Ogromna šteta na POS-ovim stanovima

‘Raspala’ se na prvom jačem vjetru: Bura razorila fasadu POS-ove zgrade na Hostovom bregu

Sanja Gašpert

Foto Damir ŠKOMRLJ

Foto Damir ŠKOMRLJ

Dijelovi fasade letjeli su kao da su od kartona, jedan dio završio je i u dvorištu susjedne kuće, a manji dijelovi prekrili parking i prostor oko zgrade, zbog čega ispred zgrade nije bilo »niti pasa«



RIJEKA - Prva »marčana« bura, koja je tijekom jutra dostizala nalete i do 216 kilometara na sat, koliko je izmjereno na Prizni, a na Paškom i Krčkom mostu je puhala 200 kilometara na sat, doslovce je odlijepila veći dio fasade na POS-ovim stanovima na Hostovom bregu, u riječkom naselju Pehlin. Dio zgrade useljene prije nepuna tri mjeseca, točnije 16. prosinca prošle godine, doslovce je »oguljen« pod naletima orkanske bure.


 Dijelovi fasade letjeli su na sve strane, kao da su od kartona, jedan dio završio je i u dvorištu susjedne kuće, a manji dijelovi prekrili parking i prostor oko zgrade, zbog čega ispred zgrade nije bilo »niti pasa«.


Foto Damir ŠKOMRLJ


Foto Damir ŠKOMRLJ





– A što reći? U prosincu, kada smo useljavali, sve je izgledalo lijepo i novo, kvalitetno napravljeno. Postojali su neki manji nedostaci, da kažemo »dječje bolesti«, koji su otklonjeni u startu. Međutim, problemi su se pokazali već za vrijeme prve bure prije nekoliko dana, a ovo danas je ekstreman slučaj, koji je pokazao svu ljepotu i kvalitetu fasade. Stanari misle da nisu adekvatno napravljeni radovi.


Ogorčeni su, podigli su kredite da bi kupili stan i onda im on i okoliš postane opasan po život. Ako bude ovako za svake bure, zgrada će za godinu dana ostati bez fasade. Ovo izgleda kao Gospić 1991. godine, kazao je Sandi Pezelj, jedan od rijetkih vlasnika stanova kojega smo zatekli ispred zgrade.


Ne manje ogorčen bio je i Tomislav Kapetanović, također stanar zgrade na Hostovom bregu, na čiju se terasu srušio pod naletima vjetra otkinuti dio fasade.


– Jutros oko 5.30 sati fasada je počela padati. Pozvali smo mjerodavne i čekamo da vidimo što će biti. Kao što vidite, dijelovi fasade oštetili su i susjednu kuću, nekoliko automobila je oštećeno, pa i moj koji je bio u natkrivenom dijelu parkinga. Ogorčeni smo, mislimo da je riječ o lopovluku. Vidite ove tiple, one su prekratke za zid, a i nisu se otvorile ulaskom u zid, pa ne čudi što fasada nije izdržala, rekao je Kapetanović.



Benac: Uzroke treba tražiti u oštećenjima koja su nastala još 5. i 6. veljače


Pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom i ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju Grada Rijeke Vladimir Benac kazao je kako je o navedenom odmah upoznat izvođač radova koji je poduzeo sve potrebne radnje da se već sutra započne sa sanacijom.


– Konkretno, po montaži fasadne skele uklonit će se svi oštećeni elementi nakon čega će započeti radovi na sanaciji. Drugim riječima, po izradi novih izračuna kojima će se projektirati fasada koja treba biti otporna na ekstremne uvjete kakvi se nerjetko javljaju na navedenoj lokaciji, izvest će se potpuno nova fasada s dodatnim učvršćenjima i ojačanjima. Radove će biti izvedeni u najkraćem mogućem roku koji budu dozvoljavali vremenski uvjeti. Dodaje kako je uslijed naleta olujne bure došlo do odvajanja završnog fasadnog sustava – stiropora od zidova fasade.


– Uzroke treba tražiti u oštećenjima koja su nastala još 5. i 6. veljače, kada je uslijed naleta ekstremno jake olujne bure došlo do odvajanja fasade – stiropora na pojedinim dijelovima građevine. Istog dana, objekt je pregledan od strane predstavnika glavnog izvođača radova i izvođača fasaderskih radova. Utvrđeno je da je uslijed naleta bure došlo do odvajanja špaletnog profila od vodilice roleta te je zbog toga došlo do prodora vjetra uz špaletni profil i odvajanja stiropora. Nastavno na nastali problem s fasadom, od izvođača radova zatraženo je da se od stručnih službi proizvođača sustava fasade koji je postavljen na objektu zatraži mišljene zbog čega se odvojio stiropor od zida, iako je sve učinjeno po pravilima struke. Od projektanta i statičara zatraženo je da napravi proračun fasade u odnosu na jačinu bure koja je evidentirana 5. i 6. veljače te sukladno dobivenim podacima izrade elaborat sanacije. Do dobivanja navedenih podataka i izrade elaborata sanacije, dana 24. veljače preventivno su izvedeni radovi učvršćenja fasade, kaže Benac. Izražava žaljenje što izvedeno učvršćenje očito nije bilo dovoljno da se odupre novom naletu orkanske bure uslijed kojeg je već »načeta« fasada konačno danas popustila naletima vjetra.

– Ispričavamo se stanarima na svim neugodnostima koje su imali te molimo za strpljenje do okonačanja sanacije. APOS Grada Rijeke poduzet će sve potrebne korake kako bi se nastali problem čim prije otklonio i zgrada ponovno zadobila punu funkcionalnost, poručuje Benac.