelu Rijeke, Pećine, Centar i Trsat, te Osnovna waldorfska škola koje u novu školsku godinu ulaze sa svega jednim razredom prvašića. Najmanji broj učenika, njih četvero, sjedit će u klupama Osnovne waldorfske škole, dok OŠ Centar zajedno s Područnim odjelom Orehovica broji 11 prvašića, OŠ Trsat 18 te OŠ Pećine 20 učenika prvih razreda.



Čak 50 posto učenika razredne nastave riječkih osnovnih škola uz redovnu nastavu naredne će školske godine pohađati program produženog boravka ili cjelodnevne nastave. Prema podacima Grada Rijeke, tim će programima biti obuhvaćeno 2.102 učenika, a među njima najviše je učenika prvih razreda, njih 713. Slijede drugi razredi sa 601 učenikom, pa treći razredi sa 480 učenika i konačno četvrti razredi s 308 učenika. Ukupno će se organizirati 76 skupina tih programa u 24 riječke škole. U 18 škola organizirat će se skupine produženog boravka i to: Belvedere, Brajda, Centar, Dolac, »Eugen Kumičić«, »Fran Franković«, Gornja Vežica, »Ivan Zajc«, Pećine, Podmurvice, San Nicolo, Srdoči, Škurinje, Trsat, Turnić, Vežica, Zamet te Osnovna waldorfska škola. Četiri škole imat će odjele cjelodnevne nastave: Kantrida, Kozala, »Nikola Tesla« i Pehlin, a dvije škole, »Vladimir Gortan« i Gelsi, provode oba programa. Programi će biti besplatni za sve učenike prvih razreda osnovne škole, kao i za roditelje koji su korisnici prava iz socijalne skrbi Grada Rijeke.



Na otocima ima djece


Među školama riječkog prstena tradicionalno s velikim brojem prvašića može se pohvaliti kastavska škola koja u novu školsku godinu kreće s 96 prvašića i četiri nova razreda, a s 81 učenikom slijedi ju OŠ Čavle koja će imati tri nova razreda.


OŠ Bakar s područnim školama imat će 52 prvašića, a OŠ Jelenje Dražice njih 50, dok OŠ Kostrena u novu školsku godinu kreće s 40 učenika prvih razreda. Hreljinska škola godinu započinje s dva razredna odjela prvašića i 36 učenika u njima, a OŠ Kraljevica sa svega tri učenika prvih razreda manje, dok OŠ Klana s 15 prvašića zauzima samo dno ljestvice broja učenika prvih razreda škola riječkog prstena.


Što se ostalih područja tiče, najveći broj prvašića ima opatijsko područje, njih 212, dok su delničke škole upisale 98 učenika prvih razreda, crikveničko područje broji 82 prvašića, a čabarska škola zajedno s područnim odjelima 35 te OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko 29.


Na otocima s najvećim brojem učenika prvih razreda može se pohvaliti Krk čije će škole otvoriti vrata za 159 prvašića, a s 85 učenika prvih razreda slijedi Rab, dok Mali Lošinj broji 74 prvašića, a Cres 24.