Stanari Kontuševe 12 ugradili vlastitu kotlovnicu

Raskid s toplanom: Troškove grijanja odmah smanjili za više od trećine

Marinko Glavan

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Sada trošimo oko 15 tisuća kuna mjesečno na potrošnju plina, dok smo Energu za isporučenu toplinsku energiju prosječno plaćali preko osamnaest tisuća, plus osam tisuća kuna fiksne naknade. Grijanje sada prosječno stoji svega oko osam kuna dnevno po stanu, ističe Josip Gedini, ovlašteni predstavnik suvlasnika zgrade u Kontuševoj 12



RIJEKA  Novcem kojim smo dosad plaćali fiksni dio naknade za grijanje, u svega dvije i pol godine isplatit ćemo cjelokupno ulaganje u instalaciju vlastite kotlovnice i izdvajanje iz Energovog sustava centralnog grijanja – u najkraćim crtama objašnjava Josip Gedini, ovlašteni predstavnik suvlasnika zgrade u Kontuševoj 12, računicu isplativosti ulaganja u vlastiti sustav centralnog grijanja i »raskid« s Energom.


Izdvajanje iz sustava centralnog grijanja iz gradskih toplana među suvlasnicima stambenih zgrada priključenih na njega je top tema već dva mjeseca, otkako je Energo od 1. prosinca prošle godine cijenu toplinske energije povisio za 35 posto, čime je ukupna cijena isporučene topline u razdoblju od svega tri godine udvostručena.


Previsoki računi za grijanje koji se penju i do iznosa od dvije tisuće kuna potaknuli su mnoge od deset tisuća korisnika da počnu razmišljati o alternativnim mogućnostima grijanja, a dio ogorčenih građana i na prosvjed koji je pred zgradom Energa zakazan prekosutra u 17 sati.




   U Kontuševoj 12 o ovoj su problematici počeli raspravljati prije više od godinu dana da bi, nakon što su se svi složili kako visoke račune Energa više ne žele i ne mogu plaćati, krenuli u realizaciju projekta opremanja vlastite kotlovnice i sustava za pripremu potrošne tople vode.


Matematika je, ističe Gedini, od samog početka pa do puštanja sustava u pogon početkom siječnja, bila jasna – vlastita kotlovnica sa suvremenom tehnologijom omogućuje ne samo plaćanje nižih računa, već i ulaganje u energetsku obnovu zgrade postavljanjem termoizolacijske fasade, što je sljedeći korak koji suvlasnici Kontuševe 12 pripremaju.   

– To će nam, pak, omogućiti još niže troškove grijanja, uz povećanje vrijednosti nekretnina i ugodu stanovanja. I sve to bez ikakvih dodatnih troškova u odnosu na ono što smo dosad plaćali Energu. Naime, naša zgrada ima 61 stan i dosad smo samo na ime fiksne naknade, koju više ne moramo plaćati, Energu godišnje uplaćivali 96 tisuća kuna. Budući da su projekt, oprema i ugradnja ukupno stajali 250 tisuća kuna, to znači da ćemo sve isplatiti u samo dvije i pol godine, sredstvima koja smo Energu dosad plaćali praktički ni za što. Tome treba pridodati i činjenicu da sada trošimo oko 15 tisuća kuna mjesečno na potrošnju plina, dok smo Energu za isporučenu toplinsku energiju prosječno plaćali preko osamnaest tisuća, plus osam tisuća kuna fiksne naknade. Da budem jasniji, grijanje sada prosječno stoji svega oko osam kuna dnevno po stanu, ističe predstavnik stanara.


 


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!